DONEAZĂ ȘI SUSȚINE REDACȚIA
Opinii Acasa | Opinii

Un erou național fără mormânt. Câteva gânduri despre posteritatea lui Iuliu Maniu

« Înapoi la articol

Comentarii (6)

gicab   •   05.05.2024, 18:16

Un trădător printre alți trădători … ori dacă a trădat la englezi nu se pune?

Radu...   •   18.04.2024, 20:26

Greu de înțeles acest laudatio făcut lui Iuliu Maniu. Aș fi de acord să-l numesc erou pe Iuliu Maniu, dacă ar fi reușit să facă pentru soldatul și cetățeanul român mai mult decât Ion Antonescu, adică un armistițiu onorabil cu Aliații. Dar nu s-a întâmplat așa, ci dimpotrivă, grupul de politicieni influențați de Iuliu Maniu a fost în stare de tensiune și adversitate cu tabăra antonesciană, nu a reușit să facă o pace cu Aliații, cum nici încercările guvernului mareșalului nu a reușit nimic, iar această discordie a forțelor pro-armistițiu ia determinat pe sovietici să tergiverseze. Din aceste motive, la 23 August 1944 în loc de armistițiu cu sovieticii, țara a fost ocupată de aceștia, oștirea română a fost dezarmată și mii de militari au fost luați prizonieri și aruncați în Siberia. Evident, pacea trebuia realizată la acel moment, dar ambiția nefirească a politicianului Iuliu Maniu de a nu conlucra cu guvernul pentru un armistițiu convenabil cu URSS a costat mult de tot România.

Mrblues99   •   17.04.2024, 21:08

Mai penultimul, pardon, ultimul năuc al lumii noastre ești defazat rău...

addriann   •   16.04.2024, 00:21

A fost un om politic extraordinar, cu o cariera de peste 56 de ani,in perioada 1891-1947.O perioada extrem de dificila in istoria Romaniei, cu 2 razboaie mondiale, plus Marea Recesiune care a ,,intarit" dependenta economica a tarii de capitalurile straine... Ca om politic a fost , mai degraba, un ,, om de opozitie", cu o pronuntata gandire criica.S-a ferit, din pacate , sa-si asume prea multe ,, responsabilitati", neputand sa i se opuna lui Carol ,mai putin 1n 1940, cand a actionat si el pentru detronarea regelui... A fost cinstit, sarac fata de multi politicieni ai vremii, iar din 1945 poate fi considerat un simbol al rezistentei romanesti impotriva rusilor...

Marica13   •   15.04.2024, 19:42

România nu și a respectat și cinstit niciodată eroii doar așa de fațadă

penultimul   •   15.04.2024, 13:02

impecabilă figură politică de prim-plan într-o monarhie unde corupția purta coroană Cine o fi ajutat pe coruptul Caraiman sa urce pe tronul României încălcând astfel constituția României? Și pavând drumul României către dictatura Carlista? Cu regina Maria și prințul Nicolae regenți poate altfel va fi arătat Romania. Ce partid a cauționat contractele dezastruoase de înzestrare a armatei romane? Miniștrii PNTCD s-au îmbogățit astfel încât Romania nu s-a putut apară nici măcar de Bulgaria când i-a cedat Cadrilaterul. Nu scuz distrugerea clasei politice romane de care comuniști pentru care nu au plătit nici azi dar mai scutiti-ne cu martirul Maniu, un om care și-a pavat primele pietre ale unui drum ce ducea spre infern prin decizii politice dezastruoase doar pentru a slăbi partidul liberal și pentru ambiția de a fi recompensat cu fotoliul de prim-minstru de către Carol.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Închide
  Close