De teama unui atac sau accident nuclear, cauzat de riscul exploziei centralelor din Ucraina, cetățenii europeni au golit farmaciile de iod, iar accesările website-urilor care au publicat recomandări de supraviețuire în caz de atac nuclear au crescut în progresie geometrică.

Dacă analizăm istoria Rusiei și evoluțiile din societatea rusă din ultimii 30 de ani, observăm că aceste amenințări nu sunt noi, nu sunt întâmplătoare, fac parte dintr-o tradiție politică internă, dar care nu le fac mai puțin periculoase.

Amenințarea nucleară și orgoliile imperialiste

Rusia amenință Occidentul cu armamentul nuclear de mai mulți ani. Pentru Kremlin armamentul nuclear face parte din gândirea politică autohtonă.

Este o mândrie națională pentru ruși că au armament nuclear cu care pot teoretic distruge orice stat din lume.

Armamentul nuclear al Rusiei este ca un element de puzzle în tabloul orgoliilor și ambițiilor imperialiste ale Moscovei. După 20 de ani de propagandă și educare a maselor în spiritul unei națiuni care cândva era centru de imperiu și acum nu mai este din vina Occidentului, elita politică rusă apelează din când în când la argumentul nuclear pentru a le reaminti rușilor că butonul viitorului omenirii tot la Moscova se află.

Adolescentă de 15 ani, violată de o familie din Otopeni, care a luat-o din staţia de autobuz. Cei doi inculpaţi, soţ şi soţie, sunt judecaţi în libertate
Recomandări
Adolescentă de 15 ani, violată de o familie din Otopeni, care a luat-o din staţia de autobuz. Cei doi inculpaţi, soţ şi soţie, sunt judecaţi în libertate

Armele nucleare ca un panaceu pentru problemele Rusiei

Focoasele nucleare sunt pentru clasa politică din Rusia un panaceu pentru rezolvarea tuturor problemelor, ajutând politicienii să nu mai caute răspunsuri sincere la întrebările neconvenabile.

Fostul președinte al Rusiei Boris Elțîn, fiind acuzat că nu a reușit să rezolve problema sărăciei în țară, a ales la un moment dat să amenințe SUA cu armamentul nuclear.

Elțîn a declarat că ex-președintele american Bill Clinton a uitat că „Rusia dispune de un arsenal complet al armamentului nuclear și de aceea a decis să ne arate musculatura”.

Declarația lui Elțin din decembrie 1999, destul de atipică pentru liderul de la Kremlin care a condus Rusia în anii ‘90, a trezit un val de mândrie națională în Rusia. A fost un moment de cotitură…

Sondajele sociologice au arătat atunci că rușii au mai uitat de probleme economice, fiind alimentați cu o euforie a demonstrării puterii Rusiei bazată pe amenințare nucleară.

Peste mai puțin de o lună, Elțîn se retrage din politică, lăsându-l urmaș pe Vladimir Putin în perioada căruia argumentul nuclear a devenit unul tradițional pentru Kremlin.  

Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică
Recomandări
Primul mare eșec al lui Ciolacu în politica externă: comisar pentru muncă. Cum a ajuns România de la portofolii grele la o funcție simbolică

Fake news, armament nuclear și „lumea rusă”

După invadarea Georgiei în 2008, Moscova a început să promoveze activ proiectul geopolitic numit „lumea rusă”, care presupune unitatea tuturor fostelor state sovietice vorbitoare de rusă. Treptat „lumea rusă” a început să se transforme într-o pretenție imperialistă, o dorință de a reface Uniunea Sovietică.

După 2014, când președintele pro-rus Viktor Ianukovici a fugit din Ucraina, conceptul de „lume rusă” a fost completat cu un război informațional împotriva Occidentului. Rusia a fost acuzată de statele din Occident că distribuie fake news și dezinformare prin intermediul unei rețele de presă guvernamentală și a armatei de troli și boți pe rețelele de socializare. În aceeași perioadă, pentru publicul intern a fost reinventat argumentul nuclear.

Washington, Londra, Paris – orașe care vor deveni praf radioactiv

Cel mai activ în acest sens a fost Vladimir Jirinovski, un apropiat al lui Putin, care era formal liderul unui partid de opoziție. El amenința săptămânal cu armament nuclear statele din Occident la posturile rusești de televiziune.

Teoria raiului postatomic. Amenințarea nucleară a Rusiei - o tradiție politică cu iz imperialist, mult mai periculoasă decât pare
Vladimir Jirinovski primește o medalie din partea lui Vladimir Putin într-o ceremonie la Moscova, pe 22 septembrie 2016. Foto: Profimedia
Cum arată trenul-spital secret folosit pentru evacuarea soldaţilor răniţi în Ucraina | VIDEO
Recomandări
Cum arată trenul-spital secret folosit pentru evacuarea soldaţilor răniţi în Ucraina | VIDEO

Aceste amenințări erau „produse” pentru consumul informațional intern, subliniind măreția Rusiei.

Chiar în preajma războiului din Ucraina, Jirinovski amenința Occidentul, spunând că nu vor mai exista orașe ca Washington, Londra sau Paris pentru ele se vor transforma în praf radioactiv.

Rușii află la televizor că fac parte dintr-o civilizație istorică, că Occidentul este un rău absolut, dar care oricând poate fi pedepsit de Rusia cu ajutorul armamentului nuclear, care este „un dar de la Dumnezeu”.

În loc de linii roșii – linii nucleare

După ce Putin a anunțat că în Ucraina a fost lansată „o operațiune specială”, adică un adevărat război pe teritoriul unui stat independent, amenințările nucleare ale Rusiei au început să fie exportate în presa internațională.

Vladimir Putin și-a trasat linii roșii până la declanșarea invaziei militare, iar după 24 februarie acestea au fost schimbate cu linii nucleare. Occidentul a fost informat că dacă va susține pe cale militară Ucraina, Rusia va răspunde nuclear.

În timp ce Occidentul era amenințat cu armament nuclear pentru a nu interveni militar în sprijinul Ucrainei, diverși analiști politici invitați la posturile rusești de televiziune declarau că Rusia poate oricând transforma Europa și America în pustiu.  

Obișnuirea opiniei publice cu ideea de război nuclear

Teoria raiului postatomic. Amenințarea nucleară a Rusiei - o tradiție politică cu iz imperialist, mult mai periculoasă decât pare
O rachetă ICBM de tip Yars RS-24, în repetițiile pentru parada de Ziua Victoriei 2022, în Moscova. Foto: Profimedia

Kremlinul a intrat, de fapt, într-un joc periculos. De la prea multe discuții despre atacuri nucleare, se produce obișnuirea opiniei publice interne cu ideea că un astfel de război s-ar putea întâmpla.

Pe canalele de Telegram din Rusia sunt distribuite recomandări pentru populație, gen „cum să supraviețuiești unui atac nuclear în replică”, de parcă e clar că Moscova va ataca prima.

Pe fundalul ritmului destul de lent al înaintării armatei ruse în Ucraina comparativ cu așteptările inițiale ale Kremlinului, discuțiile despre războiul nuclear au devenit de importanță sacrală, fatalistă.

Logica propagandei ruse este următoarea: „Dacă nu vom fi învingătorii războiului, vom distruge omenirea pentru că răul trebuie oricum eliminat”.

Războiul nuclear și raiul „lumii ruse”

Narațiunile despre războiul nuclear au devenit tot periculoase. Kremlinul vrea să-i convingă pe ruși că dezastrul nuclear este un motiv real de liniște, deoarece toți cei care aparțin „lumii ruse” vor nimeri în rai.

În cadrul unei emisiuni de propagandă din Rusia, jurnalistul Vladimir Soloviov a spus că dacă omenirea va fi distrusă de un eventual război nuclear, rușii vor merge în rai, iar restul – pur și simplu nu vor mai exista.

Este un adevărat strigăt al disperării în cazul conducerii Rusiei, care și-a dorit o „operațiune specială militară” rapidă și mai puțin costisitoare în Ucraina.

Un joc mai mult decât periculos

Cu toate că oficialii occidentali susțin că un război nuclear este puțin probabil în viitor, jocul pornit de Rusia este mai mult decât de periculos.

Obișnuirea opiniei publice din Rusia cu ideea că armamentul nuclear este un argument civilizațional și sacral se face cu un anumit scop. Se aseamănă foarte mult cu pregătirile informaționale pentru invadarea Ucrainei.

Și chiar dacă se va renunța la amenințarea nucleară, publicul rus va aștepta în continuare pâine și circ pentru a-și satisface orgoliul de națiune globală.

Chiar dacă acceptăm ideea că Rusia doar amenință verbal cu arma nucleară și nu va recurge la ea, „dezastrul nuclear” din spațiul informațional și mental al rușilor nu va dispărea de la sine.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

vudejea   •   18.01.2023, 14:59

Sa ameninte e specific celui care se simte slab, asta-i teorema in psihologie ! Dar oare Sua se simtea slaba atunci cand rusii si-au dus racketele in Cuba, langa ei? A fost cat pe ce, atunci...Prin analogie, rusii sunt foarte pasnici acum fata de agresivitatea Sua in acel moment. Cred ca treburile in realitate stau altfel, adica dupa cum occidentul foloseste Ucraina contra Rusiei, China-i tartorele de fapt si foloseste Rusia contra occidentului. Prin cresterea pretului energiei si tuturor materiilor prime, economia occidentala devine necompetitiva global ceea ce pe termen lung e ultrabenefic Chinei si devastator pentru lumea occidentala care o sa-si vanda una-alteia, preturile mari de productie eliminand incet-incet exportul masiv al bunurilor occidentale. O sa fie doua economii nu paralele ci intersectate mai mult sau mai putin dar fundamental separate. Una occidentala si cealalta dominata de China. Plan chinezesc, frate. Cand in China se inventase tiparul, in Europa se traia in pesteri si mazgaleau peretii...O civilizatie care s-a dezvoltat in atatea mii de ani are tot timpul, toata rabdarea sa astepte, sa faca planuri pe termen foarte lung

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Știrileprotv.ro
Denisa, una dintre cele două victime ale Şacalului, a fost înmormântată. Băiatul ei încă nu știe că mama lui a murit
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Libertateapentrufemei.ro
Doamne, ce imagini a publicat Elena Udrea cu fiica ei, Eva Maria! Înaltă, frumoasă, cu ochii albaștri, dar triști
Ce să pui în borcanele cu castraveți în oteț ca să fie crocanți și să aibă un gust deosebit. Ingredientul secret al bucătarilor de top
FANATIK.RO
Ce să pui în borcanele cu castraveți în oteț ca să fie crocanți și să aibă un gust deosebit. Ingredientul secret al bucătarilor de top
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
GSP.RO
Cum se menține Nadia Comăneci în formă la 62 de ani. 3 alimente pe care le-a scos din dietă: „În schimb, beau o bere-două la cină”
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
FANATIK.RO
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Surpriza unui pensionar care a primit 6.800 de lei după recalculare. Câţi bani i-au venit de fapt în prima lună
Observatornews.ro
Surpriza unui pensionar care a primit 6.800 de lei după recalculare. Câţi bani i-au venit de fapt în prima lună
Horoscop 14 septembrie 2024. Balanțele au ocazia de a se elibera, fără să facă nimic special, de griji prin înlocuirea lor cu gânduri mai bune
HOROSCOP
Horoscop 14 septembrie 2024. Balanțele au ocazia de a se elibera, fără să facă nimic special, de griji prin înlocuirea lor cu gânduri mai bune

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI