În zilele de după incendiul de la ”Colectiv”, am publicat înregistrarea unei discuții dintre un șef de secție al unui mare spital de Urgență și familiile unor tineri arși. În acea conversație, șeful de secție le spune părinților: ”Acum să mai tragă și ei!”. Vorbea despre ”datoria” unor oameni în comă. ”Să tragă și ei”.
Vinovat că suferi
Românii sunt crescuți cu ideea că boala este culpa lor. Așa că dacă se îmbolnăvesc, ”să tragă, să lupte, să-și ispășească pedeapsa”.
De la piciorul zgâriat la fotbal și până la răceală, totul e din cauză că ”n-ai fost suficient de atent”. Reflexul acesta condiționat al vinovăției apriorice în fața bolii rămâne înșurubat pentru totdeauna. Mai târziu în viață, că ai făcut cancer sau luat o bacterie nosocomială în spital, simți cumva că e din cauza ta. Nu simți responsabilitate, ci te apasă direct vina, păcatul, osânda cuvenită.
În aceste zile, la fel îi tratează unii politicieni români, acuzator și ca pe niște vinovați, pe femeile și bărbații suspecți sau infectați cu coronavirus. Politicienii oglindesc un curent de gândire din societate.
”E o simplă răceală”
Oamenii de stiință, somitățile medicale ale planetei și guvernele n-au luat COVID-19 în serios. ”E o simplă răceală”, spuneau acum o lună responsabilii de pretutindeni, din Milano la București.
Administratorii lumii au eșuat și tot unii dintre ei sunt acum nemulțumiți de cei pe care-i administrează.
Conducătorii n-au dat semnale clare, n-au impus restricții la început și, atunci, de unde să știe oamenii simpli? Acum, acești oameni sunt priviți drept agenții unei pandemii pe care nimeni n-a creditat-o cu forța distrugătoare de astăzi.
Mamaia, orașul fantomă
Autoritățile au luat decizia să aducă 1.500 de români din Italia în în carantină la Mamaia.
Zona dintre Năvodari și Constanța e o colecție de blocuri aruncate parcă din cer de un zeu care a amestecat berea, vinul, ginul, tequila și maioneza.
Sute de hoteluri sau de clădiri uriașe stau degeaba. Dar Horia Țuțuianu, cel care a devenit șeful Consiliului Județean după ce PSD a câștigat alegerile din 2016, susține că cei 1.500 de tați și soții, de copii, frați și surori, sunt un pericol.
”1500 de români aduși din zone roșii vor fi carantinați în Constanța. Este un act iresponsabil! Lipsa testelor, a disponibilului de paturi, a echipamentelor necesare într-o situație atât de gravă – conduce la o criză sanitară și umanitară. ESTE UN ACT IRESPONSABIL, FARA PRECEDENT!!!”
Horia Țuțuianu, șeful CJ Constanța:
”Fac apel la Președintele Iohannis, la Guvernul României să ia măsurile care se impun și să nu transforme Constanța într-un județ izolat”, mai spune politicianul.
De ce un județ izolat? Dacă avansăm în consecințele logicii propuse de Țuțuianu, ce facem, ne tratăm bolnavii fiecare după locul de unde vin? Constănțenii vor ajunge la Balș, dacă sunt grav bolnavi, și vor fi îngrijiți de medici din Ardeal plus de doi moldoveni iscusiți din Chișinău.
Umanitatea noastră a căzut într-un an bisect
Mai deunăzi, un senator PMP îi stigmatiza pe oamenii veniți din Italia.
Astăzi, un șef de CJ din PSD nu-i vrea în județul pe care-l conduce.
Da, există multe zile, luni și ani în care suntem regățeni și moldoveni, bugetari și privați, dinamoviști și steliști, tineri și vârstnici.
Dar în anul bisect 2020, în fața unei amenințări probabil unice în viața generațiilor noastre, suntem români și oameni.