Că are cozile prea împletite, că a chiulit prea mult de la școală, că e ignorantă, ipocrită, bolnavă psihic. Că nu arată suficient de prietenos, nu zâmbește destul și mai vine și dintr-o țară privilegiată. Că e manipulată de interesele comerciale ale producătorilor de energie alternativă. Și aceștia sunt doar cei mai gălăgioși dintre milioanele de oameni deranjați de Greta Thunberg, activista în vârstă de 16 ani care luni a bătut obrazul omenirii la Summit-ul pentru climă al Organizației Națiunilor Unite.

„Suntem la începutul unei dispariţii în masă şi tot ce puteţi face este să vorbiţi despre bani şi să spuneţi basme despre o creştere economică eternă. Mi-ați furat visele și copilăria cu cuvintele voastre goale”, a spus cu mult patos și lacrimi în ochi adolescenta suedeză.

Thunberg este inițiatoarea mișcărilor de protest pentru climă ale elevilor și studenților din întreaga lume. Are milioane de adepți, dar și milioane de contestatari. 

Acum un an, în august, Greta a început să chiulească de la școală vinerea ca să protesteze cu privire la inacțiunea liderilor lumii față de amenințarea crizei climatice. Cu timpul, protestului său s-au alăturat milioane de oameni, mișcarea căpătând numele ”Fridays for future”.

Greta Thunberg, în timpul unui protest | Foto: EPA

Discursul Gretei la o manifestare în New York, cel din fața Congresului american, dar și cel susținut în fața Adunării Generale ONU au multe similarități: un copil cere socoteală liderilor lumii pe un ton foarte autoritar, sobru, dar și generator de panică, ton care înlocuiește dezbaterile ș nuanțele cu sentimentul urgenței. 

De la ”ambasador al conștiinței” la ”simbol al propagandei naziste”

Simplificând foarte mult, Greta tinde să fie adorată sau urâtă în funcție de cât de la dreapta sau stânga sunt opțiunile politice ale fiecăruia, mai ales în zone ca SUA, unde încălzirea globală nu este o realitate științifică de necontestat (ca în cea mai mare parte a Europei), ci un subiect de controversă și dezbatere.

În martie, trei parlamentari norvegieni au nominalizat-o la Premiul Nobel pentru Pace.

Iar lunea trecută, Amnesty International i-a oferit ei și altor tineri activiști pentru mediu premiul ”Ambassador of Conscience”, premiu care în trecut i-a fost oferit și lui Nelson Mandela. 

Tot săptămâna trecută, Barack Obama, fostul președinte SUA, a numit-o ”unul dintre cei mai mari susținători ai planetei noastre” și a spus că ”viitorul va fi modelat de tineri lideri ca ea”.

La fel de adevărat este că Trump și alți ”sceptici” ai încălzirii globale nu încetează să o atace și să o ridiculizeze, atitudini alimentate de publicațiile și canalele media conservatoare din Statele Unite. (Unele dintre ipoteze și idei sunt amplu preluate și pe social media românești.)

Luni noaptea, președintele Trump a postat pe Twitter un clip din discursul Gretei Thunberg alături de un mesaj evident sarcastic.

”Pare o fată foarte veselă, în așteptarea unui viitor luminos și minunat. Ce bucurie să vedem asta”, a scris Trump.

În replică, Greta, care are 2 milioane de urmăritori pe contul ei de Twitter, și-a actualizat marți descrierea pe rețeaua socială, folosind exact cuvintele președintelui american:

“A very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future.”

Fox News a trebuit să își ceară scuze public după ce Michael Knowles, unul dintre invitații de casă ai postului, a numit-o pe Greta, în direct: ”copil suedez bolnav psihic, exploatat de părinții ei și de stânga internațională”.

Fata de 16 ani are sindromul Asperger, pe care ea însăși l-a numit o superputere. Asperger nu este o boală psihică, ci o tulburare din spectrul autist.

Knowles, care scrie pentru site-ul conservator The Daily Wire, și-a apărat din nou opinia pe Twitter, afirmând că Thunberg este exploatată de suporterii ei. Ideea că adolescenta este folosită ca o marionetă a fost preluată și de comentatorul conservator Dinesh DSouza.

Cu o zi înainte de discursul Gretei în fața Națiunilor Unite, Dinesh DSouza a asemănat imaginea fetei cu cele folosite de propaganda nazistă. El a postat o fotografie în care fata apare cu cozile ei, deja celebre în toată lumea, alături de o imagine cu o altă tânără, cu părul împletit asemănător, care stă în fața unui steag cu svastică.

Luni, după discursul Gretei în fața ONU, Fox News  a difuzat un reportaj despre cum ”isteria” privind încălzirea globală schimbă tinerii americani, făcându-i ”nebuni” și ”să nu-și mai dorească proprii copii”, iar segmentul includea un clip din ”Children of the Corn”, o adaptare a unui roman de Stephen King în care copiii dintr-o zonă rurală omoară adulții

”Cel mai nou val de fanatism ecologic e doar socialism sub o nouă mască”, spune moderatoarea Fox, Laura Ingraham. 

De ce face Greta Thunberg adulții să se simtă inconfortabil

Într-un articol din The Atlantic, Robinson Meyer se întreabă de ce Greta Thunberg face adulții așa incomozi.

Așa cum explică jurnalistul, Greta nu e nici un sfânt, nici un demon, ci… o adolescentă. Iar ca adolescentă are o poziție morală unică: ”poate înțelege lumea ca adult, ca un loc cu multe imperfecțiuni și defecte, dar, spre deosebire de adulți, nu are aproape nicio vină conștientă pentru această stare de fapt deprimantă”. Și Meyer crede că acesta poate fi și ”argumentul” pe care îl face Thunberg când se referă foarte des la ea însăși ca la ”un copil”. 

Pe de altă parte însă, există argumente valide împotriva a considera o ”icoană” orice spune sau face Greta Thunberg. 

Dacă Greta vrea să participe ca un cetățean adult, atunci ar trebui să fie pregătită să fie judecată ca adult de opinia publică. 

Mai multe interviuri cu ea, inclusiv acesta acordat The Atlantic, sau cel acordat lui Trevor Noah, la The Daily Show, arată că tânăra se ferește să opteze pentru anumite soluții concrete pentru combaterea problemelor asupra cărora atrage atenția. 

De exemplu, nu menționează niciodată energia nucleară, deși, cum spun bună parte din oamenii de știință, aceasta are cel mai mare potențial de a ne rezolva pe termen lung marea problema reducerii emisiilor de dioxid de carbon.  

În schimb, discursul Gretei este într-adevăr alarmist și apocaliptic și majoritatea timpului, adolescenta suedeză le cere politicienilor doar ”să asculte oamenii de știință”. 

Ca dovadă incontestabilă, Greta prezintă raportul realizat în 2018 de comitetul științific al Națiunilor Unite. Raportul este într-adevăr șocant, arătând că, dacă nivelul emisiilor de dioxid de carbon va continua în același ritm, atmosfera se va încălzi cu 1,5 grade Celsius față de perioada pre-industrială până în 2040, iar asta va duce la inundații, secete și creșterea sărăciei. 

Greta citează des acest raport, un important semnal de alarmă, însă nu-l citează întotdeauna corect, uneori interpretând greșit sau exagerat niște cifre. De notat însă că raportul nu include și propuneri de politici.

Într-o opinie foarte interesantă publicată de The New York Times în august, Christopher Caldwell arată de ce abordarea foarte radicală a Gretei se ciocnește însăși de valorile democrației.

Caldwell imaginează o lume în care ar fi implementate la nivel global politici serioase pentru reducerea emisiilor de carbon și care ar fi și consecințele negative ale unei astfel de abordări radicale și, în termenii lui, aproape populiste, de la protecționism la bariere mari în fața migrării. 

În România, adolescenta suedeză a generat două valuri similare cu cele din mediul internațional: unul de admirație și fascinație, celălalt de iritare și revoltă. 

Pe de-o parte sunt cei care laudă curajul adolescentei, de cealaltă cei care cred că este un copil care nu știe despre ce vorbește. Cei care o laudă că a mers până în SUA cu un yacht zero-emisii, dar și cei care văd în această măsură ipocrizie, deoarece și construcția bărcii a produs emisii de dioxid de carbon (sigur, ca absolut orice activitate umană). 

Sunt cei care admiră un copil care înfruntă adulții iresponsabili, dar și cei care o atacă pentru că ”ar trebui să fie în școală”, ”e prea fanatică” și nu se pricepe la politici.

Și adevărul e că Greta nu se pricepe la politici. Are doar 16 ani. În majoritatea țărilor nu are dreptul să voteze, să bea ori să conducă o mașină. 

Însă a ajuns să țină un discurs la ONU în care a bătut obrazul unor generații întregi de care i-au lăsat moștenire ei și celorlalți copii o planetă pe cale să moară. 

Poate că ne facem să simțim atât de incomod, pentru că deși e fanatică și nu are și soluții, Greta Thunberg cam are dreptate. 

Urmărește-ne pe Google News