Singur, în mijlocul unui teren de sport gol, la peste 10 metri distanță de elevii unei școli din Buzău și la mare distanță, de asemeni, de presa căreia i se adresa. Așa a apărut Klaus Iohannis în fața publicului românesc după o absență prelungită.

„Întâmplarea face ca pe 5 iunie să sărbătorim două zile importante: Ziua Învățătorului […] și Ziua Mediului”. Cam așa și-a început domnul președinte discursul.

Numai că întâmplarea face ca în ziua în care ne vorbea domnia sa să fie cea de 7 iunie, nu cea de 5 iunie. Pe 7 iunie nu se mai sărbătorea de două zile, deja, nici o zi a învățătorului, nici o zi a mediului. 

Se sărbătorea, însă, vizita Luminăției Sale la Buzău.

Chiar, poate vă veți întreba ce căuta Klaus Iohannis la Buzău, într-o zi de marți, așa, ca nuca-n perete. Răspunsul foarte sincer ar trebui să fie „nimic”. Pur și simplu atunci apucase președintele nostru să onoreze invitația lui Marcel Ciolacu de a-i vizita orașul natal. 

Într-un comportament de-un feudalism feroce, vasalul și-a invitat seniorul pe domeniu. Și pentru că n-avea ce să-i arate în mod deosebit, pentru că la Buzău nici nu se schiază și nici terenuri de golf nu sunt, l-a dus la o școală. 

Nu orice școală, ci taman școala generală unde, cândva, a studiat Filip Ciolacu, fiul vasalului care i-a adus lui Klaus Iohannis, în sfârșit, majoritatea parlamentară mult visată: solidă, ascultătoare, aducătoare de liniște.

Klaus Iohannis în timpul vizitei la Școala nr. 11 din Buzău. În dreapta lui se afla și Marcel Ciolacu. Foto: presidency.ro

Să te duci până la Buzău ca să te proțăpești în mijlocul unui teren de sport și să înșiri banalități timp de jumătate de oră, ăsta da mod înțelept de a cheltui banii publici în plină criză economică. 

Și à propos de criza economică, președintele ne-a spus: „M-aş fi bucurat ca acești experți să ne spună înainte că vine criza, ca să ne pregătim un pic”.

Nu știm despre ce experți vorbește Klaus Iohannis, dar experții în economie au spus încă de prin martie 2020 că pandemia și lockdown-urile vor provoca o criză economică așa cum rar s-a mai văzut. Din martie 2020 și până în iunie 2022 sunt doi ani și trei luni. Era, oare, suficient timp pentru ca domnul președinte „să se pregătească un pic”? Ajung doi ani și trei luni pentru a începe măcar să te gândești la o criză iminentă, sau avertismentele trebuiau să vină cu un deceniu-două mai devreme?

Atunci când i se organizau evenimente cu mii de copii, pe stadioane sau în piețe publice, Ceaușescu măcar stătea cu fața la ei, le mai făcea cu mâna, încerca să pară. Simpatic. În sceneta de la Școala nr. 11 din Buzău, Klaus Iohannis a folosit, timp de jumătate de oră, copiii drept decor îndepărtat. Cineva, vreun înțelept consilier, s-a gândit să-i țină pe bieții minori acolo, pe fundal, ca să nu pară atât de mare ruptura dintre popor și înțeleptul său conducător. Dar, cumva, ruptura a părut și mai mare, și mai definitivă.

Klaus Iohannis în timpul discursului de la Școala nr. 11 din Buzău. Captură foto via Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis împărățește singur, departe de orice contact dăunător cu realitatea sau cu supușii. Când răspunde (rar) unor întrebări legitime, dar cuminți, președintele o face condescendent, fără ca măcar să-și dea osteneala să pară pregătit. „Stați, mă, liniștiți la locurile voastre, că o să fie bine!”, pare să fie refrenul preferat al marelui om. Și cum să nu fie bine? Fără opoziție, fără mișcări de stradă, cu decizii luate într-o lipsă de transparență totală și fără pic de viziune pe termen măcar mediu, n-are cum să fie rău. 

Într-un fel, Klaus Iohannis poate fi comparat fără teamă de greșeală cu acele animale transplantate nefericit în medii în care nu aveau ce căuta. Ce rău puteau face 24 de iepuri, de exemplu, aduși prin 1859 din Anglia în Australia, pentru că în Australia nu existau astfel de mamifere? Ei bine, după 160 de ani, cei 24 de iepuri s-au transformat în peste 200 de milioane și sunt una dintre marile probleme ecologice ale respectivului continent. 

Ce rău putea să facă un profesor mediocru din Sibiu transformat peste noapte în președinte de țară? Răspunsul e deja vizibil, de multă vreme.

Klaus Iohannis în timpul vizitei la Școala nr. 11 din Buzău. Foto: presidency.ro

 
 

Urmărește-ne pe Google News