SPECTACOL: “Cocoțat pe schele”, regia Robert Bălan, Centrul de Teatru Educațional Replika
Tații, între datorie și emoții
Robert Bălan și Elena Vlădăreanu sunt parteneri, părinți și artiști. Ea scrie, el regizează. Au copii și în rolul de părinți, și în cel de artiști. Prima oară, în 2014, a fost spectacolul “Habemus bebe”. Scris de ea (după volumul de poezii “Non stres test”) și regizat de el, spectacolul pune în prim-plan la disecat și gândit condiția femeii contemporane care trebuie să le facă pe toate – copil, carieră, casă, relație – și să fie impecabilă în toate rolurile.
Acum, în 2019, e rândul taților. Robert Bălan a scris și a regizat spectacolul “Cocoțat pe schele”, prin care pune în lumină angoasele și dilemele cu care se confruntă, în vremurile actuale, bărbații în rolul de tată responsabil și partener atent.
Spectacolul are la bază interviuri cu bărbați-tați din societatea noastră, studii și articole, plus texte semnate de scriitori ca Andrei Dosa, Radu Pavel Gheo și Vasile Ernu.
Trei actori – Virgil Aioanei, Nicușor Rotaru și Robert Bălan – aduc pe scenă toată bucuria unui bărbat când devine tată și teama corespunzătoare că nu face bine ce face, fiecare în câte-o ipostază diferită, care ține mai mult de bagajul emoțional cu care vine din propria familie, relația cu propriii părinți, decât de un stil de parenting cu care e de acord la nivel rațional.
E genul de spectacol care lucrează cu experiențele fiecăruia – și actori, și spectatori – la care ai mai degrabă senzația că participi la o discuție decât asiști la un spectacol.
Cu umor și precizie, “Cocoțat pe schele” ne trimite acasă cu câteva teme de gândire importante: cum îi privim pe bărbații care se dedică rolului de tată, cum se reașază rolurile în societate, cum avem grijă de noi, cum ne creștem copiii.
“Cocoțat pe schele” se joacă pe 20 septembrie, de la ora 19.00, la Centrul de Teatru Educațional Replika. Intrarea e liberă, dar e nevoie de o rezervare pe https://www.eventbrite.com/e/cocotat-pe-schele-tickets-65354309499.
“Habemus bebe” se joacă pe 21 septembrie, tot de la ora 19.00, la Centrul Replika.
CARTE: ”Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți”, Mathias Énard, Editura Nemira
Cu Michelangelo pe malurile Cornului de Aur
În 1506, Michelangelo, faimosul artist, ajunge în Constantinopol la invitația sultanului turc Baiazid al II-lea pentru a-i concepe cel mai frumos pod care-a fost văzut vreodată.
Michelangelo se afla în mijlocul unui conflict cu Papa Iulius al II-lea, pentru care fusese angajat să-i construiască un mormânt, la Roma, dar pentru că nu e plătit la timp și corect, abandonează șantierul.
Ani mai târziu, pentru același papă va picta tavanul faimos al Capelei Sixtine, dar, până atunci, merge la curtea sultanului pentru a-și încerca norocul și acolo.
Toate acestea sunt lucruri care chiar s-au întâmplat.
Ce face scriitorul francez Mathias Énard e să pornească de la datele istorice și să imagineze viața dincolo de ele. Ce gândea Michelangelo când descoperea că viața de artist e grea și la curtea sultanului, unde trebuia să fie la fel de vigilent să nu fie păcălit și să muncească pe degeaba. Ce simțea Michelangelo când se plimba pe străzile Istanbulului de azi, însoțit de un poet turc, și descoperea o lume nouă, cu obiceiuri care-l fascinau, dar și cu trăsături comune cu cea din care vine – vede multe asemănări între Constantinopol și Veneția, două orașe modelate de negoțul și schimburile cu restul lumii.
“Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți” e o carte cu mult suflet și sensibilitate care privește dincolo de datele istorice seci și reconstruiește viața celor de dinaintea noastră, cu care descoperim că avem mai multe în comun decât ne imaginam.
O să vă placă și dacă ați fost în Istanbul și vreți să-l cunoașteți și prin alți ochi.
Cartea costă 14 lei pe nemira. ro. Mai trebuie să știți că Mathias Énard vine la toamnă în România la festivalul FILIT de la Iași, care are loc 2-6 octombrie.
DOCUMENTAR: ”Italo Disco Legacy”, dokstation.ro
Trecutul unei muzici încă prezente
Stă să înceapă a patra ediție a festivalului DokStation, dedicat documentarelor despre muzică. Între 12 și 15 septembrie, vor fi proiectate filme cu și despre David Bowie, Depeche Mode, Studio 54, Ella Fitzgerald, PJ Harvey, MTV, Sting și mulți alții. Găsiți programul pe dokstation.ro sau bilete direct pe eventbook.ro/festival/dokstation.
Dintre toate, documentarul “Italo Disco Legacy” e unul dintre cele care trebuie văzute. Realizat în 2018 de Pietro Anton (primul lui documentar), filmul vorbește despre trecutul și viitorul genului muzical Italo Disco, folosind interviuri cu DJ celebri, vedete din anii 80, dar și artiști contemporani, realizatori radio și oameni care ascultă și apreciază muzica.
Poate vă întrebați de ce ne-ar păsa de Italo Disco. Genul ăsta, apărut între anii 70 și 80, e strămoșul unor genuri muzicale pe care le ascultăm și azi.
Din el s-au născut muzica house și cea techno. Dacă techno-ul nu e chiar așa de popular printre toate categoriile de vârstă, house-ul ajunge la toată lumea, în diferite forme, mai diluate sau mai concentrate, de la piesele Antoniei la muzica lui Nicolas Jaar.
Prin documentar, aflăm mai multe despre un gen muzical și legăturile, până acum invizibile, pe care le avem cu el.
Se proiectează pe 14 septembrie, la Teatrul Apollo111, de la 21.00. Biletul costă 15 lei.
Dacă sunteți mai conștiincioși și vreți să mergeți cu temele făcute la documentar, vă recomand videoreportajul “The ingredients of a classic house track” de la VOX (îl găsiți pe YouTube) despre istoria muzicii house, care vorbește și despre genul italo disco.
POEZIE LIVE: Nocturnele de poezie contemporană, arcen.info
Poezie pe acoperiș în centru de București
Asociația Arcen e cunoscută mai ales pentru tururile culturale prin București, numite “Cu bastonul prin București”, la care, de peste zece ani, se adună sute de participanți pentru a cunoaște istoria și viața trecută a Capitalei.
Tot ei sunt și cei care organizează “Nocturnele de poezie contemporană”, o serie întâlniri pe acoperișul unei clădiri din mijlocul orașului, la care se citește poezie.
Serile de poezie se organizează doar vara, ediția din anul acesta urmând să se încheie pe 13 septembrie. Pentru ediția de săptămâna asta, pe 30 august, găsiți bilete pe bilete.ro, costă 18 lei.
Pe terasa clădirii de birouri Magheru One, mai aproape de pescărușii care se alergau un pic după lăsarea întunericului decât de pietonii care traversau leneș cele patru treceri de pietoni, am ascultat câțiva oameni cum citesc poeziile scrise de Livia Ștefan.
Am plecat acasă cu cel mai nou volum al ei, “Thanato Hotel” (20 de lei la Casa de Editură Max Blecher), și m-am gândit des la lumea ei trăită la intensitate maximă, din care nimeni nu scapă.
Vă recomand să mergeți fără așteptări, relaxați. Orașul se vede frumos de sus, puteți să studiați trecătorii pe stradă cum fac ornitologii cu păsările, în timp ce lăsați versurile de poezie să vă intre prin pori. Dacă plecați de acolo cu o nouă pasiune pentru un poet, cu atât mai bine.