USR este un partid tânăr. Foarte tânăr. Pe la sfârșitul verii acesteia se vor împlini șase ani de la înființarea partidului, după aproape victoria în alegerile locale din București. În 2020, când partidul de-abia împlinise 4 anișori și jumătate – vârstă la care alți copilași nu se gândesc nici măcar la clasa pregătitoare, USR dorea deja să fie absolventul-minune al clasei politice românești, intrând la guvernare de parcă ar fi câștigat alegerile parlamentare. Dar nu le câștigase. Se clasase doar pe locul 3. Și nu acesta este lucrul ce li se poate reproșa, ci lipsa de pregătire.

Dacă în 2016 USR a fost votat mai degrabă din revoltă, votul din 2019, de la europarlamentare, și cel din 2020, de la alegerile locale și generale, au avut la bază mai degrabă speranța că scandalul perpetuu de pe Facebook nu este decât o formă înșelătoare de manifestare, că în spate stă multă competență și cunoașterea minuțioasă a domeniilor pe care USR vrea să le reformeze. Dar, din păcate, partidul nu avea programe pregătite nici măcar pentru marile domenii pe care urma să le coordoneze în urma negocierilor sângeroase cu PNL.

Nu că n-avea un program unitar de guvernare, pentru un guvern întreg, dar n-avea nici măcar programe solide, pe minimum patru ani, pentru ministerele-cheie pe care le-a solicitat și le-a și obținut: sănătate, economie, justiție, transporturi, cercetare/digitalizare.

În condițiile astea, poate că a te repezi la guvernare prematur nu a fost cea mai bună idee, pentru că dezamăgirea este singurul lucru pe care USR nu avea voie să-l livreze. Nu pentru binele partidului, ci pentru ideea, mult mai importantă, că schimbarea în bine este posibilă.

Am citit multe „analize”, zilele acestea, conform cărora Dacian Cioloș a fost surprins el însuși că a câștigat alegerile interne din USR-PLUS. Ca glumă, e aproape reușită. Ca descriere a realității, este un fake news la fel de mare ca acela conform căruia Dacian Cioloș ar avea o imagine proastă al Bruxelles și de aia ar fi pierdut șefia grupului Renew Europe din Parlamentul European. Or, Dacian Cioloș și-a dat demisia de la conducerea grupului Renew pe 6 octombrie, la doar 5 zile după ce câștigase președinția USR. Nu pentru că nu se mai bucura de încrederea colegilor săi, ci pentru că promisese încă din septembrie să facă acest lucru în cazul în care va deveni președinte de partid.

Cam așa stau lucrurile și cu „surpriza” câștigării alegerilor interne. Încă de la primele negocieri de fuziune dintre USR și PLUS, din debutul lui 2019, planul lui Dacian Cioloș a fost acela de a transforma USR din „one hit wonder” („minunea cu un singur șlagăr”), dintr-o trupă plină de rock-star-uri, într-o orchestră solidă, închegată, care să cânte după partituri, nu după ureche. Și, desigur, nu exista un alt proiect de dirijor decât Dacian Cioloș. A spune că acesta fost surprins că planul la care a lucrat răbdător timp de aproape trei ani a început să prindă contur prin alegerea sa ca președinte nu înseamnă decât că ești genul de naiv care crede în surpriza mimată a profesorului de matematică atunci când demonstrează că 1+1=2.

Din păcate, programul pe termen lung al lui Dacian Cioloș s-a lovit de nerăbdarea îndărătnică a unui grup de boiernași pașoptiști. În timp ce Cioloș și-ar fi dorit să înceapă cât mai repede construcția pentru 2024, Ghinea, Barna și câțiva alții stăteau în ușa, cu paltoanele pe ei, așteptând să-i sune Cîțu și să-i cheme înapoi în guvern. 

Deși tineri, boiernașii pașoptiști ai USR-ului nu sunt pregătiți să construiască. Vor repede, vor acum, indiferent de mijloace. Construcția solidă nu e pentru ei, căci îi mână din spate nerăbdarea proaspeților absolvenți de facultate care vor să se angajeze direct ca manageri de multinaționale.

Aparent, această tabără a câștigat. De astăzi poate reîncepe lupta pentru like-uri, internetul poate fi inundat din nou cu meme semi-istețe, Facebook-ul trebuie recucerit, iar Dan Barna poate începe din nou să mimeze că folosește tastatura computerului. Vremea construcției solide a trecut. Nif-Nif și Nuf-Nuf, victorioși, vor continua lupta din căsuțele lor din paie și din nuiele, așteptând să-i sune Cîțu și să-i cheme la guvernare. În 2025, probabil, tot asta vor face, ca parte a programului lor de viitor.

foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News