În România, știm cine plătește, dar nu știm și cui când vorbim despre publicitatea politică.

Două milioane de euro pleacă lunar din vistieria partidelor (PSD, PNL, USR) pentru publicitate politică. Toți banii au legătură cu bugetul de stat, sunt colectați din taxe și impozite, nu sunt obținuți din cotizații sau donații.

Destinarul sumelor este însă secret în cazul PSD și PNL. Partidele, dar și site-urile refuză să prezinte public lista contractelor.

România are o lege privind informațiile de interes public (Legea 544/2001), dar ea este încălcată constant și cu bună știință de partide și instituții.

În cazul în care se ajunge la un proces, termenele se întind pe doi-trei ani, iar, la final, partidele tot nu respectă obligația privind transparența. În acest caz se ajunge la un alt proces privind executarea deciziei judecătorilor. Trei-patru ani pentru o informație de interes public care ar trebui obținută în 10 zile.

Lider e PSD 

Topul plăților este condus de PSD, cu un milion de euro lunar pentru publicitate politică. PNL alocă 800.000 de euro lunar, iar diferența este asigurată de USR, peste 200.000 de euro în luna august.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Din informațiile obținute în mod oficial sau informal, cei mai mulți bani se duc spre site-uri, de cele mai multe ori site-urile marilor televiziuni. Banii nu ajung niciodată, în afara campaniilor electorale, direct la televiziuni, pentru că e interzis.

O altă felie constă în promovarea în mediul online: Google, Facebook, TikTok.

„Să terminăm cu ipocrizia, totul este despre bani!” este concluzia lui Dragoș Stanca, expert în media digitală, prezent la o dezbatere organizată de Expert Forum, joi, despre publicitatea politică și posibilele schimbări legislative la nivel european.

„Să terminăm cu ipocrizia, totul este despre bani!” Zeci de mii de euro pentru analiștii „independenți”, contracte secrete din bani publici
Dragoș Stanca | Foto: Facebook

Știrile verificate sunt sub 3,5% din ce înghite publicul

Fost ziarist, Stanca a prezentat un raport privind articolele scoase în față de marile platforme și a arătat că informația reală este sub pragul de 5%.

O analiză Ethical Media Alliance pe baza datelor SATI din perioada 8 aprilie – 7 iulie 2023 arată că venitul estimat Google per categorie articol arată că domină știrile din categoria monden cu 58,6% sau legate de sex, 31,3%.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Știrile scrise de jurnaliști, care prezintă informații verificate, reprezintă sub 3,5% din conținutul consumat de public.

Interesul financiar al Google sau al Facebook nu este de a promova articolele care servesc interesul public, ci doar pe cele pe baza cărora pot monetiza cât mai mult, a subliniat expertul media.

Nici partidele nu au interesul de a vedea anchete sau analize obiective, remarcă experții.

Banii publici au crescut de zeci de ori, transparența scade an de an. Buget de 250 de milioane de lei pentru partide

România a făcut pași mici pentru mărirea gradului de transparență privind cheltuirea banilor publici dați partidelor sub formă de subvenție. Sunt oferite informații brute privind categoria de cheltuieli (presă, mașini, imobile, salarii), dar marile partide, PSD și PNL, blochează orice informație privind destinatarul sau firmele furnizoare.

La nivel european se negociază noi reglementări privind publicitatea politică și definirea ei. În România, PSD și PNL, partidele care asigură majoritatea parlamentară, ascund numele site-urilor pe care se promovează.

Un proiect promovat de Autoritatea Electorală Permanentă, în octombrie 2022, a stat patru luni la guvern fără să fie discutat și alte cinci luni în Parlament, după ce a fost depus de PSD, fără să existe o dezbatere asupra sa. 

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

A trecut tacit de Senat în septembrie 2023, ceea ce înseamnă că nu a existat un vot, ci doar a fost depășit termenul legal pentru adoptare.

Proiectul Regulamentului privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică (TTPA) se află în prezent în faza de trilog și este negociat în continuare între actuala Președinție spaniolă a Consiliului UE, în numele Consiliului, al Parlamentului European (PE) și al Comisiei Europene (CE), potrivit Expert Forum, care a organizat o dezbatere publică privind impactul noilor reglementări.

Dacă se ajunge la un acord european, noua legislație ar trebui implementată și de România la toate alegerile din 2024. Adoptarea regulamentului european ar impune și României să schimbe legislația sub presiunea noilor schimbări în spațiul media și online. Nu este sigur, în acest moment, că acest lucru se va întâmpla.

Spre exemplu, toate articolele plătite de un partid ar trebui marcate obligatoriu cu semnul de publicitate. Acest lucru nu se întâmplă în România, textele parte a unor contracte cu partidele nu sunt marcate în vreun fel.

„Cel mai important este să aflăm cine a finanțat, cine este sponsorul”, este opinia lui Septimius Pârvu, Expert Forum, unul dintre autorii raportului privind publicitatea politică și schimbările preconizate la nivel european.

Pavel Popescu e vicepreședinte în PNL, dar nu face parte din cercul restrâns al conducerii. Nici el nu știe unde se duc banii partidului sau care sunt site-urile cu care au contract liberalii. 

Marcel Ciolacu, lider PSD, sau Nicolae Ciucă, președinte PNL, afirmă nonșalant că nici ei nu cunosc ce contracte are presa au partidele.

Nimeni nu pare să știe, iar cei care știu nu vor să ofere informații.

„E un dezastru ce s-a întâmplat cu finanțarea presei în România, ar trebui să ne asumăm ca politicieni”, a spus Pavel Popescu la dezbaterea organizată de Expert Forum. Ce înseamnă asumare nu a precizat.

Sorin Ioniță: Cât de independenți sunt analiștii independenți? Discutăm despre un alt animal aici”

Pe lângă lipsa totală de transparență din partea PSD și PNL și plățile mascate în materiale jurnalistice, Sorin Ioniță de la Expert Forum lansează și un alt semnal de alarmă: analiștii care comentează seară de seară la televizor.

„Să terminăm cu ipocrizia, totul este despre bani!” Zeci de mii de euro pentru analiștii „independenți”, contracte secrete din bani publici
Sorin Ioniță | Foto: Facebook

„Există o diferență de peisaj între vestul Europei și estul Europei. UE reglementează pentru spațiul de acolo, unde mai există totuși o deosebire între redacția care face conținut și comercialul care încasează reclame. La noi nu mai există. Poate există la 1%, cei cinstiți. La marile televiziuni nu mai există”, spune Ioniță

„Aceasta este problema, că tu nu ai reclamă de partid cu partidul pe ea, ci ai emisiuni întregi care sunt plătite să vorbească în beneficiul unui anume partid prin unii care spun că sunt ziariști de meserie și nu sunt afiliați deloc cu partidul. Și ăsta e grosul problemei și înghite majoritatea banilor”.

El vede problema ca pe una specifică țărilor nou-intrate în UE și punctează că selecția temelor nu este făcută mereu în interesul publicului. Există teme care nu sunt dezbătute pentru că nu sunt dorite de clasa politică sau unii lideri politici sunt protejați de media plătită.

„Regulamentul e făcut de niște oameni care nu înțeleg ce se întâmplă în România. Discutăm despre un alt fel de animal aici decât ăla pentru care sunt făcute regulile la Bruxelles”, punctează Sorin Ioniță diferența de mentalitate și realitate între vestul Europei și România.

Regulamentul European și proiectul de lege privind finanțarea partidelor depus de PSD în Parlament sunt încă în dezbatere.

Până la o schimbare legislativă în plan european sau național, partidele plătesc în continuare publicitate politică la secret, iar articolele scrise la comandă nu sunt marcate în vreun fel distinct. 

Marele pierzător rămâne publicul, care este manipulat pe bani publici, adică banii tăi. 

Erată: Într-o versiune anterioară a acestui text scria „O analiză BRAT – SATI din perioada 8 aprilie – 7 iulie 2023” în loc de „O analiză Ethical Media Alliance pe baza datelor SATI”, așa cum este corect, iar procentul de știri verificate este de sub 3.5%, nu de 3.5%.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (14)

cristianserban93   •   03.10.2023, 15:47

consider absurd ca promovarea partidelor sa vina din bani publici... practic noi platim promovarea lor si prostia

Dragan1952   •   03.10.2023, 07:20

În România când e vorba de bani nu cunoaștem nici pe mama!

.ZORRO.   •   30.09.2023, 16:15

Pe scurt: platim mass-media ca sa ne minta si manipuleze. LEGAL.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI