30.000 de cazuri. Asta e ultima cifra oficială de cazuri de COVID-19 din New York City. E un oraș de vreo 5 ori mai mare ca populație și de vreo 4 ori mai mare ca suprafață decât Bucureștiul. Diferența asta face ca, pe fiecare kilometru pătrat, să fie circa 3.000 de oameni mai mulți aici decât în București.

Cu toate astea, NYC are 30.000 de cazuri raportate de coronavirus, iar Bucureștiul 120, adică de 250 de ori mai puțin decât aici, în America.

Este adevărat că în România se testează mai puțin. 

Dar nu e vorba doar de asta, pentru că, oricât de ciudat sună, bucureștenii mei de acasă sunt mai discplinați și mai responsabili decât oamenii din New-York.

Oameni la plimbare cu bicicleta la New York City | Foto EPA

Cifrele mă fac să mă gândesc de mai mult de două ori dacă să ies din casă pentru o plimbare pe 5th Avenue sau un traversat de stradă până la magazinul meu din colț pentru mâncare. Aleg ultima variantă. Nu și majoritatea newyorkezilor.

New-York, 3% din populația SUA și 25% din cazurile raportate la nivel național

Vecinii mei nu par foarte îngrijorați. Asta în ciuda evidențelor. În ciuda avertismentelor date de autorități, de cifrele sumbre care cresc de la o zi la alta, de faptul că orașul are aproape 25% dintre toate cazurile raportate la nivelul SUA (deși populația New York City reprezintă doar 3% din totalul populației SUA).

Vecinii nu par îngrijorați, în ciuda faptului că doar un singur oraș are de 6 ori mai multe cazuri decât întreaga Californie, cel mai populat stat din SUA, 40 milioane locuitori.

90% nu aveau măști

Vineri au fost 21 de grade și soare în NYC. Am ieșit să îmi fac niște cumpărături la colț și am constatat cu stupoare cât de mulți oameni am putut vedea pe stradă.

90% dintre ei nu aveau măști și păreau că au ieșit la o plimbare de după-amiază. 

Am termen de comparație pentru că am mai ieșit, tot până la shop, și în timpul săptămânii. 

Sunt sigur că vremea frumoasă a contribuit la creșterea numărului de persoane de pe străzi, însă nu mă gândeam că o să văd chiar atâția! 

Prietenii mei încă se vizitează între ei

Cu siguranță, lucrurile nu stau ca înainte. OK, nici vorbă de furnicarul de oameni cu care e obișnuit New York, toată lumea a văzut deja poze cu Times Square gol-goluț (deși, sincer, nici nu cred că e foarte relevant pentru că doar turiștii merg în Times Square, orice newyorkez îl evită).

New York City. Foto EPA

Numai că lumea încă iese în Central Park, prietenii mei se vizitează între ei, transportul în comun funcționează și încă poți merge să joci un baschet în părculețul tău din cartier.

Viitorul apropiat nu sună deloc bine pentru New York. Pentru întregul stat, dar mai ales pentru New York City.

Am urmărit azi o declarație de presă a guvernatorului Andrew Cuomo, devenit peste noapte cel mai popular om politic din SUA, datorită implicării active în criză, cu declarații zilnice și răspunsuri concrete.

A spus că în următoarele 3 săptămâni NY ar avea nevoie de 30.000 de ventilatoare. Partea rea nu este doar că cererea depășește cu foarte mult oferta (NY avea 4.000 de ventilatoare înainte de criză și a mai achiziționat 7.000), dar statele practic concurează unele cu altele pentru achiziționarea dispozitivelor.

După spusele lui Cuomo, un astfel de aparat costa, înainte de coronavirus, în jur de 25.000 $. Acum se organizează licitații și NY oferă 25.000 $, apoi vine California și adaugă 5.000 $, apoi Illinois dă 35.000 $ și tot așa. Până când NY ajunge să cumpere ventilatorul cu 45.000 $ – 50.000 $.

12% din Poliția New York e în concediu medical

Totuși, citesc că e luată în considerare măsura închiderii unor străzi, parcuri și locuri de joacă pentru copii. 

În altă ordine de idei, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a publicat un avertisment de călătorie pentru toți cei care plănuiesc să călătorească în New York, New Jersey și Connecticut, NYPD are 700 de cazuri pozitive de coronavirus și 12% din angajați sunt în concediu medical, un om moare la fiecare 10 minute în New York City din cauza coronavirusului, pavilioane expoziționale devin spitale, la fel cum înțeleg că se pregătește în România, iar luni sosește în New York USNS Comfort, o navă-spital dotată cu echipamente și personal calificat să opereze în situații de urgență.

Așa că e logic, oarecum, ca personalul medical din oraș să se confrunte cu o criză ce nu are precedent. Se fac eforturi supraomenești să se îngrijească toți pacienții simptomatici, depistați pozitiv în această perioadă. Măcar newyorkezii care respectă regulile știu cum să îi aprecieze.

Și-i aplaudă de fiecare dată când au ocazia. 

Am sentimentul însă că e prea puțin. Ca român, ca european, resimt dureros ce se întâmplă la Suceava, la Torino, la Madrid. Și am sentimentul că aici, dincolo de Ocean, în ciuda evidențelor, ei nu simt pericolul real.  

Urmărește-ne pe Google News