Libertatea încurajează diferența de opinie argumentată. Costi Rogozanu a scris miercuri un articol pe marginea summitul european, în care a susținut că premierul olandez Mark Rutte dă ”Lecții de conduită pentru Estul obraznic, pentru Sudul îndatorat, de la reprezentantul unei țări care nu face decât să tot extragă profit enorm din tot soiul de sandvișuri fiscale imorale”.
În replică, jurnalista olandeză de origine română Mira Feticu, care scrie în importanta revistă ”De Groene Amsterdammer”, oferă cititorilor Libertății o altă perspectivă asupra lucrurilor.
”Zgârcit și cel mai încăpățânat dintre toți” scria săptămâna trecută Liberation despre prim-ministrul țării mele de adopție. A fost un exercițiu interesant să citești ce scrie presa internațională despre Mark Rutte, prim-ministrul nostru cel de toate zilele.
Da, toată lumea știe astăzi că Mark Rutte e necăsătorit și locuiește într-un apartament normal. Că face voluntariat, predă vineri istoria la gimnaziu. Că merge la serviciu cu bicicleta.
Rutte dă singur cu mopul, dacă varsă cafeaua pe jos. Dacă ești la ora prânzului prin renumitul pasaj al centrului Hagăi, ”riști” să dai nas în nas cu el.
Am râs cu toata gura când am citit în Libertatea că Olanda ar trebui să se abțină de la negocierile din timpul „summitului” pentru că ar fi un paradis fiscal.
Nu e prima dată când România se supără pe Olanda ca văcarul pe sat. Avem doar atâtea motive să ne supărăm pe Olanda: roșiile sunt de plastic, castraveții n-au miros, fetele vin în Olanda să se prostitueze. Vai de țara lalelelor! Să-l acuzi pe propriul președinte că n-a deschis gura la summit e părtinire. Dar să spui, ca jurnalist român, că Olanda mai bine tace din gură pentru că e paradis fiscal dă răspuns întrebării până azi retorică a lui Cioran ”A quoi bon avoir quitté Coasta Boacii?”
Olanda e mai mare decât se vede de pe Coasta Boacii și nu degeaba îl numeste Liberation pe Rutte ”olandez get beget”.
Omul care a vrut să lupte împotriva corupției de la Vatican
Portretul pe care Europa îl face lui Mark Rutte duce pe oricare olandez, ”vechi” sau relativ ”nou”, ca mine, cu gândul la primul papă olandez din istorie, primul si singurul: Papa Adrianus VI, născut la 2 martie în Utrecht și ales Papă în 1522, la vârsta de 62 de ani. A murit după un an de la alegerea sa, gurile rele spun că ar fi fost otrăvit. De ce?
Voia să elimine corupția din Biserica Catolică. Vaticanul se crucise la apariția noului papă la Roma, în picioarele goale. Se spunea că dormea pe o bancă de lemn și mânca ”frugal”. Oprise construcția somptuoasei Bazilici Sf. Petru, începută în 1506, care a fost continuată abia după moartea lui.
”Frugal” a fost numit și Rutte, capul ”frugalilor”. S-au făcut și încă se mai fac glume pe Twitter la adresa olandezului sadea și a filosofiei lui de viață. O parte din Olanda s-a rușinat încă de la început cu Rutte, cu zgârcenia lui. Că în felul acesta izolează Olanda, că e autorul următorului Brexit, că nu poți lăsa Italia și Spania de izbeliște. Chiar eu, în ziarul la care scriu săptămânal, am criticat pozitia lui Rutte la summitul EU.
Dar dacă ai câteva cunoștințe sumare despre Olanda, înțelegi poziția lui Rutte, chiar dacă nu ești de acord cu ea.
Rutte e zgârcit. Trăiește simplu, cam ca olandezul get beget. Dă cu mopul, dacă e nevoie, e pianist virtuoz, merge la serviciu cu bicicleta și face voluntariat.
Că Viktor Orban afirmă cam ca vechii comuniști, care vedeau peste tot dușmani de clasă, că olandezul Rutte trebuie să urască Ungaria sau pe el personal nu mă miră. Adică mă lasă rece.
Dar că jurnalistul român cu studii știe totul despre lume și nici măcar nu-și schimbă poziția șezutului stând pe Coasta Boacii nu mă lasă rece. Doe je best, cum ar zice Rutte. Dă-ți mai bine silința!