Gândirea populară: Dacă n-ai bani de Porsche, îți iei un borș – și-l dregi din pâine.
Ion Iliescu: Tătucul democrației originale românești. Nemuritor și rece. A lăsat moștenire un partid neocomunist, care s-a împletit armonios cu noua securitate, cu pădurea (nu cea tăiată de austrieci, cealaltă).
Partidele parlamentare: grupări organizate de aleși, cu permanentă pendulare între șperț și – ne iertați, dragi bulgari – pârț.
Marcel Ciolacu: Bacalaureat extraordinar, fără diplomă disponibilă curioșilor, revoluționar cu certificat, dar fără dovezi. Premier fără meserie cunoscută la bază. Conduce țara noastră. E „calea sigură”. Vorbește despre prețul ițarilor personali pe tik-tok-mini-tok, spre a fi în pas cu vremurile. În sensul că atât înțelege din ele și tot atât îl duce capul.
Klaus Iohannis: A fost președinte ales zece ani și prelungit prin violarea discretă a Constituției de către o Curte Constituțională aservită politic – aport, băiete! După ce a fost inutil, când nu toxic, vreme de un deceniu, acum rămâne în funcție până la Paștele Cailor. Înfrumusețează orice încăpere, cu farmecul discret al unui cactus cu palton.
Ziaristul: să nu cumva să facă investigații, reportaje, portrete sau măcar relatări. Ziaristul la români trebuie exclusiv să-și dea cu părerea ca să-și dea alții cu părerea despre părerea sa. Acesta este ziaristul.
Poporul: Tot ca bulgarii, atât că mai moftangii, mai puțini castraveciori, mai multe fumuri, un minus la murături, un plus la bombardieri.
Crin Antonescu: Liberal de odinioară, care el, care țărișoara, care de la 94. Scos de la naftalină, trezit din somnul de un deceniu, tulceanul e ales să salveze România de extremismul politic. Are un discurs atât de tăios că te trece o lene de te adoarme.
Călin Georgescu: suveranist cu nanocipuri de sputnik rămase prin dânsul. Soțul Cristelei, de unde și perspectiva unei Cristelanacht în 2025. Uns cu toate alifiile geto-dace, n-aveți voi treabă. Președinte de Bălăceanca (la noi, la nebuni), dar și de Kremlinul copiilor.
Suveraniștii: auriferii conduși de patriotele naționale de la galerie, bașca madam Șoșoacă, o enormă entitate politică – a anunțat că vrea să iasă din viața publică, dar să rămână în cea politică, să fie cam ca Iohannis.
Frate bulgar: suveraniștii au greșit secolul, fratele meu! Trebuiau să poarte frac și mustăți și să se cheme Bălcescu și Rosetti. În schimb au spume la gură și un vocabular mai sărac decât copiii din mediul rural după trei decenii și jumătate de „democrație” și o explicație unică pentru toate relele pământului: globaliștii. Da, sunt trumpiți.
E timpul, frați bulgari, și pentru un citat din însuși Max Weber despre cine și cum a rămas copil, din punct de vedere politic. Vorbe de la 1919, luați aminte: „Și primii creștini știau foarte bine că lumea e condusă de demoni și că cine intră în politică, adică cel ce ajunge să folosească puterea și violența ca mijloace, a semnat un pact cu diavolul, astfel încât nu mai e sigur dacă în activitatea sa binele generează doar bine, iar răul doar rău, căci adesea se întâmplă invers. Cine nu știe acest lucru este, din punct de vedere politic, un copil”.
Nicușor Dan: Candidat, olimpic internațional la matematică, primar al Bucureștiului, capitala țării. În caz că vă întrebați, bulgarilor, la București tot nu e apă caldă. Mulțumim de grijă. Continuați pe calea europeană.