Când ne vom obişnui cu această lume care ne face semne, care ne trimite semnale, vom reuşi să-i deosebim formele de expresie. Literele contorsionate, umplute cu cele mai neaşteptate nuanţe, sunt graffiti. Reprezentările mai puțin criptice, mai pe înţelesul tuturor, cu personaje şi poveste, se cheamă street art, artă stradală. Celelalte, desfăşurate pe spaţii largi, realizate, de regulă, de artişti cu şcoli înalte, poartă numele de muralism. Toate au însă un numitor comun: aspiraţia de a evada dintr-o realitate strivitoare.
Artiştii stradali – care desenează cu sprayul, trafaletul, markerul, înainte de a-şi lua tălpăşiţa de teama poliţiei, cu glugile trase adânc pe ochi – se întorc ca nişte îngeri căzuţi la casele lor şi adorm visându-şi opera. Dacă vrem să aflăm mai multe despre ei, avem „De ce scriu ăştia pe pereţi?”, documentarul lansat la începutul anului de Alin Boeru.
Cea mai tulburătoare trăsătură a artei stradale este că strigă. Operele care o ilustrează sunt strigăte pe ziduri. „Este un fel de a spune că exist”, mărturiseşte maestrul muralist Harcea Pacea, semnatarul lucrării „În război nu există învingători”. Autorii anonimi, dar şi muraliştii fugiţi de acasă, din mediul academic, ne invită să privim lumea pe care ne-au aşternut-o pe pereţi, să-i căutăm în ea ca să ne găsim pe noi, care nu ne-am pierdut acel dram de nebunie salvatoare.
ICONARII. HARCEA PACEA ŞI PISICĂ PĂTRATĂ. Au visurile băieţaşilor de cartier, dar nu şi teama acelora de girofarurile poliţiei. Spaţiul pe care lucrează până la cer le este pus la dispoziţie de autorităţile oraşului. Amândoi, pe numele de artişti Harcea Pacea şi Pisică Pătrată (cel grizonant), cu diploma Universităţii de Arte în buzunar, fac muralism. Ce să vă spun că sunt? Sunt nişte iconari ai străzii. Sunt ca zugravii de biserici. În filmuleţul de mai jos, pictează zidurile Grădiniţei nr. 25 din Iaşi.
„CEI MAI CĂUTAŢI ARTIŞTI, PÂNĂ ŞI DE POLIŢIE”. Master Ceremony, Macanache, ne deschide lumea grafferilor, cei mai hăituiţi dintre artişti, obligaţi deseori să îşi abandoneze neterminată opera şi să o ia la goană, cu poliţia locală pe urme. În faţa justiţiei, băieţaşii ăştia comit crima de vandalism – „acțiunea care implică distrugerea intenționată sau deteriorarea unei proprietăți publice sau private”. Dar Justiţia este oarbă, nu are cum să vadă că ei nu distrug. Ei construiesc o lume pentru noi în jungla urbană.
TIKTALK. FILE DE PIATRĂ. Ochelaristul din clipul pe care l-am ales are „meclă de tocilar”, cum ar spune desenatorii de graffiti. Un băieţaş cuminte, care ne vorbeşte despre „hârtia” de piatră. Dacă n-aţi auzit niciodată despre asta, merită ascultat. Visul lui de a salva planeta e frumos ca visul artiştilor care vor să ne scoată din griul cotidian. Scriind pe file de piatră, vom evita să vedem istoria repetându-se ca dramă, iar nişte ticăloşi să ne ardă cărţile.
@rpd.art Din ce e făcută #agendacuhartiedepiatra !? #rpdart #art #calligraphy ♬ sunet original - RPD ART