Și bilanțul României pentru anul 2024 este o provocare. Țara s-a înscris, cu chiu, cu vai, după multe provocări, pe traiectoria euroatlantică, după intervenția clasei politice conducătoare, cu ajutorul CCR, care a scăpat țara de ghearele legionarilor, extremiștilor, fasciștilor, naziștilor, putiniștilor, importante sunt etichetele și ștampilele! Bagi o etichetă, ești absolvit de orice explicație și argument. Trăim vremea etichetărilor, ca în revoluția bolșevică.
Nu-ți mai bate capul de bilanțul României în 2024! Guvernul Ciolacu 2 va evalua deficitul bugetar la 12 luni. Asta după ce guvernul Ciolacu 1 a aruncat cu bani în populație. „Ordonanța trenulețul” va fi, în orice formă care va fi adoptată, o frecție la picior de lemn, adică o… provocare. Ordonanța nu va rezolva problemele de fond ale economiei românești. Reformele structurale sunt provocările României.
Ciolacu vorbește despre reindustrializarea țării, dar uită de zecile de companii de stat care lucrează în pierderi, o gaură uriașă în bugetul de stat. Reforma ministerului Finanțelor și ANAF, dincolo de digitalizarea mult promisă, reforma sistemului medical – însuși ministrul Rafila este o provocare pentru acest sistem!
Nu înghețarea salariilor bugetarilor și a pensiilor sunt provocările, ci reformele structurale în toate sectoarele. Uită-te bine la Marcel Ciolacu: are anvergura intelectuală și capacitatea unui reformator? Iată o provocare!
Așadar, cu bilanțul României te-ai lămurit. A fost un an abundent pe toate planurile: bani aruncați în piață, multe alegeri, multe promisiuni, multă clămpăneală. Puține fapte, nicio reformă.
Alte bilanțuri, nepolitice…
Care bilanțuri îți mai rămân de făcut? Să faci bilanțul celor mai bune cărți pe care le-ai citit. Asta înseamnă să te lauzi. Măcar să te lauzi cu ce-ai citit față de alții care recomandă cărțile (prietenilor) fără să le citească. Bilanțul celor mai bune filme… Dar tu nu te uiți la Netflix sau la HBO Max! Cărți și filme – se poate trăi foarte bine și fără astfel de bilanțuri, într-o Românie bolnavă de analfabetism funcțional.
Cel mai sănătos este să faci un bilanț al prieteniei în 2024: câți prieteni trăiesc, câți au murit, câți s-au îmbolnăvit, câți și-au revenit, câți au ieșit la pensie, câți s-au recăsătorit, câți au devenit bunici, pe câți i-ai împrumutat cu bani și de la câți te-ai împrumutat cu o dobândă prietenoasă, cu câți te-ai certat și cu câți te-ai împăcat, de câte ori i-ai înjurat și de câte ori ai fost sictirit, care au fost temele disputelor și certurilor și ce „valori” și „provocări” au continuat să vă lege prieteniile în acest an.
De ce să nu-ți faci un asemenea bilanț? Este cel mai apropiat de suflet, cel mai la îndemână, cel mai adevărat: prietenia în 2024! Altceva ce ți-a mai rămas?
Închide ochii și numără-i! Închei anul cu mai mulți sau cu mai puțini prieteni decât anul precedent? Ești în deficit. Amintește-ți! Pe unul l-ai pierdut pentru că ai urlat la el ca să pună mâna pe carte și să citească adevăratele cărți de istorie, după ce ți-a zis, referitor la războiul din Orientul Mijlociu, că Israelul nu este țara evreilor.
Ai urlat la el, umilindu-l, și din acel moment l-ai pierdut de prieten. L-ai pierdut și pe vechiul tău prieten care, furios, ți-a scris să ți-l bagi pe Trump în c… Tu i-ai răspuns să gândească cu mintea lui, să nu mai pună botul la presa progresistă și i-ai dat un citat din cartea lui Alexis de Tocqoueville, „Despre democrație în America”, scrisă în 1835:
„Poporul domnește peste lumea politică americană ca Dumnezeu peste univers. Este cauza și țelul tuturor lucrurilor; totul provine de la popor și se întoarce la popor.”
Îți pare rău că i-ai trimis acest citat. În România, lumea politică domnește, din păcate, peste popor. L-ai pierdut și pe unul care s-a declarat progresist, până aici nu-i nicio problemă, pentru că fiul său este progresist și nu vrea să strice relația tată – fiu, vrea să rămână în amintirea fiului ca un tată bun, care adoptă noile ideologii la modă, boșorogii sunt expirați, tinerii sunt viitorul! Cu ăsta nu te-ai certat, dar l-ai pus pe banca de rezerve.
Deficit de prieteni. N-ai câștigat niciunul, dar ai pierdut
Într-adevăr, deficit de prieteni. N-ai câștigat niciunul, dar ai pierdut. Cei care ți-au mai rămas sunt în fața multor provocări: unul nu vrea să moară singur, mâncat de gândaci, de aceea caută să se însoare, dar se îmbată în fiecare zi, altul e în pragul falimentului și este posibil să fie dat afară din garsoniera închiriată și să ajungă să trăiască pe stradă, iată o posibilă premieră în viața ta: să ai un prieten din categoria homeless! Un alt prieten este bolnav și fără bani, n-ai cum să-l ajuți.
Bugetul tău de prieteni s-a restrâns și a suferit deteriorări calitative. Păcat că nu există pe lumea asta un Fond Monetar al Prieteniei, care să-ți acorde cu împrumut niște prieteni care să-ți revigoreze viața, cu condiția ca tu să faci reforme structurale în relațiile tale de prietenie.
Să te reformezi, prietene! Pentru că, pe măsură ce anii trec, iar 2024 a trecut nemilos de repede, simți că ceva iremediabil și inconfortabil a intervenit între tine și puținii tăi prieteni. O fi din cauza vârstei? Prietenia are un termen de valabilitate pentru o anumită perioadă? Tu și prietenii tăi ați ruginit? Cum de ți-au dispărut răbdarea, înțelegerea și… empatia?
Totuși, trebuie să închei anul cu o atitudine pozitivă: România nu va intra în incapacitate de plată, iar tu vei rămâne cu acești prieteni, cu orice risc, așa cum sunt, până la capăt.