A spus asta în trei secunde, dar a fost suficient ca să țină ocupată o țară întreagă pentru cel puțin trei zile, timp în care declarația lui a fost mestecată și răs-mestecată până când s-a răcorit tot Facebook-ul de stupoare, amuzament sau revoltă.
Teoretic, Dan Barna a făcut o gafă uriașă. Practic, gafa lui vine după o serie de secvențe similare care par așezate foarte ordonat după alegerile din 26 mai.
Îmi amintesc un episod de pe faleza din Constanța, când USR și PLUS au descins într-o campanie de forță pentru strângerea semnăturilor.
Dacian Cioloș era înconjurat de oameni care îl opreau să îl întrebe sau să îl roage diverse, în timp ce Dan Barna încerca stângaci să joace popularitatea și, pentru asta, s-a gândit să cumpere niște bilete la loz în plic de la un vânzător ambulant.
Biletul pare-se că a fost norocos, dar Barna tot singur era în timp ce aștepta restul de la vânzător. Nici eu nu l-am recunoscut decât atunci când am ajuns în dreptul lui și s-a făcut umbră.
Dan Barna e puțin mai charismatic decât un cuier și singurul lucru cu care a ieșit în evidență până în 26 mai a fost înălțimea care, însă, nu contează nici pe Facebook, nici la televizor. Acolo ieși în evidență cu ce spui, ce faci, cu ce te îmbraci, unde te plimbi sau ce mănânci. Și, dacă se poate, cu cât mai șocant, cu atât mai bine.
Așa că primul loc în care Dan Barna a făcut declarații, după ce USR-PLUS a devenit câștigătorul de facto al alegerilor, a fost Antena 3. Șocant, nu?
Sigur că da.
Vă mai amintiți cât s-a vorbit și s-a scris despre el atunci, după ce l-a recunoscut frizerul? Câte editoriale și analize au curs în online?
Dan Barna a gafat când a mers la Antena 3? N-a previzionat ce va urma? A gafat și când a spus că „acum îl recunoaște frizerul”? Poate n-a vrut să spună asta, de fapt? Sau fraza a fost scoasă din context?
De obicei, explicațiile lui Dan Barna vin cam la 24 de ore după ce ”gafează”. Nu răspunde nici la cald, nici sub imperiul emoțiilor și nici presat de vreun context. Își ia timp să pregătească o explicație, uneori chiar și mai mult de o zi, și o face departe de microfoanele unui grup de jurnaliști, fie într-un studio de televiziune, unde este singur cu moderatorul, fie pe Facebook, unde este singur cu propria scriitură.
Tocmai de aceea e cam greu de crezut că ”m-a recunoscut frizerul” a fost o gafă. Dan Barna știa că explicația asta va enerva și va agita opinia publică mai mult decât simpla lui prezență la Antena 3.
Liderul USR este un tip inteligent și calculat, ba chiar pare pragmatic spre cinic, așa că, cel mai probabil, ceea ce spune este exact ceea ce vrea să spună. Nimic mai la stânga, nimic mai la dreapta.
La fel s-a întâmplat și în episodul cu pantofii în carouri pe care i-a purtat la Congres, la fel și în episodul ”vreau să cred că dacă eu eram președinte”. Sunt episoade mici, inofensive, dar asumate și cu un impact uriaș în spațiul public. Și vor urma și alte gafe la fel de asumate, mai deșănțate sau mai șocante, mai reușite sau nu.
Pentru că nu mai e timp. În buza campaniei, Dan Barna nu mai are timp.
În emisiunea cu gafa despre Caracal, liderul USR a recunoscut că nici lui nu-i vine să creadă că a ajuns un candidat la prezidențiale cu șanse reale să ajungă în turul doi:
”Am intrat în politică în urmă cu 3 ani și nici mie nu îmi vine să cred că am ajuns aici”.
Dan Barna
Sigur, în 3 ani, USR a făcut un salt teribil, dar liderul lor nu cunoaște nici pe departe notorietatea partidului. Nu e deloc o locomotivă, ci mai degrabă o rotiță bine înfiptă la locul ei. Iar rotița mai are doar trei luni ca să ajungă locomotivă. „Pe repede-nainte” nu e niciodată o soluție înțeleaptă, dar de data asta pare să fie singura.
A doua zi după ”gafa Caracal”, din măduva partidului, colega lui de la Iași, Cosette Chichirău, a taxat public fix această construire a personajului Dan Barna: ”Fără teambuildingul președintelui, în USR nu avem nevoie de cultul personalității”.
Colegii lui Barna știu că astfel de gafe, intenționate sau nu, îi cresc notorietatea liderului USR, dar șubrezesc partidul pe termen lung.
Nu este exclus nici ca pe Dan Barna să îl fi luat valul succesului și să îl poarte la înălțimi de unde prăbușirea va fi atât de dureroasă încât va ustura.
Doar două lucruri sunt certe:
În partidul lui Barna sunt frecușuri și tensiuni care dospesc la cald ca o plămădeală bine frământată, iar pentru el greul abia începe în gestionarea unui partid coagulat din personalități vocale, puternice și care iubesc cam mult democrația.
Apoi, în doar două luni, de la episodul frizerului la cel despre Caracal, datorită gafelor pe care le-a făcut, Dan Barna a câștigat notorietate cât n-ar fi câștigat nici în doi ani cu discursul lui cuminte, plat și nespunător de nimic senzațional.
Nu, nu ”din cauza” gafelor. De data
asta, ”datorită” e corect.