Te uiți la miniștrii propuși de PNL și de PSD și înțelegi că, orice ar spune și cât ar bate câmpii cu o guvernare de șapte ani, de fapt, au croit un guvern de respirație scurtă, cu termen de valabilitate aproape expirat deja.
Vedetele partidelor au apărut doar pe listele provizorii, scăpate pe surse către presă, într-o ușoară bătaie de joc. În realitate, adevărații grei ai PNL și ai PSD n-au vrut să se sacrifice de pomană, într-un guvern căruia înșiși inițiatorii săi nu-i dau prea multe zile. Pare destul de clar că nu va exista nicio rocadă, că premierul PNL nu va fi urmat de un premier PSD după un an și jumătate, în urma respectării protocolului încropitei coaliții.
Această guvernare, pe care o anunțau, inițial, ca funcționând până în 2028, are șanse mici să atingă borna 2024. Pentru a verifica asta, căutați europarlamentarii dispuși să renunțe la mandat pentru un post de ministru în acest guvern. I-ați găsit? Exact, nu există. Și nici președinți de consilii județene sau primari.
Chiar dacă numele lor au fost vehiculate în ultima lună ca posibili miniștri, nici Rareș Bogdan, Cristian Bușoi sau Mihai Tudose nu au renunțat la siguranța fotoliului de eurodeputat pentru un mandat ministerial de doar câteva luni, maximum un an, un an și jumătate. Dacă ar fi avut certitudinea că acest guvern va dura până la alegerile parlamentare din 2024, cei trei s-ar fi băgat. Chiar dacă ar fi pierdut salariile de la Parlamentul European, sumele forfetare și perspectiva pensiei pentru un mandat încheiat, ar fi găsit căile să compenseze. Nu neapărat cu bani, ci poate cu glorie și cu noi cărămizi la soclul carierei lor politice. Dar n-au făcut-o, iar asta spune multe.
La finalul lui 2020, USR era mult mai încrezător în durabilitatea coaliției cu PNL și UDMR. Cristian Ghinea a renunțat la mandatul de europarlamentar, fiind, probabil, convins că va avea un job până la următoarele alegeri. Nu mai are, dar ironia face ca programul de guvernare al PNL-PSD să se învârtă în jurul PNRR-ului croit de domnul Ghinea, pentru că altă soluție, de fapt, nu au. Reformele gândite de domnul Ghinea și nedezbătute public vor trebui puse în aplicare de către PNL și PSD sau, altfel, banii pentru care și-au asumat oprobriul public vor înceta să mai vină.
Cu viclenia hipnotică a șarpelui Kaa, Marcel Ciolacu a asigurat pe toată lumea că PSD își va arunca în luptă prima echipă, cei mai buni specialiști. Ce-a ieșit, vedem toți: în realitate, greii partidului au fugit mâncând pământul de acest guvern. În cazul PNL s-a întâmplat cam la fel. E ca și cum selecționerii ar fi aruncat în teren echipele Under-21. Poate că ăsta este și obiectivul: când se va trage linie și se vor număra găurile din buget, să ia sub 21 de ani, eventual cu suspendare.
Avalanșa de anonimi scoasă la înaintare pare, în acest moment, o mișcare câștigătoare. Vreo două luni vom fi prea ocupați să aflăm cât mai multe despre ei, fără să mai fim atenți la viteza cu care ni se golesc buzunarele.
Deocamdată, membrii PNL încă nu au înțeles ce li se întâmplă. Sprijinit de președinte, gonflat artificial timp de doi ani prin advertoriale plătite, partidul lor se clasează în acest guvern pe locul al treilea, după PSD și UDMR, în ceea ce privește fondurile din PNRR pe care le gestionează ministerele. Numai Ministerul Transporturilor gestionează 26% din banii care ar trebui să vină de la UE. În total, PSD s-a înstăpânit peste aproape jumătate din PNRR. UDMR, cu doar 3 ministere, controlează, de asemenea, mai bine de un sfert din acești bani.
Și mai sunt și funcțiile care au aparținut USR până la începutul lui septembrie și pe care Florin Cîțu le-a folosit pentru a câștiga președinția partidului. Vor trebui cedate noului partener de coaliție. Să vezi atunci jale și contestări interioare.
Nervii doamnei Turcan, rămasă fără minister, sunt nimic pe lângă urletele de răzbunare ale celor care iar trebuie să-și strângă catrafusele din birourile în care de-abia se instalaseră.
De la Bruxelles, de la înălțimea miilor de euro la care n-a renunțat pentru a-și asuma guvernarea, Rareș Bogdan povestește cui vrea să-l asculte cum își face PNL strategiile ca la șah, gândind cu mai multe mutări înainte. Și uită să spună că nici măcar Kasparov n-ar avea nicio șansă în fața unor versați jucători de barbut.
FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea