Marele secret al vilei din Aviatorilor, 86 a fost dezvăluit. Deși nu scrie că e pregătită pentru Klaus Iohannis, formularea că urmează să fie dată unui fost șef de stat arată clar cine e beneficiarul: Ion Iliescu stă de decenii în același loc, Emil Constantinescu nu pare a da semne că vrea ceva mai luxos, iar pe Traian Băsescu judecătorii l-au lăsat fără privilegiile unui fost șef de stat (locuință, SPP-ist și pensie specială).
Singurul care se va încadra condițiilor, în doar o lună și jumătate, este Klaus Iohannis, acest globe-trotter de lux, pentru că înconjurul lumii nu l-a făcut la pas, ci într-un avion luxos. Ce a atras atenția în scandalul vilei este cum liderii PSD și PNL nu au avut curajul să-și recunoască partea de vină sau complicitate.
Făcută cu mâna lui Ciucă, dar cu degetul îndreptat spre PSD
Liberalii au încercat să proiecteze în media faptul că documentul pentru pregătirea vilei din Aviatorilor, 86 este opera PSD, insistând că e inițiată de secretarul general al Guvernului de acum 2 ani, adică Marian Neacșu, deși actul e semnat în primul rând de Nicolae Ciucă, în calitate de premier. Ce beneficiu și dorință să fi avut Neacșu de la PSD, ca să-i pregătească o bătrânețe liniștită și luxoasă lui Iohannis?
Generalul Nicolae Ciucă, care la fiecare apel al lui Iohannis a răspuns prezent, de la chemarea sa în Guvernul Orban, la candidatura pe listele PNL la Dolj și apoi etapele de preluare a conducerii partidului, încă bâjbâie în explicarea desprinderii (deocamdată ratate) de mandatele lui Klaus Iohannis, după ce i-a pregătit șefului statului o casă pe gustul său.
Nici PSD nu e mai breaz. Marcel Ciolacu și ai săi nu au pus piciorul în prag și la rectificarea bugetară i-au mai dat bani în plus președintelui României, ca să poată călători nestingherit și în ultimele luni de mandat. Faptul că nu se poate dezlipi de avionul de lux nici pentru un scurt drum la Chișinău sau Budapesta, deja nu mai e o știre. Dar totul îi e permis, dacă nu îi sunt diminuate fondurile, dar mai ales nimeni nu-i bate obrazul.
Liberalii, inițial în înțelegere cu social-democrații, îi pregătiseră și lege cu dedicație, ca să poată candida nestingherit pentru Senat, dar doar presiunea publică și reticența față de cel mai nepopular președinte i-a făcut pe cei din PSD să nu intre în aventura adoptării la foc automat a unei legi speciale pentru Klaus Iohannis. Acel moment a dus și la deteriorarea relației Ciucă-Ciolacu și nu aspecte care afectează viața oamenilor precum supraimpozitarea contractelor part-time, creșterea taxării dividendelor sau creșterea TVA la unele produse.
Proasta gestionare a PNRR
Însă până la final de mandat, PSD și PNL continuă să se acuze reciproc de slugărnicie sau proastă gestionare a guvernului. Nu ar fi pentru prima dată când partidele Coaliției dau vina unul pe celălalt. Iar un caz reprezentativ este raportarea la PNRR, după ce a izbucnit scandalul referitor la legea cu dedicație pentru Iohannis.
În lipsă de muniție, liberalii i-au acuzat pe cei din PSD că au ratat calendarul de depunere ale cererilor 4, 5 și 6 care, dacă erau deja aprobate, ar fi adus aproximativ 10 miliarde de euro în plus la bugetul de stat.
Acuzațiile erau eronate, atât din punct de vedere al calendarului, cât și al responsabililor. Liberalii „uitaseră” că cererea 3 ar fi trebuit depusă de Boloș, nu de Câciu, iar cererea 4 să fie la cheie, pentru a fi depusă imediat după rocada din iunie 2023. Până la urmă, România a primit doar parțial banii din cererea de plată numărul 3, iar cu cererea numărul 4 sunt emoții privind depunerea sa până la finalul anului.