Bogdan Gheorghiu a dat rar interviuri, pentru că, se știe, Cultura nu este un sector important în România, deși românii iubesc fără să știe ce se întâmplă în prezent în cultura română, mulți o iubesc pentru că sunt patrioți și își amintesc de Cultură doar când se înjură în public oamenii de cultură Mircea Dinescu și Gabriel Liiceanu sau când presa anunță că este ziua de naștere a lui Mihai Eminescu sau Adrian Păunescu. 

Bogdan Gheorghiu are un avantaj față de colegii săi de cabinet: este discret, chiar pierdut în uitare, dar mai iese cu un comunicat de omagii și regrete, când moare un actor, un artist, un muzician, ieșiri programate doar de Dumnezeu, morții sunt mai valoroși decât artiștii în viață… Nu cred că vom afla vreodată, de exemplu, de la ministerul condus de Bogdan Gheorghiu, în urma unui studiu aprofundat, care este impactul pandemiei COVID-19 asupra culturii române. Și la ce ne-ar folosi? E de-ajuns că știm pierderile din HoReCa, din turism, din industria auto, din exporturi…      

Interviul de miercuri seară mi-a confirmat că ministrul culturii a făcut bine că nu s-a zbătut, în acest an de pandemie, „să iasă în față”, să bată cu pumnul în masa lui Orban sau a lui Cîțu pentru salvarea editurilor, teatrului independent, tipografiilor, librăriilor, artiștilor, interpreților, a culturii vii, sau să caute cu orice preț notorietate, pentru că, în fond, nu are ce să spună.

Bogdan Gheorghiu nu are anvergura intelectuală pentru a ocupa funcția de ministrul al culturii. Vorbește bolovănos, crispat, ca un funcționăraș, șters, plicticos, mărginit, repetând ce-a spus „șeful”, se vede că nu e locul său și că se forțează să-și joace rolul de actor politic, dar e un figurant și în guvern, și în lumea culturală. 

Miercuri seara, la „Tema zilei”, Bogdan Gheorghiu a ținut să explice cum se vor desfășura spectacolele-pilot, cu public, vaccinat, fără mască, niște teste în urma cărora se vor face analize și se vor lua decizii dacă vom reveni la normalitate. A debitat niște generalități, nimic concret, multe ambiguități.

Să mergem la text! La întrebarea clară a lui Claudiu Lucaci („Tema zilei”): „Propriu-zis, ce urmăriți să vedeți și ce urmăriți să verificați prin acest test (spectacole – nota. P.B.) în următoarele două săptămâni?, ministrul a răspuns: 

„Păi, l-ați auzit și pe domnul premier al țării, mai devreme, vorbind de niște ținte legate de rata de vaccinare. Practic, aceste programe-pilot vor demonstra, printre altele, și cât de sigură este vaccinarea, pentru că, nu întâmplător, într-un spațiu închis vor fi doar persoane vaccinate, care nu vor purta mască. Sigur, s-ar putea să fie câteva persoane cu mască, pentru că, masca va fi opțională, nu înseamnă că este obligatoriu să nu poți mască, dar cu siguranță că aici, noi vom lucra cu voluntari, pentru că este un act de voluntariat participarea la aceste programe-pilot…”

Așa își începe un ministru al culturii fraza, cu „păi”? Dar să nu-i căutăm nod în papură! După cum se vede, Gheorghiu n-a răspuns la întrebarea „ce urmăriți să verificați?” De ce n-a răspuns? Pentru că el a venit în studio să „recite” un text pregătit dinainte. Ca orice politician, Gheorghiu trebuia să-și spună „poezia”. Să nu eludăm din răspunsul ministrului această precizare: „…l-ați auzit și pe domnul premier al țării”. Gheorghiu a făcut trimitere la o intervenție mai devreme a premierului Cîțu în Telejurnal, dar a ținut să sublinieze că nu vorbește de capul său, trebuia neapărat să-l invoce obedient pe șefu… 

Jurnalistul Claudiu Lucaci, sobru și puțin iritat, a insistat: „Adică, un program va urmări, de exemplu, în interiorul unei săli, la Opera Națională din București, să spunem, un număr de persoane, care vor fi vaccinate. Se va verifica acest lucru la intrare?”

Bogdan Gheorghiu răspunde: „Între 700 și 800 de persoane vor fi în public, atât la Operă, cât și la Teatru (Național București – nota P.B.), facem ambele programe pentru că și regulile legate de scenă diferă, dar principalul lucru, ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, pe care trebuie să-l știm, este că la intrare este suficient să ai la tine cartea de identitate, pentru că noi, cu sprijinul STS, scanând acea carte, vom ști dacă ești sau nu o persoană vaccinată. Ulterior, toate acele persoane vor fi într-o bază de date cu care se va ține legătura constant, timp de zece zile, până la două săptămâni, și ne vom interesa de starea lor…”

A promis că răspunde la întrebarea inițială, dar n-a răspuns, turnându-și „poezia” scrisă de altcineva. Au urmat încă cinci minute de vorbărie a ministrului, nimic concret despre aceste programe-pilot, când vor avea loc, procedura prin care se vor alege voluntarii, cine îi va alege…

A fost evident că ministrul a intrat în interviu cu o „vrăjeală”, cu o promisiune ambiguă, trimis ca să dea poporului „o lumină” de normalitate, acum, în pragul Paștelui, și nicidecum cu un plan clar, bine închegat, la care chiar a muncit, s-a zbătut și s-a chinuit. Pentru că altfel vorbește un om care este înăuntrul temei și altfel vorbește unul care este pe dinafară. Bogdan Gheorghiu a fost și este în afara Culturii.

Claudiu Lucaci a încheiat interviul cu o figură dezamăgită (acră), de genul: „mare lucru n-am aflat, s-a mai dus o temă a zilei”. Ceea ce mi se pare că e scandalos în astfel de interviuri este accesul rapid al politicienilor la studiourile TVR. Astfel se explică de ce se luptă partidele politice pentru a câștiga „butoanele” televiziunii și radioului public: puterea expunerii. 

Dacă n-ar fi fost ministru, Bogdan Gheorghiu n-ar fi avut ce să caute nici pe strada Televiziunii Române. Nu în sensul în care nu ar fi avut voie, dar nu ar fi avut ce face aici. Dar statutul de ministru îi permite să acceseze studioul când este trimis, conform agendei de partid, „trebuie să ies și eu în față!”, fie la TVR, fie la Radiodifuziune, chiar dacă nu are „temele” făcute și prestația sa este jalnică. Tardive sunt întrebările: cine l-a trimis/adus pe Gheorghiu la „Tema zilei” și cine îl ține în funcția de ministru al culturii?

Bogdan Gheorghiu este un experiment (nefericit) la Ministerul Culturii și face parte dintr-un „program-pilot” care lasă fără credibilitate această instituție.     

foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News