Fostul președinte Traian Băsescu a catalogat perfect situația. Acesta a spus că ne-am trezit cu un președinte pe care nu l-a văzut nimeni, un „președinte al roboților”.
Cuprins:
De exemplu, un clip plin de dezinformări postat de Călin Georgescu circula în ziua votului, cum că România și-a predat conducerea armatei unui stat străin. Cum de a rămas acest clip pe rețea? TikTok nu răspunde.
La fel, în duminica votului se propaga pe TikTok un sondaj fals care îl arăta pe Georgescu lider cu 67%. Cine trebuia să se uite?
Puzderie de bugetari
Ei bine, România are o puzderie de instituții care trebuiau să supravegheze ce se întâmplă în alegeri în general, dar și pe TikTok în special.
Acestea sunt:
– Biroul Electoral Central (BEC) a cerut în joia de dinainte de primul tur eliminarea tuturor clipurilor cu Călin Georgescu de pe internet, deoarece nu aveau codul special de campanie.
– Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituția care este supremă când vine vorba de alegeri. Instituția a fost nemulțumită de modul în care TikTok a răspuns solicitărilor. Compania spune că a răspuns „în timp util”, astfel că e clar că cineva minte.
ANCOM nu are pârghii, dar răspunde
– ANCOM – autoritatea de reglementare în telecomunicații – care e un fel de intermediar între AEP și TikTok atunci când TikTok nu răspunde. Reprezentanții ANCOM au spus că TikTok a ignorat cererile. Vicepreședintele Pavel Popescu a anunțat că va demara suspendarea TikTok în România până la finalizarea anchetelor.
– Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) – a făcut plângere la Comisia Europeană din cauza TikTok. Mai precis, platformele sunt obligate să evalueze riscurile sistemice și să ia măsuri pentru a atenua riscurile electorale.
– Ministerul Digitalizării – vicepreședintele CNA Valentin Jucan i-a cerut demisia ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan, din cauză că a mers pe 3 octombrie la Dublin, la sediul TikTok, fără ca instituția să aibă mandat sau vreo atribuție pe Digital Services Act, regulamentul privind serviciile digitale al UE.
Avertismentul DNSC
– Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a recomandat în 2023 interzicerea TikTok pe telefoanele bugetarilor, din cauză de risc de securitate cibernetică și manipulare a datelor. Instituția a transmis însă că nu monitorizează conturile de social media, conform Euronews.
Amenințări străine
– Serviciul Român de Informații (SRI) are Centrul Național Cyberint în componența sa. Pe site-ul său, SRI scrie că „principala misiune este corelarea sistemelor tehnice de apărare cu capacitățile informative pentru a identifica și furniza beneficiarilor legali informațiile necesare prevenirii, limitării și/sau stopării consecințelor unei agresiuni asupra sistemelor de tehnologia informaţiei şi comunicaţii care reprezintă infrastructuri critice”.
Între amenințări, serviciul spune că pot „fi state sau actori nonstatali care inițiază sau derulează operațiuni în spațiul cibernetic, în scopul culegerii de informații din domeniile guvernamental, militar, economic ori al materializării altor amenințări la adresa securității naționale”.
În 2023, Anton Rog, directorul Cyberint SRI, spunea la rândul său că ar trebui interzis TikTok, deoarece chinezii pot activa de la distanță microfonul sau camera și pot spiona, conform Antena 3.
Copilul cu multe moașe
În final, tot nu știm cine trebuia să blocheze dezinformarea și boții de pe TikTok. Dar pensiile speciale și salariile babane curg în continuare…
Cu toate astea, cineva trebuie să facă ceva pentru că nu ne permitem să avem o companie care nu răspunde la nimic.
Chiar dacă TikTok este reglementat de către Comisia Europeană prin DSA, alte state europene au avut ac de cojocul marilor platforme atunci când au fost probleme.
Fie că au fost probleme de știri false, fie de taxe neplătite, fie de protecția consumatorilor sau a copiilor, state ca Franța, Italia, Germania au reușit să aducă giganți ca Google, Facebook sau Amazon la masa discuțiilor.
Dar asta se întâmplă când ai un stat zdravăn, gata să fie luat în serios. În România avem un stat în care nu știe stânga ce face dreapta, plus o generație de tineri care vrea totul acum, aici și fără efort și care cade pradă la toate manipulările de pe TikTok din cauza educației la pământ.
Precedentul Uber
În urmă cu 8-10 ani era aceeași discuție în România cu Uber, care zicea că e aplicație și că nu face transport, așa că nu are nevoie nici de autorizații și nici să plătească taxe aici.
Până nu au fost proteste și proiecte în Parlament care să amenințe cu interzicerea transportului alternativ a fost junglă. Chiar și acum, acestea au avantaje față de taximetriști. Dar măcar s-au lămurit că fac transport.
La fel trebuie procedat și cu TikTok: până nu înțeleg că pot fi interziși dacă nu conlucrează cu autoritățile, dacă nu respectă legislația electorală și nu elimină dezinformările, nici nu vor face ceva.
Dar pentru asta trebuie luați la întrebări de toate serviciile și instituțiile care au dormit în papuci.
În caz contrar ne putem trezi că am privatizat democrația…