Nu știu de ce, dar abundența asta de referiri la vacanțe, mai cu seamă la vacanțele în România, mi se pare că este o indicație de la partid, prea este dusă cu zel, prea multe reportaje de la corespondenții locali care prezintă cu entuziasm (proletar) ofertele pensiunilor și stațiunilor din județele țării, adăugând, firește, măsurile de distanțare ce trebuie respectate.
Este un heirupism specific acestui canal de radio, care se execută la ordin. Probabil că o monitorizare a știrilor și reportajelor pe acest subiect ar fi mult mai convingătoare. Așa, ca simplu ascultător, ar putea fi o năzărire de-a mea.
Dar în noianul acesta de știri pe seama vacanțelor și ofertelor de concedii multe sunt irelevante, se uită imediat după ce corespondența se încheie și începe pauza muzicală. Sunt multe materiale de umplutură, să fie acolo, dacă este ordin de la partid, ordinul trebuie executat!
Publicul Radio România Actualități, în majoritate cu vârste ridicate, ce-ar trebui să înțeleagă? Turismul românesc se dezgheață, să ne facem bagajele și să plecăm în vacanță! Dacă avem bani. Dacă nu avem, stăm la televizor sau la o tablă în parc, cu bere și covrigi, este mai ieftin.
O astfel de agendă editorială riscă să nu mai fie băgată în seamă de ascultători. Dar să zicem că politica editorială a Radio România Actualități pe această temă este lăudabilă și demnă pentru un canal de stat, spre deosebire de frivolitățile de la radiourile private (cu excepția Europa FM, după gustul meu).
Probabil că lucrătorii de la radioul de stat își cunosc foarte bine publicul și livrează ce își dorește acesta. Astfel, am auzit o corespondență de la Galați potrivit căreia au fost instalate niște cișmele în diferite cartiere ale orașului, venind în ajutorul oamenilor moleșiți și însetați.
Reporterița de “la fața locului” îi întreba pe câțiva oameni (pensionari) dacă această inițiativă este bună. Ce să zică bătrânii? “E bună, ne mai răcorim!”. La un moment dat, reporterița l-a luat la rost pe un bătrân, că de ce umblă pe canicula asta pe-afară, de ce nu stă în casă? Bietul om, care a precizat că are 81 de ani, a răspuns prompt: “Călătorului îi stă bine cu drumul”. Și uite-așa s-a mai consumat un reportaj “memorabil” difuzat de Radio România Actualități.
Ce relevanță o fi avut acest material cu cișmelele din Galați pentru ascultătorii radioului din Târgu Jiu sau Arad, greu de judecat!
Apoi, tot un material pe care-l consider irelevant este știrea de săptămâna trecută, referitoare la autobuzele din București, care pot circula pe liniile de tramvai, difuzată într-un radiojurnal, în care primărița Gabriela Firea a precizat că timpul de deplasare al călătorilor s-a redus, în medie, cu 30%, potrivit calculelor specialiștilor de la STB. Chiar așa, ce importanță are o astfel de “știre” pentru călătorii din Iași sau din Aiud? Faptul că autobuzele din București merg pe liniile de tramvai este o știre locală, națională sau (evident) electorală?
În fine, nu vreau să fac sumarul știrilor pentru profesioniștii de la radioul de stat, dar am o ciudată și enervantă senzație că mi se bagă în urechi și în creier tot felul de “știri” din categoria “deșeuri”. Mi se bagă deșeuri cu prestanța și aroganța că acestea sunt știrile de interes național, pe banii mei de contribuabil.
Revenind la vacanțe… Nu cred că vara asta e o vreme bună pentru vacanțe. Ce-a făcut, în special, poporul bugetar (mai puțin medicii, polițiștii și pompierii) ca să plece în vacanțe? A stat cuminte la izolare.
Deci, normal ar fi ca Guvernul Orban, care a lansat programul de relansare economică de 100 de miliarde de euro pentru următorii 10 ani, să dea o ordonanță de urgență prin care să se interzică orice concediu în sectorul autorităților publice locale și centrale pe o perioadă nedeterminată, poftim!, iar Orban să iasă pe Radio România Actualități și să-i îndemne la muncă pe români în România: “Români, facem o relansare economică de 100 de miliarde de euro, nu mai e vreme de tândăleală, de concedii, de fandoseli, hai, la muncă!”
Nu chiar cu aceste cuvinte să-i îndemne, ci cu niște fraze mai șlefuite, are destui scriitori de discursuri. Dar esența chemării asta să fie: “La muncă, români! Hai că v-am creat locuri de muncă!”. Planul de relansare economică, în valoare de 100 de miliarde de euro, fără a genera proiecte care să absoarbă acești bani nu va fi decât o altă gogoașă electorală. Se știe, capacitatea sistemului public central și local de a genera proiecte viabile, care să atragă bani, este foarte slabă.
În plus, funcționarii publici mai au un defect: sunt fricoși, nu au inițiative, nu vor să-și asume responsabilități, se feresc să-și pună semnătura, să pună ștampila (bine că s-a renunțat la ștampilă!), fug de răspundere.
Fără proiecte generate de armata de bugetari, planul de relansare al lui Orban va fi o altă vrăjeală. Se naște impresia că guvernul va scoate 100 de miliarde de euro dintr-un sac și-i va împărți poporului. Greșit! Investițiile se fac pe proiecte. Sunt proiecte care atrag finanțări, bine! Nu sunt proiecte, nu se fac investiții.
De aceea, bugetarii din administrație nu trebuie să plece în vacanțe, ci trebuie să se apuce să facă proiecte, cât pot de repede, zi și noapte, 10 ani trec repede, să facă pe genunchi, pe colțul mesei, mai bune sau mai proaste, la muncă, tovarăși, pardon!, la muncă, români! Guvernul ar trebui să dea exemplu și niciun ministru să nu-și ia concediu în această vară. Să muncească.
Totuși, care politician român a avut curajul, în ultimii 30 de ani, să-i îndemne pe români la muncă? Toți politicienii s-au obișnuit să promită, iar poporul s-a obișnuit să i se dea. Munca în România pare o rușine, s-o ascundem sub preș! Tot mai bună e o vacanță pe vouchere, fraierii din privat să muncească, ei au dus greul crizei și în 2009!
foto: Hepta