„Unde este cazul excepţional? Care este cazul, că nu înţeleg?! Părerea mea este că nu văd care este cazul…”, răspunde degajat liderul social-democrat când este solicitat să se pronunțe asupra oportunității gesturilor macho-ministrului înfierbântat.
Negăsind motive de alertă, Marcel Ciolacu știe însă cine ar purta culpa dacă s-ar pune totuși problema stabilirii unor vinovății: deputata PSD apelată la două noaptea care, în loc să fie cuviincioasă, a răspuns la apelul colegului ministru. „Soția mea nu răspunde la telefon la două noaptea”, conchide nonșalant șeful PSD.
Marcel Ciolacu este, potrivit uzanțelor de demnitate publică, numărul 3 în statul român și, după toate datele, viitorul premier al țării. Din aceste funcții ar trebui să vegheze politic, printre altele, și la conștientizarea unor probleme sociale persistente, dacă nu chiar la furnizarea unor soluții concrete pentru combaterea lor.
Violența împotriva femeilor este una din aceste metehne comunitare, un rău cu rădăcini adânci a cărui manifestare nu se limitează deloc doar la cazurile de agresiuni domestice. Violența împotriva femeilor înseamnă, mai ales, tipare sociale și culturale care determină producerea și perpetuarea contextelor asociate fenomenului.
Un caz care ilustrează această violență structurală din societatea românească este și atunci când un bărbat aflat într-o poziție de putere își manifestă dezinhibat masculinitatea față de femei, agasându-le verbal, fie și telefonic, în împrejurări neprovocate și nesolicitate. Consumul de alcool e în astfel de situații o circumstanță agravantă, nicidecum atenuantă.
Într-un partid funcțional, în care membrii își folosesc cu precădere organele cognitive, un telefon nocturn dat de un membru de frunte unei colege ar trebui să îngrijoreze și să determine consecințe. Nu și în PSD, aparent.
Sau, cel puțin, nu în PSD-ul condus de Marcel Ciolacu, bărbatul de 55 de ani care nu vede nimic anormal în astfel de gesturi – iar dacă ar vedea, prima și prima dată și-ar pune problema motivelor pentru care apelata a răspuns la telefon, nicidecum a celor care l-au împins pe macho-ministrul să întreprindă o acțiune vecină cu hărțuirea.
„Care e victima aici? Unde este victima, că nu înțeleg?! Vorbiți cu colega și dacă se consideră victimă să meargă la poliție.”, transmite public șeful social-democraților români, invocând un ipotetic aspect penal pentru a se deroba de orice responsabilitate. Marcel Ciolacu știe că e extrem de dificil de probat la parchet o faptă de hărțuire sexuală. Așa că mimează poziția șefului de partid relativ neputincios, care nu poate și nu trebuie să împartă dreptatea, competente în acest sens fiind doar organele legale.
Trebuie scris însă negru pe alb: ceea ce face Marcel Ciolacu e un ridicol balet politic. Dincolo de orice eventuale instrumentări penale, un șef de partid poate interveni în orice fel de chestiuni ce țin de conduite ale membrilor pe care le percepe ca fiind dăunătoare politic formațiunii.
De fapt, chestiunea ministrului înfierbântat care dă telefoane colegelor la două noaptea e neimportantă pentru conducerea PSD pentru că inacțiunea și indiferența nu sunt decontate electoral în niciun fel. Cu alte cuvinte, Marcel Ciolacu își permite să fie orb și surd la manifestarea violenței împotriva femeilor din propriul partid pentru că îi permite însuși felul în care societatea românească ignoră subiectul.
Un alt caz în PSD
A existat recent în PSD o altă împrejurare cu tentă sexuală pe care președintele partidului Marcel Ciolacu a rezolvat-o abrupt, radical, chiar în ziua în care a aflat de întâmplare. În toamna anului trecut, șeful social-democrat a aflat că un ales parlamentar al formațiunii întreținuse relații homosexuale. Inițial, informația primită de partid a fost că deputatul respectiv s-ar fi aflat în culpă penală, pentru că partenerul său ar fi fost minor.
Marcel Ciolacu nu a zăbovit nici o oră în așteptarea procuraturii și a dispus eliminarea din partid a parlamentarului și transmiterea unui mesaj pe Facebook despre cum „PSD nu tolerează în niciun fel încălcarea legii, a demnității umane și moralei creștine”.
Ciolacu anunța la vremea respectivă inclusiv faptul că partidul va vota pentru ridicarea imediată a imunității parlamentarului, în condițiile în care o unitate de parchet nici măcar nu solicitase formal o astfel de acțiune.
Într-un final, s-a lămurit că deputatul cu înclinații homosexuale întreținuse relații sexuale cu un tânăr trecut de vârsta majoratului (deci nu putea fi vorba de o încălcare a legii). Dar Marcel Ciolacu nu a revenit vreodată asupra deciziei de expulzare și nu și-a motivat vreodată reacția politică intempestivă. În niciun moment nu a lăsat impresia șeful PSD că ar fi îngrădit în deciziile sale politice de eventuale acțiuni sau inacțiuni ale parchetului.
Homosexualitatea a fost un caz excepțional, văzut pe loc de agerul Marcel Ciolacu. Brusc, însă, atunci când în propoziție este vorba de hărțuire heterosexuală, cu un ministru înfierbântat degrabă căutător de colege dispuse în agenda telefonului, Ciolacu devine orb, incapabil să vadă cazul.
Dacă PSD nu tolerează homosexualitatea, pentru că vede în ea o încălcare a demnității umane și a moralei creștine, același PSD tolerează manifestările abuzive hetero, neconsiderând că ar putea fi vorba de vreo încălcare a demnității femeilor vizate. De morală creștină nici nu poate fi vorba, căci ce-i frumos nu-i place doar ministrului înfierbântat, ci și lui Dumnezeu. Cel puțin asta pare să creadă Marcel Ciolacu, lider PSD, președinte al Camerei Deputaților, dar mai ales neghiob politic de seamă.
Pentru combaterea fenomenelor asociate violenței împotriva femeilor, politicienii români (bărbați și femei laolaltă) au făcut foarte puține, extrem de puține, mai nimic – deși sunt exact factorii publici de la care societatea așteaptă în mod legitim să acționeze consistent și eficient. Ori măcar să vadă că această plagă socială există și are multiple forme de manifestare.
Violența împotriva femeilor nu se reflectă doar în inacțiuni politice sau în orbiri cabotine. Se reflectă, în bună măsură, și în felul în care este formată clasa politică. Dacă Parlamentul este forul reprezentativ și dacă democrația românească se confruntă în mod sistematic cu efectele violenței împotriva femeilor, atunci femeile din politică sunt la rândul lor victime ale fenomenului. Iată situația din PSD, cu ministrul înfierbântat pe care îl cauționează chiar șeful de partid, inclusiv cu argumentul că țintele înfierbântărilor sale n-ar fi trebuit să stârnească macho man-ul din el.
Presa pe care Marcel Ciolacu o acuză acum că ar avea un dinte împotriva ministrului său a făcut infinit mai multe pentru observarea, înțelegerea și soluționarea problemelor din sfera violenței împotriva femeilor decât partidul orb, străin în fond de social-democrație în ciuda titulaturii sale mincinoase.
Ciolacu, de partea femeilor, doar în vorbe
Dela0.ro a documentat recent, împreună cu alte cinci redacții locale, o serie jurnalistică amplă despre cauzele și consecințele violenței împotriva femeilor.
Am publicat în cadrul proiectului articole despre traficul de persoane, despre fenomenul mamelor minore, despre inegalitatea de gen, despre proiectele eșuate ale statului în combaterea problemei și despre lipsa serviciilor și a politicilor publice specifice, despre cum instrumentează justiția infracțiunile sexuale sau despre felul blând în care comunitatea ajunge să perceapă manifestările violenței împotriva femeilor (cu urmări tragice, precum în cazul Boné Ferenc – ).
Media X Files înseamnă astăzi 20 de investigații, reportaje și materiale video care au pus înaintea societății românești o oglindă.
În ciuda tuturor acestor aspecte vizibile astăzi și de pe Lună, în chestiunea combaterii relelor sociale doar gura pare să fie de Marcel Ciolacu și de PSD. Dacă e context de punctat electoral, șeful partidului e declamativ, ager ca un uliu politic ce survolează respectarea demnității femeilor. În decembrie 2022, la adoptarea unei declarații parlamentare, președintele Camerei Deputaților se declara bucuros să participe „la scrierea unei noi file de istorie pentru femeile din România”.
„Este un semn de normalitate instituțională și de sănătate emoțională a unei societăți încă mult prea tributară atitudinilor patriarhale. Este un semn de normalitate pe care trebuia să-l arătăm de foarte mult timp.
Mă uit astăzi în ochii celor 29 de doamne deputat și 8 doamne senator numai din partea Partidului Social Democrat. Le spun că le urmăresc activitatea, le admir și că sunt mândru de ele, cum la fel de mândru sunt de cele 78 de doamne primar PSD și de 2587 de doamne consilieri locali PSD. PSD e astăzi model și vârf de lance al egalității de șanse în politica românească.
De aceea, vin în fața dumneavoastră și vă spun că punem umărul la o societate modernă, prin înlăturarea prejudecăților care ne-au ținut captivi atâtea generații” – Marcel Ciolacu
„Pentru a câștiga ca societate”, susținea acum nici trei luni de zile Marcel Ciolacu, e nevoie ca politica să vizeze și corectarea unor aspecte „mult mai profunde și mai subtile, care există în societatea noastră și care determină acele forme de discriminare care se manifestă adesea prin reflex inconștient și instinctiv”.
Deloc inconștient, deplin voluntar, liderul PSD are de apărat astăzi o redută politică și o face fără scrupule chiar împotriva principiilor pe care le promova teatral mai ieri.
Tăcerea din organizația de femei
Marcel Ciolacu e o calamitate pentru ideea de social-democrație, dar un șef perfect nimerit pentru partidul său plin de orbi și de muți. Nici măcar o filială din organigrama organizației de femei a PSD nu a protestat față de tratamentulla care a fost supusă o colegă de macho-ministrul în jurul căruia partidul se face acum scut.
„Orice femeie care vrea să intre în politică se va gândi în primul rând la PSD”, transmitea la începutul acestei luni organizația de femei a partidului. O corecție este necesară: orice femeie care vrea să fie sunată la două noaptea de un coleg înfierbântat, dar cu funcție, știind că acesta nu-i deloc un caz excepțional, se va gândi la PSD.
Marcel Ciolacu le va oferi tot sprijinul. Colegelor, dar mai ales colegilor.