Parlamentul European a votat pe 17 ianuarie un proiect denumit „Protejarea bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește domnia legii în statele membre”.

„Rule of law”, care s-ar traduce literal prin „domnia legii”, este tradus de către mulți, inclusiv de către serviciul oficial de traduceri al Parlamentului European, prin „stat de drept”. Nuanțele ar fi multe și nu este locul acum să le amănunțim. Dar, în linii mari, evoluțiile din ultimii ani la nivel european ne arată că și domnia legii, și statul de drept au înțelesuri diferite pentru elitele Europei, în funcție de țările membre cărora li se aplică aceste criterii.

Așa cum îi spune și titlul, proiectul votat joi ar trebui să protejeze bugetul Uniunii Europene.

Adică statele în care legea și executivul nu fac ceea ce trebuie pentru a proteja bugetul UE de fraudă, corupție și evaziune fiscală nu vor mai avea acces la fondurile europene începând cu exercițiul financiar 2021-2027.

Cea care va decide dacă statele membre își fac treaba în această direcție va fi Comisia Europeană, asistată de 27 de experți independenți numiți de fiecare dintre parlamentele statelor membre și de 5 experți independenți numiți de către Parlamentul European.

În scurta informare emisă de PE după vot, Comisia Europeană va urmări strict evoluțiile legate de bugetul UE: buna funcționare a autorităților care implementează bugetul UE; buna funcționare a autorităților care efectuează controlul financiar; investigarea adecvată a fraudei – inclusiv frauda fiscală -, corupția sau alte încălcări care afectează execuția bugetului UE; control judiciar eficient de către instanțele independente; recuperarea fondurilor plătite în mod necuvenit; prevenirea și sancționarea evaziunii fiscale; cooperarea cu Oficiul European de Luptă Antifraudă și, dacă este cazul, cu Parchetul European.

Criteriile, totuși, sunt vagi și maleabile. Parlamentul European ne-a arătat că intervenția în forță a jandarmilor, într-o singură seară a unui an, poate fi considerată încălcare a statului de drept într-o țară membră UE, în timp ce intervenția în forță a jandarmilor timp de aproape două luni în altă țară membră poate fi considerată o formă de întărire a domniei legii.

Polonia, unul dintre performerii în atragerea de fonduri europene, este acuzată de mai mulți ani de nerespectarea statului de drept. Dar nu este acuzată de fraudarea fondurilor europene. Cum va funcționa acest nou regulament în cazul Poloniei? Greu de spus. Cum va funcționa el în cazul Ungariei? Dar în cazul României, dată fiind imaginea extrem de proastă pe care o avem în instituțiile europene?

În același timp, în aceeași zi, Parlamentul European a decis ca în următorul exercițiu financiar să aloce 1.834.000.000 de euro pentru promovarea democrației și a domniei legii în statele membre.

Serios? Dacă este nevoie de atâta bănet pentru a promova instituții și idei fără de care era imposibil accesul în UE, atunci însăși ideea de UE e în pericol.

Urmărește-ne pe Google News