• Procentajul de participare la proba de limbă română la Evaluarea Națională a fost în 2020 de 93,9%, e adevărat, mai mic față de cel din 2019: 99,9%. Dar prezența de azi e uriașă având în vedere contextul fricii.

Cifrele pot fi întotdeauna citite în multe feluri. Doar unul din 162.000 de copiii a avut febră, și acela din cauza unei enterocolite, a spus medicul care l-a văzut. 

Asta nu înseamnă că s-a demonstrat teoria conspirației, după cum nu înseamnă că niciunul dintre elevi nu are COVID-19. Înseamnă doar că aproape toți au fost asimptomatici, la febră, la actualul sistem de măsurare, imperfect, desigur. 

Statisticile au componenta lor de relativitate. Depind de cum au mers termometrele electronice, depind de cât de exigent a fost personalul din școli. Depind de mulți factori.

Sigur că prevalența simptomelor coronavirusului în rândul copiilor de 10-14 ani este oricum mult mai mică decât prevalența în media de vârstă a populației. Dar e foarte interesant, medical și științific, ce s-a întâmplat azi cu temperatura copiilor.

Să sperăm că, după ce se vor opri să ne certe că suntem indisciplinați ca popor, specialiștii Tătaru, Arafat, Rafila și Cercel vor analiza rezultatele acestui sondaj reprezentativ la nivel național. Avem, totuși, temperatura a 162.000 de copii din toată țara, care provin din toate zonele geografice, din toate păturile sociale, care locuiesc doar cu părinții sau și cu bunicii. Copii dintre care unii au stat izolați, dar alții s-au dus la pregătire în școli, copii cărora le-au venit părinții acasă din zonele roșii.

Proba de maturitate a unei societăți prea des mustrată de conducătorii săi

Indiferent însă cum se vor formula studiile medicale care urmează, ceva e relevant la nivel social: copiii și părinții au fost curajoși și responsabili.

Societatea românească nu s-a speriat, prezența e doar cu 5% mai mică decât anul trecut, dar nici nu a forțat limitele sistemului, nu a fost teribilistă. 

Copiii și părinții au respectat munca guvernanților și a personalului școlilor. E foarte probabil ca mai mulți copii să fi avut un ”roșu în gât”, o enterocolită, o temperatură la limită. 

În loc să zică ”Du-te, mamă, du-te, tată, la examen că o să te primească, n-ai COVID!”, părinții au preferat să fie precauți în decizia lor și respectuoși față de viața celorlalți copii, dar și a familiilor acestora. Și i-au ținut acasă.

Dar asta înseamnă că și fetele, și băieții de 14 ani ai României au discutat cu părinții, le-au spus dacă au probleme și au înțeles să fie fideli regulilor. Că nu au stat 170.000 de părinți cu termometrul în mână, a fost nevoie și de o încredere reciprocă. Ce zi bună!

Unde ne-a altoit Boierul, ne-au alinat ei

Alte democrații au discursul de Starea Națiunii. 

Noi am avut o evaluare a națiunii, într-un moment în care, ca răspuns la creșterea numărului de cazuri, politicienii și mogulii sănătății au început să se zborșească deja la noi, folosind binecunoscutul argument îndelung explicat și consolidat științific: ”Bă!”. 

Dar unde a început să ne bată obrazul boierul, ne-au mângâiat copiii de 14 ani ai României, explicându-ne că nici o țară nu e pierdută decât dacă încetăm să sperăm și să participăm.

PS: S-a umplut internetul cu mesaje de genul ”Ce subiecte ușoare!”, ”Păi, ce, mă, subiecte fără capcană, pe vremea mea…”. Ca și cum ne așteptam să-i omoare barem subiectele, dacă nu coronavirusul. 

Stimați curajoși din siguranța și anonimatul tastaturii, ia încercați cu ”Mulțumim că ați venit, suntem mândri de generația voastră. Lumea s-a blocat, voi ați mers înainte!”. 

Foto: Vlad Chirea / Libertatea

 
 

Urmărește-ne pe Google News