Ancheta DIICOT, la care a asistat și un ofițer FBI, a beneficiat de informații din partea justiției mexicane. 

Mexicul e preocupat pentru că zona Cancun a devenit un rai pentru românii care clonează carduri. SUA sunt îngrijorate că miile de români traficați peste graniță – americanii prind în medie 500 pe an – sunt siliți să intre în vaste rețele infracționale de furturi sau prostituție, iar unii dintre cei exploatați fiind copii.

Ieri, noul ministrul de interne, Nicolae Moga, era îngrijorat că cineva vrea să intre în sediul Guvernului României. 

Învie retorica ”loviturii de stat”, lansată de Liviu Dragnea, copiată în aceste zile de Viorica Dăncilă și reîmprospătată de Nicolae Moga, că tot se apropie 10 august.

În ziua numirii sale, ministrul de interne a vorbit mult despre manifestația din 10 august 2018, la fel de mult despre șefii din structuri și problemele lor și a spus o singură propoziție despre cetățean, ”prioritatea zero e siguranța cetățeanului”.

Ministrul Nicolae Moga n-a scos o vorbă despre infracțiuni, crimă organizată, trafic de persoane și criminalitate informatică, care reprezintă exact atribuțiile Ministerului de Interne. 

În aceeași zi în care Nicolae Moga se baricada mental în fața ”loviturii de stat”, colegii săi din MAI își făceau treaba în fața celor care, cu adevărat, subminează statul. 

La descinderile DIICOT împotriva clanului de interlopi, suportul a fost asigurat de ofițeri de poliție și de jandarmi. 

Captura DIICOT după perchezițiile făcute în Craiova

Polițiștii provin de la Direcția Operaţiuni Speciale, din IPJ Dolj, din Direcția Generală Anticorupție și  DGPMB – Serviciul Omoruri și din Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale al IGPR. Jandarmii sunt membri ai Brigăzii Speciale de Intervenție ,,Vlad Țepeș”. La ei s-au adăugat polițiști din Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul DIICOT.

Clanurile mafiote, interlopii care exploatează mii de oameni vulnerabili și care iau în stăpânire orașele, aceștia sunt în primul rând în fișa postului lui Nicolae Moga.

”Clanurile au ajuns atât de puternice încât sfidează legea, pur și simplu. Priviți cum sediul DIICOT din Craiova este înconjurat de baruri deținute de traficanți”, arăta o sursă judiciară acum o lună, când începea investigația Libertatea despre traficul de persoane din România în SUA, via Mexic și Canada.

În cazul clanului ”Rechinului”, DIICOT a descoperit că traficanții făceau atât de mulți bani încât au cumpărat nu doar hoteluri și case în Cancun, ci și piața centrală din Craiova, una dintre cele mai mari din sud-vestul României!

Până la urmă, uriașa eroare a ministrului Nicolae Moga este următoarea. El confundă problemele guvernanților cu cele ale guvernaților.

Da, cabinetul Dăncilă se teme de 10 august, de proteste, dar oamenii sunt îngrijorați de interlopi, de clanurile care au luat în stăpânire orașe întregi, precum Râmnicu Vâlcea sau Craiova. Mafioții nu doar că îi țin în teamă, dar le limitează libertatea economică oamenilor, le distrug afacerile și le pun în pericol locurile de muncă.

Românii văd că infracționalitatea e mână în mână cu incompetența și corupția de la vârf și că un climat de sfidare la adresa cetățeanului pare că se instalează tot mai mult.

Niciodată n-am pretins, ca ziariști, că vreo investigație de-ale noastre a determinat acțiunea legii. Am remarcat uneori că lucrurile sunt consecutive, că presa scrie și apoi autoritățile acționează, dar atunci oficialitățile sunt mobilizate pentru că opinia publică reacționează.

Nici un stat rațional nu își permite să piardă încrederea cetățenilor săi. Când dosare de trafic Mexic – SUA se închid unul după altul, iar traficanții înfloresc, cu mașini, case și proprietăți, sub privirile revoltate a milioane de români, sigur că se depășește linia coeziunii sociale.

Ar fi complet nerezonabil să credem că DIICOT a creat dosarul ”Rechinului” în luna de după ce problema traficului ilegal spre SUA a explodat în presă, prin investigația Libertatea. Investigație începută, de fapt, de la articolul din New York Times, care citase un român mărturisind că a fost dus în SUA de traficanți.

Ceea ce probabil s-a întâmplat e că opinia publică a conștientizat problema, iar procurorii au realizat că un climat de descurajare, de sentiment că ”nimic nu se schimbă” și că ”totul e degeaba” reprezintă un pericol enorm pentru societate. Cam asta face presa: oferă speranță pentru că le dă oamenilor faptele și pune autoritățile în fața prețului real al inacțiunii lor.

Nicolae Moga să mulțumească românilor că se implică, fie și prin proteste, pentru că autoritatea și puterea cetățenilor le au în spate colegii săi din Poliție când intră peste mafioți. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News