Ca de fiecare dată când a avut un obiectiv ascuns cu care nu a vrut să se asocieze, PSD s-a dat plecat din localitate. Și de această dată, Marcel Ciolacu și PSD spun că nu sunt interesați de renumărarea voturilor, deși ei sunt principalii beneficiari. Mai mult, e știut faptul că din actuala componență a Curții, patru sunt numiți pe filieră PSD – Marian Enache (președinte CCR), Cristian Deliorga, Gheorghe Stan, Bogdan Licu, unul de UDMR cu sprijin PSD – Varga Attila, iar patru judecătoare sunt agreate de PNL-Iohannis – Iuliana Scântei, Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină și Livia Stanciu. Așadar, majoritatea înclină spre tabăra PSD.

Scenariul care ar calma cel mai mult spiritele ar fi acela în care în urma renumărării să fie găsită o diferență mică de voturi între Elena Lasconi și Marcel Ciolacu, fără a fi schimbat numele celui care va merge să se confrunte cu Călin Georgescu în turul al doilea.

Această decizie și nouă clarificare ar lăsa partidele să se concentreze în primul rând la parlamentare și să nu înceapă un război cu toate armele între formațiunile parlamentare, în care să fie vânturate acuzații de subminare a democrației (România a mai experimentat acest lucru în iulie 2012, când PSD-PNL au luat cu asalt instituțiile statului, l-au demis pe Băsescu, dar acesta a reușit să rămână în funcție în urma referendumului din 29 iulie).

Picătura care poate umple paharule

Un al doilea scenariu privește un deznodământ care va pune paie pe foc într-o societate care oricum este din ce în ce mai polarizată, mai ales pe rețelele sociale, dar și la talpa țării, unde propaganda anti-Lasconi și anti-partide mai noi este foarte vine: Marcel Ciolacu ar trece la mustață în față candidatei USR. Practic, am avea o schimbare a politicienilor care cer votul pe 8 decembrie, în turul al doilea.

Pe de o parte, va fi candidatul anti-sistem (cu toate că aproape toată viața sa a fost conectat la funcții) Călin Georgescu, pe de alta Marcel Ciolacu, exponentul clar al Puterii, fiind premier în funcție.

O a treia variantă ar fi ca, în urma renumărării voturilor, să fie găsite numeroase nereguli, ceea ce ar putea determina anularea primului tur. Ar fi deschisă o cutie a Pandorei, pentru că nu știm cum va reacționa o societate care stă pe un butoi de pulbere, iar judecătorii CCR par să se joace cu chibritul pe lângă el.

Un nou scrutin poate aduce noi surprize, după votul de blam dat celor mai mari forțe din țară, după ce partide cu peste 1.600 de primari (PSD), respectiv aproximativ 1.200 (PNL) nu au fost în stare ca, inițial, să-și ducă oamenii în turul doi, iar acum decizia CCR ar răsturna tabloul finaliștilor pentru Palatul Cotroceni.

Orientarea anti-sistem

Dacă am ajunge în scenariul doi în finala prezidențială va fi greu pentru candidatul care reprezintă Puterea, Marcel Ciolacu, să facă față valului antisistem. Numărătoarea de duminică ne-a arătat că prezidențiabilii contestatari ai Puterii (Georgescu, Lasconi și Simion) au luat circa 5 milioane de voturi, în timp ce prezidențiabilii Coaliției au obținut aproximativ 2,6 milioane de voturi.

O mare problemă ar fi reprezentată mai ales de diaspora, care tradițional nu votează candidații PSD. Ciolacu a obținut în diaspora aproximativ 23.000 de voturi, în timp ce Călin Georgescu a avut circa 350.000 de voturi, iar Lasconi în jur de 216.000 de voturi.

Foto: Agerpres

 
 

Urmărește-ne pe Google News