Ca argument pentru modificarea legislaţiei de mediu, ministrul Tanczos Barna a invocat numărul sporit de apeluri la 112 privind atacuri ale urşilor.

„Numărul atacurilor raportate la 112 a crescut la aproape 6.000 în perioada 2016-2021. Mii de animale au fost ucise în ferme. Problema urșilor este atât de gravă, încât este nevoie de o intervenție legislativă cu aplicare imediată”, a spus ministrul mediului la Digi24, pe 25 iunie. „Să fie clar pentru toată lumea, nu este nimic mai important decât viaţa unui om”, a adăugat membrul Executivului.

6.188 de apeluri legate de urși în 10 ani

Datele anunţate de Tanczos Barna au fost confirmate, pentru Libertatea, de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Numărul apelurilor la numărul de urgenţă 112, apeluri care semnalează pericole legate de urşi, a crescut de peste nouă ori în ultimul deceniu. Dacă în 2010 se înregistrau 192 de apeluri, în 2020 s-au făcut 1.756 de apeluri.

În total, în zece ani, 6.188 de români au apelat numărul de urgenţă pentru a reclama atacuri ale urşilor.

Mesajele RO-ALERT privind prezenţa urşilor în localităţi sunt tot mai dese

Statisticile, singure, nu înseamnă nimic, mai ales dacă sunt rupte şi de contextul altor statistici asemănătoare, şi de contextul realităţii din teren. După cum subliniază în răspunsul dat Libertatea, STS nu poate stabili câte dintre aceste apeluri au fost, de fapt, alarme false, pentru că „nu există o bază de date statistice referitoare la apelurile false”.

Statisticile STS pun într-o nouă lumină raportul de forţe oaie – urs

„Agențiile specializate (Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie) pot confirma, în urma intervențiilor în teren, care dintre apeluri sunt false și care reprezintă cu adevărat urgențe. Menționăm că responsabilitatea operatorului STS încetează imediat după transferul legăturii de voce cu apelantul și a datelor colectate în urma interviului primar către dispeceratele agențiilor de intervenție cu atribuții în gestionarea cazului și alocarea resurselor”, se arată în documentul primit de redacție de la STS.

Mii de atacuri de animale domestice pe an

În al doilea rând, judecând după statisticile apelurilor la 112, animalele sălbatice reprezintă o problemă mai puțin întâlnită în comparaţie cu atacurile animalelor domestice. 

Între 2010 şi 2020, la nivel naţional, la Serviciul de urgenţă 112 a fost recepţionat un număr de 85.078 de apeluri, conform STS. Numărul apelurilor se păstrează relativ constant, de la an la an:

  • 2010 – 6.301 apeluri
  • 2011 – 7.114 apeluri
  • 2012 – 8.963 de apeluri
  • 2013 – 8.981 de apeluri
  • 2014 – 8.950 de apeluri
  • 2015 – 8.602 apeluri
  • 2016 – 7.542 de apeluri
  • 2017 – 7.554 de apeluri
  • 2018 – 7.267 de apeluri
  • 2019 – 6.839 de apeluri
  • 2020 – 6.965 de apeluri

Cifrele de mai sunt redate întocmai cum au fost transmise de STS către Libertatea:

Statistica apelurilor privind posibile atacuri ale animalelor domestice asupra omului
Statistica apelurilor privind posibile atacuri ale urşilor asupra omului

Conform acestor date, într-un singur an, animalele domestice atacă omul mai des decât urşii în zece ani.

Discuţia privind atacurile câinilor asupra oamenilor e departe de a se fi încheiat

Sigur, atacurile urșilor au cu totul alt grad de periculozitate, însă sunt mai rare.

Anual, mii de vieţi omeneşti în România sunt puse în pericol de animalele domestice.

Dacă decidenţii politici consideră că „nimic nu e mai important decât viaţa unui om”, după cum afirma Tanczos Barna, atunci se impun măsuri urgente pornind de la statistica legată de atacurile venite de la animale domestice.

Problema urşilor o rezolvăm împuşcându-i pe loc, după ultimele propuneri legislative ale ministrului mediului. În aceeaşi logică, ar trebui să rezolvăm şi problema din ogradă, fixând cote de prevenţie şi de intervenţie la găini, oi, câini, pisici, vaci, cai, capre, măgari şi alte specii aşa-zis domesticite.

 
 

Urmărește-ne pe Google News