• Avocatul Diana Hătneanu avertizează că statul român a renunțat la Convenția Drepturilor Omului fără să-și anunțe cetățenii că au pierdut temporar aceste drepturi.

Din surse apropiate guvernării, presa a intrat în posesia unui document prin care grupul științific propune restricții de circulație. 

După ce l-a verificat din mai multe surse, Libertatea a publicat actul cu un context clar, scriind repetat și limpede, chiar din titlu, că e un ”Document propus”, nu unul adoptat.

De mai multe ori pe parcursul articolului, ziarul a notat că ”Forma nu e definitivă, Guvernul Orban poate interveni pe ea și va decide dacă și de când intră în vigoare”.

Deși autoritățile au recunoscut autenticitatea documentului, care deja circula intens și pe internet, Raed Arafat s-a înfuriat.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că ”Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani”

Iresponsabilitatea persoanei care a făcut acest proiect public cand acesta este încă pe masa discuțiilor este una evidentă.

Raed Arafat, pe Facebook:

Să vorbim un pic despre iresponsabilitate. 

Cum ne-a retras statul drepturile fără ca măcar să ne anunțe

Libertatea a contactat-o pe Diana Hătneanu, avocata care a câștigat în ultimul deceniu toate procesele lansate împotriva echipei de investigații GSP & Libertatea de către cei despre care jurnaliștii au făcut dezvăluiri. Au fost infractori dovediți și consilieri prezidențiali, foști polițiști români și spioni chinezi. Toți au pierdut în instanță.

Diana Hătneanu atrage atenția că ”a trecut nebăgat în seamă faptul că România a anunțat că suspendă temporar, prin derogare, aplicarea Convențiilor pentru Drepturile Omului! G4Media a publicat aseară informația, citând Agerpres, care a citat Agenția France-Presse și lucrurile au rămas așa”. 

Avocată specializată în drepturile omului și libertatea de exprimare, care a câștigat procese și la CEDO, Hătneanu spune că ”măsura e fără precedent, nu a luat-o Italia și am luat-o noi. Acum câțiva ani o mai luase Erdogan, pe timpul loviturii de stat”.

”Să folosești ca stat starea de urgență ca să anunți că faci o derogare de la Convenția Drepturilor Omului și să nu-ți anunți cetățenii e uluitor pentru mine. Conducătorii țării au cerut-o pe 17 martie, noi am aflat pe 19 de la o agenție străină de știri!”, spune avocatul.

România, această patrie a noastră, a cerut derogarea de la obligațiile instituite prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului. A cerut-o din 17 martie, dar nouă nu a binevoit să ne spună.

Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent:

”O să dau un exemplu. Dacă mâine, Grupul de Comunicare Strategică decide că închide Libertatea sau contul de facebook al oricărui om sau poate că taie legătura cuiva la internet, asta înțeleg că le aplică ANCOM. Cel afectat pe cine dă în judecată că aplicantul nu e decidentul? Țara noastră a ajuns să fie condusă de Grupul de Comunicare Strategică?”, a explicat Diana Hătneanu.

În starea de urgență e cu atât mai important să ai garanția drepturilor cetățenilor tăi. Pare însă că noi nu mai avem nici instanțe, nici Convenție, avem doar știri oficiale.

Diana Hătneanu, avocat specializat în drepturile omului:

Libertatea a publicat documentul de la care a pornit discuția, după ce el circula intens pe net, oamenii se alertaseră, și am relatat că e un proiect, că nu e adoptat, că poate fi modificat și că doar Guvernul va decide dacă, în ce formă și de când se va aplica. 

De ce am publicat?

  1. Pentru că oricum documentul fusese văzut de foarte mulți oameni, se crease un întreg fenomen, și am considerat că e important să fie clar ce e cu documentul.
  2. Pentru că noi credem că, mai ales în starea de urgență, când mai puțini oameni decât oricând au puterea, cetățenii trebuie să afle ce anume gândesc conducătorii și ce vor să facă.

Să pui DIICOT pe sursele presei este decizia autorităților, pot să o ia, nu vor avea succes. Poate că guvernanții nu vor să se afle nici ce urmează să decidă, nici că au ascuns că fac puține teste, dar asta e treaba lor. Noi vom continua să ne facem meseria, nu vom vorbi despre surse și vom servi în continuare societatea, nu statul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News