Documentul de 43 de pagini publicat pe site-ul Kremlinului argumentează că Rusia există de peste o mie de ani ca stat independent, are o moștenire culturală din alte epoci și legături istorice cu popoarele europene, dar și cu Eurasia. De aceea, Rusia este mai mult decât un simplu stat, este un stat-civilizație „cu o vastă putere eurasiatică și euro-pacifică care a reunit poporul rus și alte popoare ce alcătuiesc comunitatea culturală și civilizațională a lumii ruse”.
Acest document mult lăudat de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov și semnat de președintele Vladimir Putin a devenit doctrina politicii externe ruse, înlocuind-o pe cea din 2016. O serie de elemente ale propagandei ruse, pe care le întâlneam în discursuri sau articole de presă în ultimii ani, și-au găsit locul în această doctrină.
Rusia se consideră o civilizație cu mai multe drepturi decât un simplu stat
Mulți analiști s-au grăbit să spună că doctrina nu aduce nimic nou în politica externă rusă. Însă unele accente sunt puse total altfel în acest text comparativ cu cel de acum 7 ani.
Numindu-se și considerându-se civilizație milenară, Rusia le spune statelor din jur, inclusiv Ucrainei, Republicii Moldova sau Georgiei, că are tot dreptul să facă ce consideră de cuviință în spațiul ei de influență civilizațională, cunoscut ca „lume rusă” sau „străinătate apropiată”. Este un stat cu mai multe drepturi pentru că are statut de civilizație.
În același timp, Rusia se egalează ca putere și influență – cel puțin la nivel discursiv – cu toate statele din Occident împreună. Nu întâmplător, cu trei săptămâni înaintea adoptării acestui document Margarita Simonian, redactor-șef la Russia Today, numită principalul propagandist al Rusiei, a declarat că Moscova luptă cu toate statele din Occident concomitent pentru că acestea vor să distrugă lumea rusă. Ea a adăugat că Rusiei îi este foarte greu să lupte de una singură împotriva tuturor, pentru că nici China nu prea o ajută. Simonian a adăugat că dacă Rusia va învinge, atunci civilizația rusă va domina globul pământesc.
Ursul rus nu încape în vizuina Europei
Lăudând noua doctrina de politică externă, experții ruși citați de agenția națională de presă RIA Novosti, au subliniat revenirea firească a Rusiei la statutul de civilizație globală, ceea ce înseamnă că Moscova nu mai visează la dialog și integrare, ci la o fericire „izolată”, dar „adevărată”.
Mai mult, experții de la Moscova susțin că Rusia a renunțat să desemneze Occidentul drept un inamic, dar îi oferă încă o șansă să revină la normalitate și să aleagă calea păcii.
Expertul Institutului pentru Statele CSI din Moscova Vladimir Jarihin și-a exprimat bucuria în legătură cu renunțarea Rusiei la ideea de parteneriat cu statele Uniunii Europene. „Rusia a încercat multă vreme să se încadreze în Europa, dar, ca un urs, nu a putut să încapă într-o vizuină de iepure, oricât de confortabilă ar părea”, consideră politologul.
De fapt, această zbatere a Rusiei între Europa și Asia este o dilemă actuală de sute de ani pentru ruși. Când Moscova observă că nu mai este văzută bine în Europa și, în același timp, nu se simte doar stat asiatic, devine tot mai puternică identitatea euroasiatică și reapar discuțiile despre civilizația rusă ca una distinctă de europeni și asiatici. Sub această umbrelă, stropită cu sânge de data aceasta, se ascunde Rusia și în momentul de față, din nou, după 32 de ani de la destrămarea Imperiului Sovietic.
Condiții pentru fostele state sovietice – fără rusofobie și baze militare străine
În capitolul consacrat „străinătății apropiate”, care în viziunea Moscovei include fostele state sovietice, Rusia înaintează unele condiții stricte Occidentului și liderilor naționali ai țărilor din vecinătate: să evite rusofobia, să respingă „revoluțiile colorate” și să nu accepte vreo bază militară străină. În caz contrar, după cum se înțelege, citind printre rânduri, civilizația rusă are dreptul să intervină militar sau în alt mod în statele mai mici.
Rusia își asumă în mod cinic să „prevină și să reglementeze conflictele militare, să îmbunătățească relațiile dintre statele străinătății apropiate”, dar și să dezvolte relații speciale cu Belarus și cu cele două republici separatiste din componența Georgiei – Osetia și Abhazia.
Propaganda rusă are scopul de a „semăna relații de prietenie”
Doctrina de politică externă a Rusiei ne spune cât de importantă este activitatea de „informare corectă” a publicului mondial despre „aspirațiile pacifiste” ale Moscovei. Potrivit documentului, Rusia are dreptul să se apere de propaganda lansată de Occident împotriva ei, iar organele sale de presă funcționează cu scopul de a „semăna relații de prietenie” în lume și de a promova „valorile etice tradiționale”.
Numită drept suport informațional al politicii externe, propaganda rusă este văzută ca un element important al politicii Kremlinului, fiind subliniat faptul că Moscova va depune toate eforturile pentru consolidarea unui spațiu informațional comun, bazat pe limba rusă în fostele state sovietice. Rusia repetă de mai multe ori cât de importante pentru ea sunt statele care făceau parte din Imperiul Sovietic.
China este partenerul strategic principal al Rusiei
După întâlnirea dintre Vladimir Putin cu Xi Jinping la Moscova, China este numită în doctrina de politică externă a Rusiei partenerul strategic principal, împreună cu care Kremlinul își propune să reglementeze chiar și situația din Afganistan, atrăgând acest stat la procesele politice eurasiatice „constructive”.
Rusia amintește în doctrina de politică externă de India, Siria, Iran, Cuba, Nicaragua, statele africane și alți parteneri ai săi, deveniți prietenii săi tradiționali după invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022.
Europa vrea să distrugă Rusia, fiind condusă de SUA
Doctrina de politică externă rusă subliniază că majoritatea statelor europene duc o politică agresivă față de Rusia, „menită să creeze amenințări la adresa securității și suveranității ei”. Este exprimată speranța că europenii vor înțelege la un moment dat că coexistența pașnică cu Rusia este o opțiune corectă în noua lume multipolară.
Dacă în privința statelor europene există speranțe la Moscova privind normalizarea relațiilor în viitor, SUA sunt numite organizatorul politicii anti-ruse a Occidentului, „sursa tuturor riscurilor pentru securitatea Federației Ruse”. Statele europene sunt văzute ca niște copii mai mici ai Americii, care face tot posibilul pentru distrugerea lumii ruse.
În acest context, Rusia le întinde tuturor statelor „o mână de ajutor” și le roagă să renunțe la politica neprietenoasă și „să-i respecte interesele legitime”. Presa guvernamentală rusă a prezentat acest mesaj ca o schimbare a paradigmei politicii externe față de Occident, menționând că prietenia cu Rusia depinde de fiecare stat în parte, și nu de Moscova.
Kremlinul nu se căiește, ci contestă regulile
Doctrina de politică externă a Kremlinului reprezintă mai mult activitățile de azi ale Rusiei decât cele de mâine. O serie de narațiuni de propagandă ale Rusiei au devenit în 2023 fundamentul politicii ei externe. Lumea hibridă s-a contopit cu cea reală, devenind un tot întreg. Moscova nu se simte vinovată pentru organizarea războaielor din fostele state sovietice.
Mai mult decât atât, Kremlinul nu se căiește de comiterea crimelor de război în orașele ucrainene ocupate, ci contestă regulile, spunând că în lumea multipolară, faptele ei vor fi considerate eroice, un adevărat model de urmat.
Foto: EPA
nobositu • 10.04.2023, 18:21
***...pfuaiii sa fie. Asa e , cand nimeni nu te vrea, vrei sa ii obligi pe toti sa te iubeasca, ca pe ei saracii ruSSi, nimeni nu prea iubit pe aici prin europa civilizata. Aaaa si nu uitam cu marea civilizatie ruSSeasca s-a autocivilizat cu elemente civilizitionare europene...
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Gandalf_the_Grey • 09.04.2023, 17:22
De multe ori mi-a părut rău după revista Urzica. Apoi a dispărut (să spunem așa) și Academia Cațavencu. Erau cele mai potrivite locuri să-și publice bolșevicia eseul. Ar fi magistral de comic dacă n-ar fi de-a dreptul tragic. Și necazu' ăl mare e că-i și real, nu vreo operă de ficțiune :(
.ZORRO. • 09.04.2023, 22:46
Gandalf_the_Grey • 09.04.2023, 17:22
De multe ori mi-a părut rău după revista Urzica. Apoi a dispărut (să spunem așa) și Academia Cațavencu. Erau cele mai potrivite locuri să-și publice bolșevicia eseul. Ar fi magistral de comic dacă n-ar fi de-a dreptul tragic. Și necazu' ăl mare e că-i și real, nu vreo operă de ficțiune :(
Iar ai aparut, incoerentule? Ia zi, ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
vudejea • 09.04.2023, 15:13
Treaba e groasa! Ma uit la comentarii si-mi dau seama ce viziune si cunostinte restranse , cat de putin intelegeti anvergura celor ce se petrec.Succesorul lui Biden, Trump or DeSantis, o sa lase UE din brate si aceasta o sa ramana in popoul gol in fata Rusiei si Chinei. Necompetiva economic din cauza preturilor la energie si materii prime, cu o polulatie invatata sa huzureasca, ma tem ca se va fragmenta, dovada nationalistii in ascensiune peste tot in UE. Au sapat groapa Rusiei si-au cazut in ea! Rusia cu China au planuit din timp totul! Cele peste 100 de petroliere aparute brusc peste noapte operationale in secunda zero, flota fantoma necunoscuta, sunt dovada certa ca Rusia s-a pregatit din timp pentru sanctiuni drastice, de aceea nu au functionat! Ca nu au Nike, Mercedes si botox pt buzele doamnelor? Astea-s sanctiuni? Nu mai dau bani pe ele :), de pierdut pierd vanzatorii. Inflatia accelerata e graitoare despre ce se petrece si inflatia e intodeauna inceputul prabusirii. Vorbiti de Rusia? Vorbiti de noi ca o sa chitaim de foame! In rest, daca e sa traim din amintiri intreb si eu pe un comentator pe aici ce zicea ca rusii sunt violatori si hoti, cam ce a facut atat de rau in Romania, Armata Rosie, in echivalent cu masacrul de la Odessa? Or cu celelalte atrocitati comise de noi in Rusia? Nu stiati sau va prefaceti ca nu stiati? Sa bagi capul in nisip ca sa nu fii vazut e exact ce faceti dar e solutie specific necuvantatoarelor care nu stiu ca-i popoul la 2 metri deasupra
.ZORRO. • 10.04.2023, 07:31
vudejea • 09.04.2023, 15:13
Treaba e groasa! Ma uit la comentarii si-mi dau seama ce viziune si cunostinte restranse , cat de putin intelegeti anvergura celor ce se petrec.Succesorul lui Biden, Trump or DeSantis, o sa lase UE din brate si aceasta o sa ramana in popoul gol in fata Rusiei si Chinei. Necompetiva economic din cauza preturilor la energie si materii prime, cu o polulatie invatata sa huzureasca, ma tem ca se va fragmenta, dovada nationalistii in ascensiune peste tot in UE. Au sapat groapa Rusiei si-au cazut in ea! Rusia cu China au planuit din timp totul! Cele peste 100 de petroliere aparute brusc peste noapte operationale in secunda zero, flota fantoma necunoscuta, sunt dovada certa ca Rusia s-a pregatit din timp pentru sanctiuni drastice, de aceea nu au functionat! Ca nu au Nike, Mercedes si botox pt buzele doamnelor? Astea-s sanctiuni? Nu mai dau bani pe ele :), de pierdut pierd vanzatorii. Inflatia accelerata e graitoare despre ce se petrece si inflatia e intodeauna inceputul prabusirii. Vorbiti de Rusia? Vorbiti de noi ca o sa chitaim de foame! In rest, daca e sa traim din amintiri intreb si eu pe un comentator pe aici ce zicea ca rusii sunt violatori si hoti, cam ce a facut atat de rau in Romania, Armata Rosie, in echivalent cu masacrul de la Odessa? Or cu celelalte atrocitati comise de noi in Rusia? Nu stiati sau va prefaceti ca nu stiati? Sa bagi capul in nisip ca sa nu fii vazut e exact ce faceti dar e solutie specific necuvantatoarelor care nu stiu ca-i popoul la 2 metri deasupra
Ai scris ce se intampla cu adevarat si ai primit numai stegulete rosii. Sunt dezinformati, manipulati, nu au habar sau se mint singuri. Cica sunt liberi, democrati, informati, dar sunt la fel ca in '89. Ironizeaza Coreea de Nord, dar nici nu inteleg ca pana in '89 Romania era copia europeana a Coreei de Nord; din pacate multe nu s-au schimbat.