Cicero povestește undeva cum un cetățean întrebat la recensământ dacă „după mintea lui este căsătorit sau nu”, acela răspunde în glumă că „după mintea lui nu e căsătorit”, oferind o informație falsă. Rezultatul? Cetățeanul roman își pierde cetățenia, adică toate drepturile acordate unui cetățean roman. De ce? Recensământul nu este o chestiune de joacă: este ceva fundamental, foarte serios.

Nu suntem capabili în 2022

În volumul Sectanții povestesc cum în Imperiul Țarist, nu departe de casa bunicilor, la recensământul din 1897, o întreagă comunitate religioasă se sinucide ca act de protest și refuz al recensământului. De ce? Pentru că ei percep acest fenomen ca pe un act profund religios care ar trebui să aparțină divinului, nu statului. Statul laic era perceput de ei ca întruchipare a răului.

Da, la bază, recensământul are și ceva sacru – asta vedem în Vechiul Testament – însă el a devenit un instrument esențial în funcționarea unei cetăți, a unui stat, a unui imperiu, a unei societăți. Cunoașterea și puterea erau atribute ale sacrului. 

În epoca modernă, recensământul a devenit un instrument fundamental pentru stat în vederea unei bune organizări și guvernări.

De ce nimeni nu poate prezice strategia Trump 2.0 privind Ucraina
Recomandări
De ce nimeni nu poate prezice strategia Trump 2.0 privind Ucraina

De obicei, în timp de război, de revoluții, de războaie civile, de crize majore, un stat sau o cetate nu poate realiza recensământ – pentru că are instituțiile în mare criză.

În România anului 2022, noi dovedim că nu suntem capabili să facem un recensământ.

Un bun prieten, cunoscutul lingvist Dan Ungureanu, mi-a trimis zilele trecute un mesaj ceva mai lung, o scrisoare pe tema asta și câteva explicații. Îi redau rândurile și revin.

„Al doilea recensământ prost făcut în 20 de ani. La ultimul recensământ, un milion jumătate de persoane nu fuseseră recenzate.  Recensământul de acum a fost și mai improvizat, și mai catastrofal.

Prin asta, conducerea statului nostru ne aduce cu Liberia, Angola, Etiopia, Sudanul, Somalia, failed states care nu pot administra țara eficient, și, din cauza sărăciei, anarhiei sau a războiului civil, nu sunt în stare să facă recensăminte cumsecade.

Herculanele, ca după bombardament, podul de la Luțca, ca după bombardament, recensământul improvizat: toate simptome ale unui stat eșuat. 

Măsura e cel mai însemnat indiciu al statului modern. E baza managementului. Măsura e o formă de evidență, de control, ce permite statului să facă proiecte pe termen lung. Un recensământ prost făcut e un start prost. 

Cu banii la vedere. PSD a cheltuit 90% din suma totală pusă la bătaie de candidații la Președinție în prima săptămână de campanie
Recomandări
Cu banii la vedere. PSD a cheltuit 90% din suma totală pusă la bătaie de candidații la Președinție în prima săptămână de campanie

Statul are nevoie să știe care e populația totală ca să prevadă pensii, număr de locuri în școli, spitale, să măsoare nivelul șomajului. 

Primul recensământ de care știm e în Babilon, acum 5800 de ani. În Vechiul Testament avem recensăminte, acum 3500 de ani. 

Romanii făceau recensăminte cu meticulozitate. 

Primul recensământ normal pe teritoriul pe care se află acum România îl fac habsburgii după ce anexează Bucovina, în 1774. Al doilea îl face Rusia țaristă în Basarabia, în 1817. 

În 1838, rușii au făcut o catagrafie (recensământ) a Moldovei și Munteniei. Nici o surpriză, datele nu au fost nici azi prelucrate și publicate sau măcar puse online. Oricine scrie în România „xy% din populație face și drege” scrie science-fiction.

Despre pulsul de dinaintea morţii unei ţări

Recensământul este pentru un stat modern aproape ca un control general medical care ne oferă starea corpului. Un Stat care nu ştie şi nu e în putere să-şi numere cetăţenii nu mai poate exista sau poate că nici nu mai merită să existe. Cetățeanul unei ţări este, de fapt, pulsul acelei țări. 

Când Statul, puterea care conduce şi reprezintă această țară, nu mai ştie să-şi ia propriul puls înseamnă că instituțiile sale au intrat într-o stare avansată de degradare. 

Infractori prinși cu ajutorul inteligenței artificiale. Profesor dr. Vlad Niculescu Dincă: Trebuie să înțelegem aceste „unelte”, altfel există un risc real să fim toți tratați ca suspecți | Interviu
Recomandări
Infractori prinși cu ajutorul inteligenței artificiale. Profesor dr. Vlad Niculescu Dincă: Trebuie să înțelegem aceste „unelte”, altfel există un risc real să fim toți tratați ca suspecți | Interviu

El se află poate chiar în moarte clinică, însă mai nimeni nu a constatat încă acest lucru. A nu putea să-ţi iei propriul puls, acest gest minimal de „biopolitică“, să vezi în ce stare este propriul tău organism socio-politic înseamnă a nu fi capabil să reflectezi şi să decizi asupra propriei tale situații de fapt. 

Într-un astfel de context, când organismul social şi politic nu mai poate să-şi îndeplinească funcțiile elementare, se pare că doar cineva din afară mai poate veni să ia pulsul pentru a constata, a diagnostica situația corpului politic numit România. Privind atent spre corpul social-politic al României, vedem un organism straniu. Poate am intrat în convulsii, poate că suntem în stare gravă, iar diagnosticianul extern încă nu a anunțat-o. De ce?

Cine ne ia pulsul?

Când Statul nu mai poate să-şi ia propriul puls, adică nici măcar să-şi numere propriii cetățeni, e nevoie de cineva din afară s-o facă. În contextul global în care trăim întotdeauna se va găsi un doritor să se ofere pentru că, deși corpul România miroase a hoit în descompunere, orice om sau instituție civilizată ştie că în ziua de azi şi hoitul poate deveni o marfă. Situația face ca astfel de instituții să se afle chiar aici, în vecinătatea noastră, în corpul nostru social, politic şi economic, care știe perfect să ne ia pulsul, adică să ne numere. 

Cele mai importante, mai exacte şi mai sigure informații despre noi, despre cei mai mulți cetăţeni ai acestei ţări se află nu la instituțiile muribunde ale statului român, ci la instituțiile economice multinaționale. 

O instituție economică multinațională ştie despre cetățenii acestei ţări mult mai multe decât ar trebui să ştie o instituție a statului român abilitată cu această funcţie.

De exemplu, în România (dar aceasta e valabil, mai nou, în mai toate ţările, doar că la periferia capitalului se vede mai bine), banca la care te împrumuți sau o companie de asigurări ştie despre noi nu numai totul, dar și ceva pe deasupra. Ele știu ce se întâmplă în acest moment cu noi şi au chiar estimări destul de exacte cu ce se va întâmpla în viitorul apropiat cu fiecare dintre noi. Nu e nici Matrix şi nici o metaforă, ci pură realitate.

Situația delicată nu e doar faptul că ele ştiu despre noi mai mult decât ştie Statul, care este plătit din banii noștri să îndeplinească această funcție, ci faptul că ele, mai nou, au „mâinile mai lungi“ decât ale statului. Acest recensământ nu e decât un simptom al eșecului administrativ general. 

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

pogab46   •   13.08.2022, 11:31

Ratarea recensământului - nu e un rand in articol in care s-o argumentati. Iar bateti campii. Cand sunt doar 3 judete cu procentul de persoane recenzate sub 90% si alea cu fluctuatii mari de populatie - n-as zice ca e chiar rau. Pare sa fie chiar printre putinele lucruri pe care le mai poate face Romania acceptabil. Daca ne luam dupa judetele in care s-a recenzat 100%, pare sa se confirme stilul de conducere autoritar pe fragmente din Romania. Nu mai bine scriati despre asa ceva - despre permanentizarea feudalismului? E extrem de iritant stilul asta de activist al luptei de clasa in care ati ramas cantonat. Din ce s-a zis pana acum despre recensamant mi-ar fi ridicat semne de intrebare, faptul ca s-a aruncat pe piata numarul de 18,15 milioane de persoane recenzate, fara sa se vorbeasca de niste estimari pt migratie. E ca si cum s-ar vrea validarea numarului de romani folosit ca baza de calcul pentru alegerile, referendumurile si altele din ultimii 10 ani. Dupa tot felul de teorii care oculteaza intelegerea Romaniei (teoria formelor fara fond, monarhia salveaza Romania, presupusa actualitate a lui Caragiale), acum pare sa mai apara una - Romania stat esuat. De ce nu sunt aduse in actualitate scrierile lui Eminescu despre socul modernizarii Romaniei (soc care s-a repetat asemanator si dupa 89)? Sau contributiile rusilor, fanariotilor la civilizarea Romaniei? De abia atunci s-ar intelege cat de greu se progreseaza. Se pare ca e mai comod sa traiesti din lozinci.

IulianS   •   12.08.2022, 19:46

Romania nu are baze de date fiabile, iar ce are e descentralizat la n institutii si greu de prelucrat. Cand isi propun sa prelucreze, inventeaza singuri piedici (GDPR si altele). Tehnologia ar rezolva teoretic multe necunoscute, insa un punct zero cu un recensamant serios facut e absolut necesar. Daca nu, vom fi ca postasul ala de la tara care, dupa o zi de impartit pensii si un drum la carciuma, constata seara ca “nu bate geanta cu registrul “….

askhy   •   11.08.2022, 15:31

Un exercitiu simplu de matematica: fiecarui cetatean roman ii este atribuit un Cod Numeric Personal, la nastere, iar la deces un cerificat de deces tot in baza acestui CNP. Daca se face suma CNP-urilor active, nu reiese suma cetatenilor aflati in viata? Intreb pentru un prieten.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. A rămas și fără 250.000 de euro
Știrileprotv.ro
Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. A rămas și fără 250.000 de euro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Libertateapentrufemei.ro
“De câte ori l-ai înșelat pe Viorel?”, a întrebat-o Denise Rifai pe Oana Lis în emisiune. Iar Oana Lis a răspuns
Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. E unic și trece prin locuri care te lasă fără cuvinte
FANATIK.RO
Traseul din România care nu se mai găsește nicăieri în lume. E unic și trece prin locuri care te lasă fără cuvinte
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
GSP.RO
VIRAL! Aflat la volan, Gigi Becali a intrat în direct pe TikTok cu celebrul manelist: „Ești cu drogurile?”
Cum arată cei doi copii ai cuplului Nicolai și Monica Tand. Ce a dezvăluit îndrăgitul bucătar despre fiica lui în vârstă de 14 ani: „Am încurajat-o...” FOTO
Elle.ro
Cum arată cei doi copii ai cuplului Nicolai și Monica Tand. Ce a dezvăluit îndrăgitul bucătar despre fiica lui în vârstă de 14 ani: „Am încurajat-o...” FOTO
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000 de euro
Observatornews.ro
Trei notari au pus mâna pe 9 case prin metoda "nepotul". S-au îmbogăţit cu 560.000 de euro
Horoscop 8 noiembrie 2024. Racii simt nevoia să se exprime, având pretenția ca persoanele din jur să le acorde întreaga lor atenție
HOROSCOP
Horoscop 8 noiembrie 2024. Racii simt nevoia să se exprime, având pretenția ca persoanele din jur să le acorde întreaga lor atenție

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI