Tonul a fost dat de social-democrați, prin premierul Marcel Ciolacu, într-un ton mai moderat, mereu atent să nu exagereze prea mult cu săgețile către adversari. Până la urmă, Klaus Iohannis și PNL l-au pus la masa puterii pe președintele PSD.

Ciolacu a orientat atacurile spre Klaus Iohannis, Traian Băsescu (da, la zece ani de la plecarea lui din funcție, social-democrații încă se războiesc cu singurul politician care în ultimii 24 de ani i-a bătut la o rundă de alegeri parlamentare, în 2008, când PDL a avut un mandat în plus), dar și guvernările PNL.

„Trebuie să le spunem că instituția prezidențială nu este nici un malaxor de tocat vieți și nici o agenție de turism prezidențial (…) Avioanele prezidențiale trebuie să transporte capital românesc, nu crose de golf!”, a subliniat Ciolacu în principalul discurs de la Congres, în care nu a menționat niciodată numele lui Iohannis sau pe ale adversarului direct, Nicolae Ciucă. A bătut obrazul pentru că liberalii au mers să pârască la Bruxelles diferite politici în trecut, în perioade de nemulțumiri, faptul că i-au sprijinit doar „pe cei care au”, iar proiectul „România educată”, girat de președintele Iohannis, dar votat cot la cot de PSD și PNL, a „eșuat”.

Mult mai radical a fost un coleg din conducerea PSD. Sorin Grindeanu, reales prim-vicepreședinte al PSD, nu a ratat ocazia să-l facă pe Nicolae Ciucă impostor și nu ultimul rând că acționează ca un parazit. „Ca orice parazit încearcă să-şi ucidă încet, nemilos, cu viclenie, gazda care i-a ţinut în viaţă. Ei vor doar prin nişte tumbe politice, să găsească un alt organism pe care să-l paraziteze”, a explicat Grindeanu.

Liberalii, absenți în spațiul public în ceea ce privește noul program de țară, au venit cu un tăvălug de atacuri la adresa PSD. Toate în mediul online, deoarece curajul politic e greu de demonstrat față în față, cu partenerii de coaliție. Iar mai jos e o scurtă listă din șirul de politicieni, mai mult sau mai împinși de consultanții politici, care dau impresia că au uitat că sunt într-un mariaj din interes cu PSD.

– „O grămadă de fanfaroni ai adulației supreme s-au adunat să înjure pe toată lumea! Totul despre setea lor de putere, nimic despre oameni! Atacuri, jigniri, mizerii lansate de socialiștii de caviar, care își fac campanie cu avioane  private (…)  Au reușit performanța să ne ducă pe locul 1 în Europa la inflație, fac praf finanțele României, au încercat să naționalizeze Pilonul 2 de pensii, să mărească taxe și impozite, dividente, TVA, pentru a distruge mediul privat și pentru a duce banii în ajutoare sociale! PSD este soluția toxică pentru România!”, susține Florin Roman, vicepreședinte al PNL și coordonator al formațiunii pentru alegerile locale. Însă alături de PSD de aproape trei ani stă PNL, un partid care a acceptat câteva măsuri care atacă mediul liberal, de la creșterea impozitării dividentelor (de la 5% la 8%) sau creșterea TVA la unele produse (cum sunt cele bio, montane etc.)

– „Marcel Ciolacu încearcă din nou să aducă PSD la conducerea României, după 20 de ani. Dar, din postura unui apărător al intereselor oamenilor, PNL va face tot ce îi stă în putință pentru a împiedica acest lucru”, sunt vorbe spuse de Nicolae Ciucă, partener de la Putere, cel care a făcut schimb de funcție cu Marcel Ciolacu și care a fost ajutat să nu-și piardă funcția, prin tertipul listei comune la europarlamentare și acceptarea comasării. La trei luni de la alegeri sunt văzute interesele de partid de la PSD.

– „PSD rămâne un partid adversar al democrației, fapt dovedit de numeroase abuzuri, de la mineriade, la Ordonanța 13 sau reprimarea manifestației din 10 august” – susține prim-vicepreședintele Dan Motreanu, care nu explică de ce PNL rămâne lângă PSD.

– „Tupeu de mafiot obraznic” – o caracterizare pe care deputatul Alexandru Muraru i-o face lui Alfred Simonis, președinte interimar al Camerei Deputaților și președinte ales al CJ Timiș.

-„ PSD a dat în clocot astăzi – ipocrizie, aroganță și populism! Am văzut un spectacol absolut grotesc, al unor triste figuri politice care au avut unicul scop să atace PNL la unison” – arată Lucian Bode, secretar general al PNL, care participă, prin funcția avută, la ședințele Coaliției.  

„Când aud discursul lui Grindeanu, cărătorul de genți electorale al PSD și faimoasa slugă a lui Liviu Dragnea, transformat în portavocea primului covrigar al țării, îmi dau seama că Dumnezeu a făcut o minune și a dat glas unor nevertebrate din regnul animal” – scrie Tănase Stamule, prim-vicepreședinte PNL Sector 1, cadru universitar, despre un ministru al unei guvernării din care face parte PNL.

– „Asta e imaginea cea mai expresivă de la congresul PSD! Un cetățean care nu poate să explice cum și-a definitivat studiile (n.r. – deci slab educat), flancat de alt individ care a transformat stuful din Delta Dunării în pășune, luând milioane de euro din fondurile europene (n.r. – așadar, potențial penal), și altul care a scos în stradă sute de mii de oameni când a încercat să-și salveze colegii de pușcărie prin OUG 13!” – imagine prezentată de Gigel Știrbu, vicepreședinte PNL.

Iar acuzațiile, jignirile și constatările despre colegii din PSD pot continua. Însă dincolo de toate reacțiile contra PSD, liberalilor le lipsește exact pasul final: despărțirea de social-democrați. Ar fi dovada rupturii de cei care i-au ținut în viață politic la alegeri și poate un semnal că nu uită că PNL și PDL erau cândva, partide anti-PSD.

Așa că PNL e la momentul să aleagă: stă la masa Puterii și are acces la banii din Anghel Saligny sau merge pe varianta radicală a decuplării de PSD. Amândouă înseamnă doar ipocrizie și ploconeală în prag de alegeri.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News