Suntem experți în tăcere. Deși anul 2022 a fost un an deosebit de nesimțit al elitelor care au muls masele din toate toate pozițiile. 

Am auzit și toată perioada „De Crăciun, fii mai bun” și aș zice că e timpul să nu mai fie atâta falsă bunătate și mimat consens populară. 

După Crăciunul ăsta, avem toate motivele să fim ceva mai răi cu tot ce înseamnă reglementatori, angajatori, afaceri monopoliste, conducători de instituții sau companii.

Să nu ai alți Dumnezei – Qatar

Emiliano Martinez (L). Foto: EPA

Aici treaba a fost simplă. Porunca pare a fi dată de Maradona. Dar Messi a preluat controlul. Cupa Mondială din Qatar a fost o mare scenă pentru minunatul jucător. Totul a fost umbrit de bani, corupție și moarte. Cui îi pasă? Gestul obscen al portarului argentinian Emiliano Martinez, colegul lui Messi, folosind trofeul de „cel mai bun portar”, a rezumat perfect treaba: fotbalul e minunat, toată lumea e fericită, indiferent de câți morți sunt sub gazon.

Să nu-ți faci chip cioplit – Musk

Elon Musk. Foto: EPA

Asta s-ar potrivi cu extraordinara prezență media a lui Elon Musk anul acesta. Este o variantă nemaivăzută în istorie: miliardarul tabloidal. Marele scandal Twitter ne-a adus în prim-plan modalitatea prin care toate rețelele de socializare cenzurează și influențează agenda publică: nu e acolo un algoritm nevăzut și onest până la sânge. E mult mai rudimentară treaba: un tip influent scrie un e-mail și echipa se execută, așa cum au făcut cu laptopul lui Hunter Biden. Sau niște jurnaliști îl enervează pe Musk și ăsta îi zboară de pe rețea. 

Dacă și după 2022 mai rămân pe aici fraieri care se închină la miliardari high-tech înseamnă că nu mai e speranță

Să nu iei în deșert numele Domnului – extrema dreaptă

Protestele iraniene după uciderea lui Mahsa Amini. Foto: Profimedia

A fost un an bun pentru diverși dumnezei. În numele lor, femeile din anumite zone primesc și mai puțină educație; în alte locuri sunt forțate până la moarte să respecte tradiții. Cât despre România, după atâta frustrare și lipsuri, mi se pare că se aruncă la greu cu Dumnezeu peste tot, politicieni, intelectuali, toată lumea face paradă cu crucea în mână. Că doar ce-ar fi toată alunecarea spre extremă dreapta de anul ăsta fără oleacă de agheasmă?

Adu-ți aminte de ziua de odihnă ca s-o sfințești – angajații suprauzați de la privat

Pentru lucrătorii în privat nu există zile de odihnă. În 2022 cu atât mai puțin, cu cât inflația s-a adâncit. În continuare domină filozofia eroului patron (îl mai țineți minte pe Cîțu?, probabil că nu, dar el propovăduia antreprenorul-erou). Încă nu s-a inventat zi de sărbătoare în România ca să nu se lucreze în timpul ei.

Să nu ucizi – Vladimir Putin

Femeia rănită din Ucraina a devenit simbolul atacurilor Rusiei asupra Ucrainei

După invazia inițiată criminal și condusă de Putin în Ucraina, „să nu ucizi” a devenit o poruncă superfluă. N-a mai stat nimeni pe gânduri. Multă lume vrea să ucidă în numele binelui. Pe parcursul anului, treburile au început să se mai nuanțeze, și-au dat seama destui că prin omor organizat și armat nu vei obține altceva decât cimitire infinite. Prea târziu. Războiul din Ucraina pare să se prelungească la nesfârșit, asta pare că își doresc toate taberele. Că doar vânzările de arme merg, afacerile cu combustibil fosil duduie. 

Armata ucraineană luptă împotriva forțelor ruse în regiunea Harkov. Foto: Profimedia

Să nu preacurvești – BOR

Visarion Alexa

Scandalurile sexuale ale anului au fost mai ales legate de biserică. Și, deși au ieșit în presă, mi se pare că nu au avut impact deosebit. S-au găsit scuze și pentru violatori, și pentru tot soiul de fețe bisericești ipocrite. Am avut pe de o parte povești de alcov cu masaje și mărturii demne de Boccaccio, care m-aș fi așteptat să aducă măcar un val de ironii: erau doar pomeniți popi, deputați, tot tacâmul. Însă scandalul s-a diluat repede. Pe de altă parte, am avut acuzații directe din partea unor femei agresate sexual de vedeta ortodoxiei românești Visarion Alexa, iar singura grijă a colegilor și drept-credincioșilor a fost să-i găsească scuze.

Să nu furi – Sam Bankman, FTX

Sam Bankman-Fried este acuzat că a folosit bani de la investitori în mod ilegal pentru câștig personal. Foto: EPA

S-a furat și se fură, nu e asta  problema. Dar anul ăsta au ieșit la iveală niște hoții globale care stăteau în spatele afacerilor crypto. Sam Bankman, bossul FTX, a fost arestat după ce a fost acuzat de fraude enorme. Ca să realizați despre ce sume vorbim, să amintim că numai cauțiunea a fost de un sfert de miliard. Omul a stipendiat cu zeci de milioane de dolari figuri politice democrate în SUA. Ca să nu mai spunem că ziare de top l-au susținut în schema de fraudare, contra sponsorizări.

Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui – Austria și Olanda

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner a fost împotriva aderării României și Bulgariei în Schengen. Foto: Hepta

Anul 2022 a fost și anul propagandei. Nu doar propaganda de război, ci de toate felurile. Putem lua drept exemplu chiar desfășurarea de forțe politice împotriva intrării Bulgariei și României în Schengen. Dreapta europeană, cu austriecii și olandezii în frunte, și-a arătat imediat fața urâtă, când și-au văzut unele interese puse în pericol. Din păcate, Estul rămâne copilul și sărac, și vai de capul lui căruia i se țin lecții de morală contra cost.

Să nu poftești casa aproapelui tău – mogulii din imobiliare

zice o parte dintr-o poruncă. Afacerile imobiliare au duduit și anul ăsta. Și se împletesc în ele toată floarea cea vestită a elitei românești: mai o urmă de pușcăriaș, mai o urmă de securist, ceva politicieni, patroni de televiziune. E cu de toate, de exemplu, ancheta despre cum au ajuns și foști ambasadori americani pe post de lobbyști pentru raiul imobiliarelor, Cluj. Sau cu firmele care i-au determinat și pe cei de la STS să-și mute antenele. 

Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta – acasă cu mama și cu tata

E cea mai puternică poruncă pe inflația asta, mai ales dacă te uiți la situația socială a tinerilor din ziua de azi. Mai toți depind de părinți. Și nu ne referim la nepotismul nesimțit de sus în jos, ci la supraviețuire. La faptul că, după criza energetică, după explozia prețurilor, statul în casă cu părinții va deveni un sport și mai răspândit. Oricum eram în vârful clasamentelor ca densitate pe metrul pătrat construit. Iarna asta, supraviețuirea în clan familial lărgit va rămâne de bază.

 
 

Urmărește-ne pe Google News