Pentru că vin din Cernăuți, eu vin dintr-un prezent non-european pe care, din fericire, românii l-au evitat. Și da, mă gândesc că va suna ca un truism: România văzută din afară, cu ochii mei de român din Ucraina, și din interior – după 5 luni de activitate jurnalistică la București și Suceava – nu este aceeași țară, dar nici nu este una absolut diferită de ceea ce știam. Și în bine, și în rău.
Idealizarea României la Cernăuți
Românii din Cernăuți își pun mari speranțe în România ca stat. Încrederea începe cu diplomații români, de la consulatul general de acolo, și se extinde în aproape tot ceea ce înseamnă interacțiunea cu Patria istorică.
Capitala Bucovinei, așa a fost văzut de Viena în secolul al XVIII-lea, Cernăuțiul este și una dintre capitalele dorului și respectului pentru România.
Sute de monumente istorice, locuri ale memoriei și personalități din trecut, chiar și micile străzi pe care pășea la Cernăuți elevul Mihai Eminescu îți aduc aminte de cultura și trecutul poporului român. Setea de cultură, de mai multă limbă maternă în jur cauzată de deconectarea totală sau parțială de la viața culturală și informațională din România, vrând-nevrând te face să idealizezi această țară.
Pentru mulți români din nordul Bucovinei, și nici eu nu am fost o excepție, a vorbi urât despre România era considerat o blasfemie. Probabil că nu e o atitudine cetățenească-model, dar e adevărul a ceea ce trăim noi, românii rămași în afara granițelor după 1940 și care am urmat un traseu sinuos inclusiv în ultimii 30 de ani, când românii din țară s-au dus într-o direcție pe care o invidiem cu afecțiune.
Idealizarea României, a orașelor, primarilor, oamenilor politici români este o normalitate a vieții noastre cotidiene din Cernăuți. Micile sau marile carențe ale statului român sunt considerate în nordul Bucovinei ca fiind acceptabile, or, sunt „ale noastre” sunt „despre noi”.
8 minute pe zi de știri în română la televiziunea din Cernăuți
Pentru mine, întotdeauna România a fost țara oamenilor fericiți de la sine. De ce? Pentru că are mii de școli cu predare în limba română, pentru că are sute de posturi de televiziune, ziare, librării, agenții de știri, asociații culturale, universități și chiar o academie – ceea nu au românii din Ucraina, din Serbia, Ungaria sau din alte state. Mă gândesc și la românii din Spania, Italia, Germania, Canada și SUA.
Dacă românii din Cernăuți urmăresc de luni până vineri doar 8 minute de știri zilnic la televizor în limba maternă, cei din țară se plâng că sunt înconjurați de prea multă informație nesistematizată și solicită granturi de alfabetizare media.
Când mă aflam la Cernăuți consideram, că românii trebuie să fie, aprioric, fericiți și foarte mândri că au străzi ce poartă numele eroilor lor naționali, scrise în alfabetul latin, și nu chirilic, au teatre cu piese românești zilnic.
Rămânând un pic la teatru: cam o dată la 2 ani vine, în nordul Bucovinei, câte o instituție a statului român și aduce în fața publicului un actor mai mult sau mai puțin cunoscut.
Mecanismul prin care observ că oamenii se extrag din responsabilitate
După cele 5 luni de aflare în România observ că de toate acestea eu mă bucur mai mult decât cei din jurul meu. Toți sunt obișnuiți cu faptul că așa trebuie să fie. Este o normalitate că peste tot scrie în limba română, că nimeni nu poate să ți-o fure sau să ți-o interzică. Că nu poți fi atacat de dușmani fără ca să li se dea o ripostă imediată din partea celei mai puternice alianțe a lumii.
În plus, am observat la București sau la Suceava, oraș unde copiii mei studiază acum, că orice ai face greșit, poți să te plângi de guvern sau să dai vina pe mentalitate și tu rămâi în afara responsabilității!
În timpul discuțiilor cu prietenii din România îi întreb deseori de ce atâția români pleacă în alte state la muncă sau se mută cu traiul acolo pe totdeauna, își învață copiii în alte limbi. Asta în timp ce românii au o țară a lor pentru care au murit atâția eroi, tot așa cum își dau viața acum pentru statul lor militarii ucraineni. E o formulă simplificată și romanțioasă prin care mă raportez la realitate, de acord, dar e o parte a experienței mele personale. Sunt conștient că-mi scapă multe. Și nu judec alegerile noilor mei compatrioți. Poate articolul meu de peste altă jumătate de an va arăta diferit.
La Cernăuți consideram că România este o țară frumoasă, acum mi se pare că este cea mai frumoasă, dar și puțin cunoscută ca destinație turistică. Este atât de frumoasă, dar și atât de neadaptată pentru turiștii din afară, care ar lăsa mulți bani aici. Dar asta este o altă discuție.
Românii și refugiații din Ucraina
Din primele zile ale conflictului armat din Ucraina am rămas uimit de ospitalitatea, bunăvoința și dragostea demonstrată de români față de ucraineni. Am sprijinit și eu diverse asociații românești care au vrut să ajute.
Sunt oameni care sosesc în România doar cu pașaportul în buzunar sau fără el. Ei nu cunosc nicio limbă în afară de ucraineană sau rusă, ei nu au nici un leu la ei, lăsând în Ucraina dărâmăturile caselor bombardate de Rusia, luând cu ei doar lacrimile.
România nu este doar statul, ci și societatea, oamenii
Primele zile ale războiului din Ucraina au arătat că instituțiile statului român sunt inerte și greoaie în a lua decizii operative, nu reacționează prompt când trebuie să o facă. În schimb, au reacționat voluntarii, elementele societății civile, demonstrând că România nu este doar statul, ci și societatea, oamenii.
Când aproape că idolatrizam România, știam eu ce știam, chiar dacă subiectul iubirii se întâmplă să fie mai extins. România nu este doar statul, ci și societatea, oamenii.
Și acum văd prin orașele României cum cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului se bucură de sprijinul deplin al românilor. Ei sunt angajați la serviciu fără acte suplimentare, beneficiază gratuit de un medic de familie, de cazare și diverse ajutoare materiale.
Am văzut taximetriști care nu luau bani de la refugiații ucraineni, ceea ce m-a impresionat. Dar am văzut și taximetriști care au luat dublu sau triplu, profitând de situație.
Bucovinenii sunt peste tot bucovineni
Acest text și celelalte publicate de redacția mea, Libertatea, sunt scrise la Suceava, unde mă aflu de la finele lui martie. Aici, în partea de jos a Bucovinei, am înțeles că bucovinenii au o solidaritate care trece dincolo de coloratura pașaportului. Chiar dacă sunt despărțiți de o graniță cu multă sârmă ghimpată, chiar dacă cei din nord au fost deportați, deznaționalizați și uciși, comunitățile bucovinene au trăsături gemene și ethos comun.
Bucovinenii de aici, din partea românească, sunt foarte simpli așa cum era bunica mea. Sate foarte dezvoltate cu case îngrijite și cu primari care la marile sărbători apar în public înfășurați într-o panglică tricoloră care se vede de la un kilometru și ei se mândresc cu asta.
În Bucovina toate sărbătorile sunt mari, iar tinerii fac glume pe seama acestui fapt, spunând că nu au avut vreodată parte de o sărbătoare mică.
O cultură rurală peste tot, dar foarte caldă prin naivitatea ei, care confruntă teoriile sociologului german Ferdinand Tönnies despre comunitate și societate. El spunea că progresul unei țări depinde de transformarea comunității rurale într-o societate modernă. În estul Europei, în Bucovina, înțelegi însă că cultura rurală, spiritul de cooperare, chiar și lentoarea comunității au foarte multe avantaje.
Poate că va fi așa cum a spus Robert D. Kaplan în recentul său text pentru publicația unde lucrez, Libertatea. Poate că „istoria va eroda istoriile și culturile naționale, pe măsură ce globalizarea și cosmopolitismul care o însoțește se dovedesc a fi o forță de neoprit, deși treptată și acționând cu viteze diferite”.
Sau poate că are dreptate Emil Hurezeanu, atunci când observa că în toate comunitățile frământate ale acestor țări de graniță „rămâne un genius loci. Un spirit al locului”. Ceva ce dă farmec și vitalitate.
Nu mi se pare că discuția e despre naționalism, ci despre comunitate.
Iluzia că viața va fi la fel după război
Presa din Suceava a scris în ultimele luni despre coada de TIR-uri care se întinde pe kilometri de la vama Siret spre Suceava și a transformat drumul european într-un vast buncăr de gunoi revărsat. Șoferii nu au la dispoziție toalete și nici locuri unde să arunce gunoaiele.
Din senin, partea ucraineană a înțeles că are nevoie de alte puncte de trecere a frontierei cu România. Asta după ce nu din vina Bucureștiului au fost blocate inițiativele de redeschidere a vămilor dispărute de pe hartă acum 15 ani.
În același timp, prin localitățile din județul Suceava auzi tot mai des vorbindu-se în rusă sau ucraineană. Sunt refugiați din Harkov, Herson, Nicolaev și alte regiuni. Total dezorientați, ei sunt în așteptarea terminării războiului și reluării vieții așa cum a fost. Nu asta ne imaginăm cu toții, că lumea va fi la fel, ca înainte de pandemie și de război? După câteva săptămâni ei înțeleg că așteptarea nu poate dura veșnic și încep să caute cursuri de limba română sau un serviciu.
România se schimbă foarte repede în urma războiului din Ucraina. În plus, au crescut și prețurile, iar tot mai mulți români din jurul meu se plâng că a fost mult mai bine din punct de vedere economic până la invadarea Ucrainei de către Putin.
Europa care face diferența
Problemele românilor foarte mult se aseamănă cu cele ale ucrainenilor de până la război.
Marea diferență o face apartenența României la NATO și UE. Ucrainei îi lipsește ordinea europeană adusă din afară, care să combată elementele corupției mari și să modernizeze legislația, inclusiv privind minoritățile naționale.
Pentru mine, care am cheia de control a comparației cu viața din Ucraina, cred că multe dintre transformările pozitive ale României se datorează UE.
După cum, cu o observație de sens invers, multe dintre carențele Ucrainei sunt determinate de refuzul repetat al clasei politice din ultimii 30 de ani de a accepta parcursul european.
Fiind într-o permanentă incertitudine, vrând să colaboreze și cu Rusia, și cu Occidentul, Kievul a ajuns la ceea ce a ajuns, rămânând în afara sistemului de securitate colectivă și destul de departe de o serie de norme europene.
Uneori, indecizia politică, indiferența și dorința de a sta pe două scaune costă mult. În Ucraina plătesc acum tinerii cu viața lor, plătesc cei care au rămas fără case, fără soți, copii sau părinți. Pentru greșelile elitei politice plătește națiunea.
Mi-am propus să nu fiu categoric în acest text în care „eu”-ul meu din Ucraina s-a întâlnit, ca să rezolve ireconciliabilul, cu „eu”-ul meu din România.
Când mă întreb „De ce nu sunt fericiți românii?” nu mă refer la mulțumirea cu de-a sila, la mulțumirea cu puțin. Ci la conștientizarea a ceea ce, totuși, s-a reușit în România, mai ales comparativ cu ceea ce am trăi noi, românii minoritari din Ucraina. La căderea comunismului nu eram atât de diferiți ca state, astăzi diferența este uriașă.
Venind dintr-un stat care până nu de mult nici nu visa la integrare europeană, comparând lucrurile, nu îi înțeleg pe cei care sunt pentru părăsirea UE. Poate de la prea mult confort o spun, poate de la prea multă pace, libertăți, liniște în orașe sau iritați, până la confuzie, de narațiuni de propagandă care ne adorm rațiunea.
Citește și alt articol scris de Marin Gherman: Adevărul despre Ucraina este mult mai complicat și uneori neplăcut de auzit
DumitruCaulea • 23.07.2022, 20:49
Pentru Boss2022 , care nici nu are curajul să se prezinte cu numele său adevărat . Referitor la idioțenii de genul - drogat, securist , agent al Securității ucrainene sau ruse … Hoțul strigă hoțul ! Am fost făcut securist , m-i s-a murdărit numele prin presa din România și R. Moldova de către agenția Bucpress la care lucrează acest *** ( Marin Gherman ). A încercat să distrugă marea unire a societatilor , ca în final să fure mișelește munca și efortul altora - Consiliul Național . Care iată , nici nu mai există , căci totul ce se face pe minciună - praf rămâne ! Să fie sănătos ! Dar să-și țină pașii și gândurile mai departe de Regiunea Cernăuți .
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Boss2022 • 24.07.2022, 20:50
DumitruCaulea • 23.07.2022, 20:49
Pentru Boss2022 , care nici nu are curajul să se prezinte cu numele său adevărat . Referitor la idioțenii de genul - drogat, securist , agent al Securității ucrainene sau ruse … Hoțul strigă hoțul ! Am fost făcut securist , m-i s-a murdărit numele prin presa din România și R. Moldova de către agenția Bucpress la care lucrează acest *** ( Marin Gherman ). A încercat să distrugă marea unire a societatilor , ca în final să fure mișelește munca și efortul altora - Consiliul Național . Care iată , nici nu mai există , căci totul ce se face pe minciună - praf rămâne ! Să fie sănătos ! Dar să-și țină pașii și gândurile mai departe de Regiunea Cernăuți .
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Nu am înțeles nimic ce vreți să spuneți! Pot fi „murdărite” nume sau atinsă imaginea unor oameni care au făcut ceva pentru comunitate, pe Cernăuți sunt câteva.... de Caulea am auzit daor din RGN pentru declarațiile anti-românești, în rest trebuie să vă consultați cu liderii de acolo pe probleme care clar că vă depășesc. Înțeleg că sunteți încă tânăr și din stilul de scriere se vede că aveți probleme grave cu exprimarea de limba română, poate că sunteți etnic ucrainean sau rus de origine. Nu e treaba mea.... Erau două doamne care ofereau cursuri de limba română - Lora Bostan și Alexandrina Cernov, poate să apelați la una dintre ele dacă sunt bine și sănătoase că nu am mai auzit nimic de ele de ceva vreme. Și veți vorbi o limbă cât de cât apropiată de cea din Bucovina de Nord. Curaj, cred în Dumneavoastră. Să nu vă supărați pentru sfaturi!
DumitruCaulea • 26.07.2022, 02:39
Boss2022 • 24.07.2022, 20:50
Nu am înțeles nimic ce vreți să spuneți! Pot fi „murdărite” nume sau atinsă imaginea unor oameni care au făcut ceva pentru comunitate, pe Cernăuți sunt câteva.... de Caulea am auzit daor din RGN pentru declarațiile anti-românești, în rest trebuie să vă consultați cu liderii de acolo pe probleme care clar că vă depășesc. Înțeleg că sunteți încă tânăr și din stilul de scriere se vede că aveți probleme grave cu exprimarea de limba română, poate că sunteți etnic ucrainean sau rus de origine. Nu e treaba mea.... Erau două doamne care ofereau cursuri de limba română - Lora Bostan și Alexandrina Cernov, poate să apelați la una dintre ele dacă sunt bine și sănătoase că nu am mai auzit nimic de ele de ceva vreme. Și veți vorbi o limbă cât de cât apropiată de cea din Bucovina de Nord. Curaj, cred în Dumneavoastră. Să nu vă supărați pentru sfaturi!
Boss 2022 Înainte să critici pe alții analizează-te pe sine sau măcar o dată citește ce și cum ți-ai exprimat gândurile în mesaj . Folosești o limbă de topor , *** și continui s-o faci lucrând la acest ziar ( ***) . Cât n-ar fi gramatica perfectă , conținutul este mai important . Și aici tot clachezi . Ești tânăr , ai o viață înainte să înveți . Succes !!!
Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță pe criterii socio-economice.
Boss2022 • 20.07.2022, 01:44
„Dumitru Caulea, menționează că este de acord cu legislația în domeniul educației, iar comunitatea românească trebuie să accepte cotele lingvistice impuse de Legea Învățământului Secundar, „care, cât de paradoxal nu ar suna, salvează școlile românești” - cred că a citit că în articol s-a amintit de drepturile românilor și repede s-a spus pe comentat, scriind că nu este adevărat..... credeam că securiștii lucrează mai fin dar nu chiar așa
DumitruCaulea • 17.07.2022, 02:42
Stimată Redacție Acest “ Jurnalist” Marin Gherman , care cu o lașitate extraordinară a fugit cu coada între picioare din Ucraina , fără să se audă un foc de armă , atac cu rachetă - Nu are nici un drept moral să comenteze despre situația de aici !!! Ca bărbat - este o Rușine pentru Nordul Bucovinei !!! Să fie sănătos la ziarele din România , profesor la facultate … dar nasul în viața românilor din Ucraina să nu mai bage !!! Sunt momente în viață când se vede tăria și curajul , omul își arată adevărata sa față la greutățile comunității sale . Mai ales când se vrea văzut lider , reprezentant . Un lider adevărat va pune binele semenilor săi mai presus de binele său . Ce face Gherman ? -Fuge ! Ok. Nu este lider ( nici nu a fost ,căci nu are calități necesare de a fi lider ), dar fiind de meserie jurnalist ,fugi din țară ??? Pe când alți jurnaliști ( ex. din toată lumea) vin în Ucraina , riscând unii în zone periculoase și își fac cu devotament meseria sa- jurnalism ! Altfel spus : Nici părerea lui în calitate de originar din Nordul Bucovinei , cât și în calitate de jurnalist - Nu are nici o valoare ! Păcat , căci nu este un băiat rău și chiar nu este *** , Însă cât n-ar dori să se prezinte așa cum vrea să fie văzut , sunt momente în viață ( momentul adevărului ) când i se vede fața adevărată - slab , laș , egoist . Comunitatea noastră nu va uita nicicând fuga lui rușinoasă . Asta e … Cu deosebit respect , Dumitru Caulea
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Boss2022 • 20.07.2022, 01:40
DumitruCaulea • 17.07.2022, 02:42
Stimată Redacție Acest “ Jurnalist” Marin Gherman , care cu o lașitate extraordinară a fugit cu coada între picioare din Ucraina , fără să se audă un foc de armă , atac cu rachetă - Nu are nici un drept moral să comenteze despre situația de aici !!! Ca bărbat - este o Rușine pentru Nordul Bucovinei !!! Să fie sănătos la ziarele din România , profesor la facultate … dar nasul în viața românilor din Ucraina să nu mai bage !!! Sunt momente în viață când se vede tăria și curajul , omul își arată adevărata sa față la greutățile comunității sale . Mai ales când se vrea văzut lider , reprezentant . Un lider adevărat va pune binele semenilor săi mai presus de binele său . Ce face Gherman ? -Fuge ! Ok. Nu este lider ( nici nu a fost ,căci nu are calități necesare de a fi lider ), dar fiind de meserie jurnalist ,fugi din țară ??? Pe când alți jurnaliști ( ex. din toată lumea) vin în Ucraina , riscând unii în zone periculoase și își fac cu devotament meseria sa- jurnalism ! Altfel spus : Nici părerea lui în calitate de originar din Nordul Bucovinei , cât și în calitate de jurnalist - Nu are nici o valoare ! Păcat , căci nu este un băiat rău și chiar nu este *** , Însă cât n-ar dori să se prezinte așa cum vrea să fie văzut , sunt momente în viață ( momentul adevărului ) când i se vede fața adevărată - slab , laș , egoist . Comunitatea noastră nu va uita nicicând fuga lui rușinoasă . Asta e … Cu deosebit respect , Dumitru Caulea
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Nu am citit nicăieri că se prezintă lider sau că pretinde autorul la adevărul absolut, are dreptul la opinie. A fost comparație dintre 2 țări. În altă ordine de idei, am auzit de activitatea lui Dumitru Caulea, care coordonează o asociație fantomă, finanțată de securitatea ucraineană. Dumitru Caulea este un om al serviciilor ucrainene și ruse, joacă la 2 capete, fiind periculos pentru securitatea României. Sunt zvonuri că se droghează, dar asta deja va cerceta poliția. Nu cred că individul comentează din tranșee, ci de la călduț, din zona confortului. Am citit o replică despre el în presa din România, scria și un site despre declarațiile lui Caulea despre Legea Educației care este una bună, el a lăudat și a fost unul dintre idioții utili ai Kievului. Sper să se trezească din somnul lui de moarte pentru că face jocul străinilor. Luând în calcul că comentează activ aici și pe site-ul Adevărul, văd că își dorește să influențeze părerile românilor. Nu știu ce urmărește, dar să fim atenți cu Dumitru acesta Vedeți câte rele a făcut acest omuleț verde sau albastru :Organizațiile așa zis românești, care sunt controlate de SBU ies la suparafață și lovesc în interesele românilor din Ucraina! Vedeți adevărul https://rgnpress.ro/2020/07/23/organizatiile-asa-zis-romanesti-care-sunt-controlate-de-sbu-ies-la-suparafata-si-lovesc-in-interesele-romanilor-din-ucraina-consiliul-national-al-romanilor-din-ucraina-condamna-orice-initiative-de-t/