Criza politică europeană se manifestă prin repetarea unui scenariu obosit. La București l-am văzut cel mai recent, acum câteva săptămâni: o Ursula von der Leyen susținută din nou pentru candidatură la șefia Comisiei Europene. Am văzut-o lăudându-se cu tratarea crizei COVID sau cu rezolvări în ce privește migrația. Zău? Rezolvarea migrației? Asta când Mediterana e un cimitir al disperării africane înecate? Ursula von der Leyen a fost șefa transferului de cheltuieli asupra prostimii, așa aș numi cea mai importantă realizare a ei. Orice cauză bună e distrusă de Von der Leyen susținând-o: vezi vaccinuri sau ecotranziție. Ea a fost șefă peste marele transfer al costurilor tranziției verzi și al războiului.
Lupta împotriva crizei climatice a adus costuri insuportabile pentru cei de la clasele de mijloc în jos. Ecologismul a la Von der Leyen a ucis orice șansă a ecologismului de a deveni popular. Asta și cu sprijinul verzilor liberali, care s-au trezit că susțin și energie verde, și drone, și bombe.
Cum să devină ecologismul popular când vrei să faci tranziții verzi fără să te asiguri că navetiști, agricultori și tot felul de zone sociale afectate nu plătesc toată factura?
Susții Ucraina, bravo, toți suntem împotriva celor care declanșează războaie. Dar apoi devii un satelit trist american, susții politici hiperbelicoase cu un final la fel de previzibil: proștii să plătească factura la energie în UE, iar în Ucraina să moară de-a dreptul. Mai mult, susții o întărire a armatelor europene de toate felurile, adică tăieri zdravene din buget pentru orice altceva, de la sănătate la educație.
TikTok fobia
Tot în linie americană, devenim și antichinezi. Ne e frică de TikTok (deținut de o companie chineză, somată acum de americani să iasă de pe piața vestică). Chinezii ne spionează prin această companie, ne fură datele, ne încaieră etc. Sigur. TikTok face exact ce fac companiile americane din Silicon Valley. Problema e că o fac mai bine. Cam acesta e pe scurt scandalul de un ridicol tragic. Se întrebau niște conservatori americani la un moment dat: nu de drepturi cetățenești e vorba (că de astea nu-i mai pasă nimănui), dar cum au ajuns chinezii mai buni la ceva ce noi am inventat? Mai nou, apar și dezvăluiri despre războaie în toată regula cu troli angajați de CIA să destabilizeze opinia publică în China, fix ce sunt acuzați chinezii că fac (și fac, toate marile puteri angajează armate de destabilizare ideologică pe rețele). Dar să nu pierdem timpul cu detalii.
Cea mai nouă acuzație adusă TikTok e că în această rețea cresc abundent liderii extremei drepte, fie că e Franța, Germania, toate figurile care cuceresc tineri pentru ultradreapta sau fascism direct știu să facă „virale”, se filmează tot timpul, sunt parcă smulși din algoritmul TikTok.
În curând o să urmeze acuzația directă că Partidul Comunist Chinez antrenează fasciștii și ni-i teleportează prin TikTok să ne destabilizeze politica elegantă cu Ursula și Iohannis. Or, trebuie să ne revenim. Oricât de nociv o fi TikTok sau Instagram, ele nu fac altceva decât să reflecte realități mult mai profunde. Să crezi că fasciștii vor reapărea în forță pentru că sunt buni pe TikTok e ca și cum ai spune că naziștii au luat puterea în anii 30 pentru că își făceau uniforme la Hugo Boss.
Lipsa de alternative
Extrema dreaptă e o gogoașă cu care „centrismul” de tip Ursula tot câștigă alegerile prin Europa. De deja un deceniu, toate alegerile încep să arate la fel. Votați-ne mediocrii noștri cinici care nu știu să lege două vorbe, care nu promit nimic, care nu fac programe politice adevărate, că altfel vin fasciștii îngrozitori. Asta merge până când extremiștii de dreapta chiar ajung până la urmă la putere. Apar imediat soluții. Extrema dreaptă e „normalizată” imediat, e făcută și ea liberal-conservatoare, cum se întâmplă în Italia, cum se va întâmpla cu LePen în Franța. Din sperietoare publică vor ajunge versiuni upgradate ale lui Von der Leyen sau Junker (îl mai știți?, evazionistul luxemburghez care a condus și ăla Europa pretinzând inclusiv că luptă cu evaziunea).
Din acest joc periculos crescut de liberali, social-democrați și conservatori ies deja monștri. Multe studii ne arată că tinerii devin din ce în ce mai conservatori, mai antiprogresiști. Păi combinați aceste date cu zonele sociale de unde provin. Ăștia devin extremă dreapta pentru că e singura alternativă acceptată de sistemul neoliberal. Să ne uităm la România: zeci de ani de politică antisindicate, antistânga, antiorice înseamnă altceva decât „stat minimal”. Ați vrut stat minimal? Na-vă AUR, Șoșoacă și alte entități care sunt echivalentul unor pavele smulse din trotuar cu care sute de mii de disperați încearcă să-și arate revolta.
Te duci la vot la europarlamentare, să zicem. Votezi PSD, PNL, UDMR etc. Orice ai vota votezi Ursula. Apoi te duci la parlamentare și prezidențiale, ca să votezi, chipurile, președintele deja ales: Ciolacu. Atâta „democrație” produce monștri.
Vrei o discuție serioasă despre limitele în care vrem să ne angajăm într-un război mondial? N-aveți cum, nu voi hotărâți, voi sunteți doar poporul. Dacă pui astea la îndoială, ești de-al lui Putin. Vrei drepturi de angajat ca în Germania? Ești pro-Xi Jinping.
Din această lipsă teribilă de alternative, de programe sociale reale, de speranță pentru oameni blocați în supraviețuire grea pe muncă multă și tratament patronal prost, de aici iese extrema dreaptă. Asta pe lângă îmbuibați diverși care susțin extrema dreaptă doar pentru că au o diplomă fără să fi citit decât cărticele verzi în anii 90. Ăștia din urmă au dus-o tot timpul bine. Însă n-aș vrea să apuc timpurile cu fasciști la putere și antifascism zero.
Când vom ajunge în astfel de punct, să vă amintiți că voi ați vrut-o. Când nu vrei să redistribui averi, când urli că-s taxe mari într-o țară paradis fiscal pentru marele business, când vrei angajați fără drepturi, o să obții până la urmă numai șmecheri care cântă imnul cu o mână pe inimă și cu cealaltă mână în buzunarul tău.
Fotografii: Profimedia