Vasile Mihail Ozunu, general maior în rezervă, profesor universitar doctor, a predat vreme îndelungată la Universitatea Națională de Apărare (UNAp). A mai predat și la Universitatea Spiru Haret, celebră prin scandalurile legate de diplome false.
Astăzi ocupă funcția de președintele de onoare al Fundației Colegiului Național de Apărare (FCNA).
De numele lui Ozunu este legată ascensiunea universitară a lui Gabriel Oprea, dar și o listă consistentă de doctorate pe care le-a coordonat la UNAp.
Am trecut în revistă toți doctorii pe care i-a scos domnul Ozunu la cea mai importantă universitate militară din țară. Din 2005 până în 2015, în total sunt 24 specialiști care dețin cea mai înaltă calificare în probleme de securitate națională. Numai unul și unul.
Trei cu condamnări
Trei dintre domnii doctori au condamnări definitive în justiție la închisoare. Doi – înainte să înceapă studiile de securitate, altul – după:
- Iulian Tudor (doctor din 2006) – condamnat la doi ani de închisoare într-o afacere cu valută falsă spre finalul anilor 90. Apropiat de doi alți pușcăriași: domnul Cocoș și doamna Udrea. A fost vicepreședinte al Fundației Colegiului Național de Apărare, care a avut sediul la Trei Cocoși, restaurantul lui Dorin Cocoș. Și în acest moment, mama domnului Tudor este asociată în proporții egale cu domnul Cocoș la Euro Hotels. Nu există un CV.
- Ion Șerban (doctor din 2010) a fost vicepreședinte al UNPR și apropiat al domnului Gabriel Oprea. Condamnat la un an de închisoare în timpul comunismului. Nu există CV.
- Adrian Duicu (doctor din 2006), fost președinte al Consiliului Județean Mehedinți, a fost condamnat definitiv în 2020 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare. Un dosar legat de niște numiri în care apare și numele șefului Poliției Române de la vremea respectivă, domnul Petre Tobă, un plagiator căruia i-a fost retras doctoratul obținut la Universitatea Națională de Apărare. Domnul Duicu a fost un elev submediocru și, la fel ca mulți dintre doctorii de aici, a făcut în același timp o mulțime de cursuri.
Doi, cu probleme
Alți doi doctori în științe militare au avut, la rândul lor, probleme cu justiția. Într-un caz nu am reușit să aflu finalul cercetărilor, în cel de-al doilea, dosarul a fost închis cu NUP.
- Niță Constantin (doctor din 2010) – în 2011, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a comisarului-șef Niță Constantin, la acea vreme coordonator regional al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Piteşti, fiind acuzat de favorizare a infractorului în legătură cu infracţiunea de trafic de influenţă.
Nu știu ce s-a mai ales de dosar. Nu există CV.
- Moisescu Iulian (doctor din 2010) a fost mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea la UNPR. Ba chiar liderul cavalerilor de Malta din România. El a fost acuzat în 2015 de o evaziune de 500.000 de euro și a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Dosarul a fost închis în 2021, când soluția de neîncepere a urmăririi penale (NUP) a rămas definitivă. Nu există CV.
Alți doi, în scandaluri de corupție
- Cătălin Zisu (doctor din 2006) – general-locotenent, apropiat de același Gabriel Oprea, astăzi șeful achizițiilor militare. Numele său a apărut în mai multe scandaluri legate de corupție. Fără efecte în justiție. În ciuda salariilor imense primite de la armată (în 2008 domnul și doamna Zisu câștigau peste 5.000 de euro pe lună, adică vreo 50 de salarii medii). Conform declarațiilor de avere, familia Zisu nu au avut niciodată, dar niciodată conturi în bancă. În 2019, doar domnul Zisu primea de la stat peste 6.200 de euro pe lună. Nu există un CV disponibil.
- Cornel Pârvu (doctor din 2007), om de afaceri, și numele său apare în diverse scandaluri de corupție alături de personaje celebre, cum ar fi domnii Onțanu sau Becali. Un om foarte bogat. Nu are CV.
De la Pandele la fratele lui Nicolicea și alte „genii”
- Florentin Pandele (doctor în 2008) – plagiator dovedit, chiar cu teza de la UNAp, este primarul comunei Voluntari și soțul doamnei Firea. Între 2004 și 2008, domnul Pandele, în timp ce era la primul mandat de primar, a terminat o facultate de drept la Bioterra, două masterate, un curs la Colegiului Național de Apărare și două doctorate în același timp.
- Nicolae Ivășchescu (doctor în 2008) – Absolvent de Bioterra la 34 de ani, care și-a făcut în același timp doctoratul, masteratul și cel puțin încă două cursuri postuniversitare. CV-ul este plin cu sinecuri. Firesc, și el membru în conducerea Fundației Colegiului Național de Apărare. În 2020 a candidat la Cameră pe listele PMP. De curând, a fost promovat de generalul Ciucă în funcția de secretar general la Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Și el este foarte bogat.
10. Nasty Vlădoiu (doctor din 2005) a terminat o facultate de drept privată în 1996. A fost ginerele unui om foarte influent în masonerie. Devine de foarte tânăr, în 2001, membru al Fundației Colegiului Național de Apărare. Termină două doctorate pe care le face în același timp: unul la Facultatea de Drept din cadrul Universității București – 2001-2006, altul la Universitatea Națională de Apărare (UNAp) – 2003-2005. După ce termină doctoratul mai face la UNAp un masterat (2006-2007). Înainte de a avea diplomă de doctor sau master, domnul Vlădoiu a deținut, conform CV-ului, postul de lector la Universitatea de Apărare. În perioada 2002-2007 termină alte nouă cursuri postuniversitare, majoritatea la colegiile de securitate. La momentul publicării ultimului CV disponibil era profesor universitar la Drept la Brașov și conducea, din diverse poziții, aproape 20 de organizații. CV-ul dumnealui este halucinant.
11. Liviu Gabriel Nicolicea (doctor din 2008), fratele celebrului Eugen Nicolicea, fost deputat PSD, fost vicepreședinte în partidul lui Gabriel Oprea, UNPR. Da, da, toate se leagă. Despre Gabriel Nicolicea mai putem consemna și că este un om cu un incredibil noroc la tot felul de sinecuri, care mai de care mai bine plătite. CV-ul domniei sale este șocant.
12. Nicolae Sfăcăreanu (nu este clar când a devenit doctor) a fost secretar general adjunct al Camerei Deputaților în perioada de glorie a domnului Oprea. CV-ul domniei sale este și el halucinant: pe lângă doctorat a absolvit și patru universități (Academia Militară, Academia Forțelor Terestre, Drept și SNSPA), un masterat, patru colegii diferite la care a făcut cursuri, șapte cursuri postuniversitare de calificare (altele decât colegiile) și încă alte 13 cursuri de calificare de la poliție sanitară până la consiliere financiară și de la stingerea incendiilor până la expert evaluator societăți comerciale. Asta în timp ce lucra cu normă întreagă la stat. A fost un important membru al partidului domnului Dan Voiculescu.
13. Gabriela Schmutzer (doctor din 2011) este director general la una dintre cel mai prost plătite instituții ale statului – DGASPC Sector 6, adică se ocupă de Asistență Socială și Protecția Copilului. În 2020 încasa aproximativ 2.000 de euro lunar. În același an devine celebră după ce i-a trimis de Crăciun proaspăt alesului primar al sectorului 6, Ciprian Ciucu, un cadou de super fiță în valoare de 833 de lei. Ce legătura ar putea avea cariera ei cu studiile militare? Eu zic că nu este deloc o dilemă. În 2010, soțul ei, Rudolf Schmutzer, a fost avansat de la soldat la colonel și, firesc, a devenit vicepreședinte al Fundației Colegiului Național de Apărare. Mare revoluționar, primește anual din partea statului o indemnizație de 60.000 de lei. A fost implicat într-un scandal cu un certificat de revoluționar emis pentru un lucrător al Securității. Familia Schmutzer trăiește pe un câmp la Snagov sau în Mercedes, căci pe numele lor nu mai au nicio proprietate. Apartamentul, cele trei case (de 100, 364 și 247 de metri pătrați) și câteva mii de metri pătrați de teren au fost donați.
14. Vasile Stan (nu este clar anul când a devenit doctor) unul dintre revoluționarii care au primit certificat de revoluționar de la domnul Schmutzer și unul dintre frații celebrului clan Stanbox, cei cu legături foarte solide în lumea politică, inclusiv cu familia Cocoș – Udrea. Despre ei a scris presa în trecut.
Afaceri, politică și spirit militar
15. Istrate Mihaela Ramona (doctor din 2014) a terminat Spiru Haret în 2007, perioada în care domnul Ozunu preda acolo. În 2012, și ea este lovită de geniul academic – în timp ce mai făcea o bombă de facultate de drept, era și asistenta domnului Ozunu la Spiru Haret, devenea și auditor în domeniul calității tot la Spiru Haret și făcea și cursurile Colegiului Național de Apărare și doctoratul la UNAp. Firesc este și ea secretară adjunctă la Fundația Colegiului Național de Apărare și lucrează pentru Institutul Cultural Român. Soțul, tot la stat și el.
16. Iftimie Simona (doctor în 2008) – tatăl domniei sale, Lucian, a fost un apropiat al domnului Ozunu și prieten al domnului Gabriel Oprea, om de afaceri din Petroșani, care obișnuia să adune membri ai Colegiului Național de Apărare la hotelul pe care îl deținea în Stațiunea Venus. A decedat în 2013. Fiica domniei sale nu are CV disponibil.
17. Nawaf Salameh (doctor în 2013) este un afacerist de origine siriană, producător de alcool cu interese uriașe în România. Cum a ajuns domnul Salameh, medic și vânzător de alcool, să aibă un doctorat în securitate și să fie și el în conducerea Fundației Colegiului Național de Apărare desigur nu este niciun mister.
18. Traian Caramanian (doctor din 2006), fruntaș mason și în conducerea Fundației Colegiului Național de Apărare. Fost secretar general al Camerei de Comerț și Industrie. Nu are CV disponibil.
19. Octavian Mitu (doctor din 2010) a fost partenerul de afaceri al generalului de securitate Aron Bordea. A intrat în Parlament pe listele PSD în 2000 și a fost membru în Comisia de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și în Comisia Specială de Tehnologia Informației. Faimos pentru îmbogățirea fulminantă și venirile cu elicopterul la Tg. Jiu.
20. Pîsu T. Emilian (doctor în 2008) colonel de armată în rezervă, primește o pensie de peste 2.000 de euro pe lună și este angajat într-o sinecură pe un post de director. Nu are CV.
21. Roxana Toma Ciobanu (doctor din 2015) este secretara executivă a Fundației Naționale de Apărare. Tatăl doamnei Ciobanu a fost vicepreședinte în aceeași fundație. Șefă de compartiment la UNAp, a fost șefa Departamentului Cooperare Internațională din MApN. Nu are CV.
22. Florin Ion Marinescu (doctor din 2012) este atașat militar în Grecia. Nu are CV.
23. Generalul Vasile Moțoc (nu este clar anul când a devenit doctor) a fost adjunctul inspectorului general al Poliției de Frontieră.
24. Morariu Gabriela (nu este clar când a devenit doctor). O anumită doamnă Gabriela Morariu, nu știu sigur dacă este chiar doamna doctor, cu multe lucrări publicate în revista UNAp, a activat vreme îndelungată în aparatul central al MApN. În 2009 o regăsim consilier juridic la Departamentul pentru relația cu Parlamentul din cadrul ministerului. Ultima declarație de avere, semnată în 2018, arată că lucra tot acolo. Soțul, după ieșirea la pensie din MApN, a activat ca director în Inspectoratul de Stat în Construcții. Familia deținea și un restaurant la Roma, în Italia.
Câteva concluzii
5 doctori în științe militare din 24 au avut probleme cu justiția. Adică 20%. Scorul e aproape, dacă nu chiar mai ridicat decât în ghetoul din Ferentari. Oricum, bate de cel puțin 15 ori media națională.
Cei mai mulți au avut legături cu Gabriel Oprea și partidul său plin de epoleți – UNPR.
Florentin Pandele și Nasty Vlădoiu încep studiile la facultăți slăbuțe, dar reușesc cumva să facă fiecare câte două doctorate în paralel. Jos pălăria! Sau cascheta, să rămânem în domeniu.
Din cei 24, cinci sunt astăzi în conducerea FCNA (trei vicepreședinți, secretara executivă și secretara adjunctă), iar alți doi au fost vicepreședinți. Tatăl altei doctorande și soțul alteia au fost și e vicepreședinți. Nouă din 24 este o cifră incredibilă. Coincidențe, cum s-ar zice. Multe dintre CV-urile publice ale doctorilor domnului Ozunu miros a impostură.
Fiica domnului Ozunu are și ea un doctorat obținut la Universitatea Națională de Apărare, în 2012, când tatăl său conducea doctorate acolo.
În loc de încheiere: În ultima declarație de avere, domnul Ozunu declara că, în 2017, a primit în medie net de la stat peste 3.600 de euro lunar. De la UNAp și de la Clubul de Handbal Steaua, tot al Armatei. Își completa veniturile cu o consiliere la compania REVA Simeria, deținută de Gruia Stoica, om de afaceri controversat, care are o condamnare la închisoare cu suspendare și o alta cu executare, dar care nu este definitivă.