De doi ani, Comisia Europeană a început să publice rapoarte anuale asupra stării „statului de drept” în statele membre ale UE. Primul „Rule of Law Report” (Raport asupra Domniei Legii – literar – sau Raport asupra Statului de Drept) a fost publicat în 2020, iar pe 20 iulie 2021 au apărut primele documente legate de raportul din 2021.
Cum s-a ajuns la astfel de rapoarte, deseori incriminând guvernele incomode ale UE, este o poveste lungă și care nu este neapărat povestibilă fără a cădea în capcana teoriilor conspirației. De aceea, am să evit considerații generale și speculații particulare și am să mă refer doar la raportul CE asupra statului de drept în România.
Raport pe care îl consider, anunț din start, părtinitor și lipsit de profesionalismul cerut de la birocrații UE.
În ziua în care în presa românească apăreau primele articole despre raportul CE referitor la România, în însăși România apăreau dovezile unei acțiuni administrative care, în trecut, a dus la condamnarea penală a unii lider politic.
Dragnea condamnat, Cîțu a făcut același lucru
Paralela este la îndemâna oricui. Liviu Dragnea fost condamnat la închisoare cu executare și a și executat doi ani și două luni din pedeapsă pentru că ar fi angajat două persoane care să lucreze la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman, pe când era președinte al CJ Teleorman, deși persoanele respective nu au lucrat în realitate la Direcția respectivă, ci au lucrat pentru PSD. Nu discutăm aici despre procese, despre probe, despre actul de justiție, ci despre faptă. Din materialele de presă și nu numai, reiese că Florin Cîțu a făcut exact același lucru: a angajat la Cancelaria primului ministru cel puțin două persoane care nu lucrează, în fapt, pentru Guvernul României.
Aceste persoane se ocupă, sub antetul Guvernului României, de campania internă din PNL a lui Florin Cîțu.
Precedentul fiind creat cu Liviu Dragnea, drumul bătătorit, așteptam ca din clipă în clipă la Palatul Victoria să năvălească procurorii DNA, mascații și alte forțe legitime ale statului de drept și să ia în stăpânire dovezile care pot duce la pedepse de până la 3 ani și șase luni de închisoare.
Nu s-a întâmplat. Statul de drept din România tocmai sărbătorea, cel mai probabil printr-o vilă conspirativă, efuziunile lascive ale Comisiei Europene. Comisie Europeană care are mari probleme în a accepta adevărul din teren.
Despre ce conține raportul Comisiei Europene au scris și vor scrie din ce în ce mai mulți. Interesant este să vedem și lucrurile flagrante, adevărate atentate la statul de drept, despre care respectivul raport nu pomenește nimic.
Raportul nu amintește despre schimbarea Avocatului Poporului
Printre sursele de informare ale Comisiei Europene în întocmirea cestui raport se află și două ONG-uri românești, care-și asumă rapoartele trimise: APADOR-CH și Funky Citizens.
Ambele ONG-uri semnalează drept o posibilă anomalie condamnarea la închisoare a avocatului Robert Roșu, care i-a apărat pe unii dintre acuzații din dosarul „Pădurea Băneasa”. Aceste caz nu apare menționat absolut deloc în raportul CE.
Atât APADOR-CH cât și Funky Citizens (asociație pe care nu o putem în niciun caz bănui de pesedism) remarcă în rapoartele lor nenumăratele încălcări ale Constituției din partea guvernelor PNL și, mai ales, remarcă rolul benefic al Avocatului Poporului în temperarea exceselor guvernamentale.
Ei, bine, raportul CE nu scoate o vorbă despre încălcările repetate ale Constituției de către guvernele PNL în contextul pandemic, de parcă ar fi absolut normal ca un guvern și un președinte să încalce Constituția, asta nefiind amenințare la statul de drept, la domnia legii.
În raport sunt menționate diverse atacuri, chiar minore, la adresa judecătorilor și a procurorilor, dar sunt ignorate complet atacurile concentrate la adresa Curții Constituționale, atacuri care vin din partea actualei puteri.
De asemenea, în raportul Comisiei Europene asupra statului de drept din România nu este menționat absolut deloc demersul profund neconstituțional și ilegal al revocării Avocatului Poporului, demers condamnat și de Comisia de la Veneția.
Este ca și cum acest demers n-ar fi existat, ca și cum nimic atât de grav nu s-ar fi întâmplat. Deși, s-a întâmplat.
O realizare execrabilă
În ceea ce privește presa și libertatea presei în România, raportul CE semnalează problemele avute de ziariștii Libertatea cu primarul Băluță și cu deciziile aberante ale justiției în acest caz, dar nu suflă o vorbă despre faptul că majoritatea parlamentară a încercat să acapareze radioul și televiziunea publice în mod ilegal și neconstituțional.
Comisia Europeană este dominată, ca și Parlamentul European, de Partidul Popular European (EPP), din care fac parte atât PNL cât și UDMR și PMP.
Asta nu înseamnă că rapoartele despre țările membre trebui să ignore ilegalitățile comise de partidele guvernante care sunt membre ale EPP. Iar aici nu vorbim despre închipuiri, ci despre ilegalități și neconstituționalități dovedite.
Oricare ar fi intenția birocraților de la Bruxelles, realizarea este execrabilă. Nu poți duce la infinit ipocrizia domniei legii când tu, de fapt, deși ai informațiile corecte, le ignori și promovezi domnia răului.
*parafrază la sintagma anglo-saxonă „the rule of law” (domnia legii). Poate fi înțeleasă drept „Domnia răului”