În cazul Partidului Național Liberal, situația este probabil una dintre cele mai incerte. Până anul trecut, partidul era condus la nivel județean de Costel Alexe, care este președinte al Consiliului Județean (CJ), fost ministru al mediului. La nivelul organizației municipale, șef era Mihai Chirica, fiind și primar al Iașiului. Ambii s-au suspendat din funcțiile de conducere deținute la nivelul partidului, după ce procurorii DNA și DIICOT au deschis o serie de anchete în care sunt urmăriți penal.
Costel Alexe este trimis în judecată în două dosare: pentru că ar fi luat tone de tablă mită cât a fost ministru și pentru că ar fi numit, fără concurs, un consilier de cabinet, pe care apoi l-a detașat la conducerea Școlii Populare de Artă din Iași.
Libertatea scria în 2022 că Mihai Chirica era cercetat în cinci dosare penale. În două dintre acestea a fost trimis în judecată, unul – dosarul „Skoda” – între timp fiind închis de judecători, după ce a fost invocată prescrierea răspunderii penale, conform deciziei Curții Constituționale din 2022. În celălalt dosar în care a fost trimis în judecată, primarul Iașiului este acuzat că a aprobat, alături de trei alți angajați ai primăriei, construcția unui bloc mai înalt și mai extins ca suprafață decât permite legislația.
La mâna judecătorilor
Sursele Libertatea spun că, la nivel central, PNL nu are încă o strategie clară în ceea ce privește Iașiul și că responsabilitatea este lăsată la nivelul organizației locale. Pe plan local, planul de bază este de a merge în tandem politic la alegerile următoare cu Mihai Chirica și Costel Alexe.
„Ei sunt candidații noștri principali, au câștigat cu scoruri confortabile ultimele alegeri, la Primărie și la Consiliul Județean, au notorietate și este clar că sunt primele noastre variante. Dar mă întrebați ce ne facem dacă se activează unul dintre dosare și vom avea și o condamnare, chiar în primă instanță, chiar dacă e doar cu suspendare? Nu știu să vă spun acum. Cert este că destinele politice ale lui Costel Alexe și Mihai Chirica în organizația noastră sunt legate și merg împreună”, a explicat o sursă din conducerea PNL pentru Libertatea.
- Dacă vor fi convocate la termen, alegerile locale se vor desfășura în ultima decadă din luna septembrie 2024. În mai multe rânduri a fost invocată posibilitatea comasării alegerilor, una dintre variantele luate în calcul fiind amânarea până în decembrie, când au loc și alegerile parlamentare.
Candidații „din umbră”
PNL pregătește totuși un tandem alternativ pentru Primăria – Consiliul Județean: Daniel Juravle, actual viceprimar, și Marius Dangă, vicepreședinte al Consiliului Județean. Dacă Marius Dangă este un om cu state vechi în partid și are un anumit nivel de notorietate la nivel local și regional, Daniel Juravle este unul dintre tinerii partidului, mai puțin cunoscut, care și-a construit o imagine publică doar după ce a acces, acum trei ani, în funcția de viceprimar.
Cei de la PNL sunt îngrijorați că aparatul de partid este insuficient pentru a reuși să păstreze conducerea municipalității și a Consiliului Județean. Liberalii au reușit să obțină controlul asupra Primăriei Iași doar după ce „l-au transferat” pe independentul Mihai Chirica, primar în funcție, dar dat afară din PSD.
Până la alegerile din 2020, când au câștigat președinția Consiliului Județean, PSD a controlat instituția în ultimele mandate.
Cât privește alianța națională cu PSD, aceasta nu doar că nu se regăsește pe plan local, ba chiar există un conflict deschis între PNL și PSD atât la Primărie, cât și la CJ.
Luptă internă la USR
A doua mare necunoscută din cursa pentru Primăria Iașiului în 2024 este candidatul USR. În momentul de față există o luptă internă intensă între Cosette Chichirău și Marius Bodea.
Chichirău a condus filiala locală, a fost primul deputat USR de Iași și cea care a pierdut în fața lui Mihai Chirica, în 2020.
Bodea este senator USR. A fost primit în partid după ce a plecat alături de un grup de apropiați din PNL, care nu au dorit să accepte venirea lui Mihai Chirica.
În urmă cu un an, Cosette Chichirău era văzută ca fiind singurul candidat al USR pentru 2024, iar candidatura internă a lui Marius Bodea a venit ca o surpriză, inclusiv pentru aparatul de partid. Prima tendință a fost, conform surselor Libertatea, ca o mare parte din sprijinul intern să se mute către Bodea, din cauza faptului că Chichirău și-a înstrăinat mulți membri ai partidului.
Cu timpul, echilibrul s-a reglat, iar cei doi își împart șansele.
Miză politică națională
„Miza este importantă, fiindcă în 2020 am fi câștigat probabil alegerile, dacă prezența la vot ar fi fost mai mare. Să nu uităm că Mihai Chirica a avut 42% dintre voturile celor prezenți, dar au fost numai 36.000 de voturi exprimate pentru el. Asta e 11% din totalul celor cu drept de vot, dintre care noi estimăm că măcar jumătate au potențialul de a ieși și vota. E important să știm cine va fi candidatul nostru, iar notorietatea e foarte importantă”, a explicat un membru din Biroul Național al USR pentru Libertatea.
La momentul de față, în cele mai optimiste sondaje, USR apare cu 12-13%. Prin urmare, victoria într-un oraș mare cum este Iașiul poate ajuta la menținerea în viață a partidului, în cazul în care anul electoral 2024 va fi sub așteptările interne și ale susținătorilor.
Momentan, situația este în impas: se așteaptă rezultatele sondajelor de notorietate ce vor fi efectuate la nivel local și regional în toată țara, iar pe baza lor va fi decis candidatul.
PSD pare să-și fi găsit un candidat
Există alte două necunoscute la alegerile locale din Iași în 2024: ce vor face PSD și AUR?
După câteva luni de incertitudini, conducerea locală a PSD pare că s-a stabilizat asupra unui candidat cu care să se prezinte la alegerile pentru primărie. Este vorba despre actualul prefect, Bogdan Cojocaru. Acesta a fost însă greu de convins, pentru că, după plecarea lui Mihai Chirica din partid, PSD nu a mai câștigat alegerile locale.
A fost stabilit însă un precedent: candidatul la alegerile din 2020, Camelia Gavrilă, fost inspector școlar general la Iași, a ales să candideze deși toate sondajele o arătau la cel mult 15%, cu promisiunea că va avea prima poziție la parlamentarele din același an.
Aceasta este și formula pentru viitoarele alegeri. Surse din partid au explicat că PSD l-a convins pe Cojocaru să candideze la Primăria Municipiului Iași, cu promisiunea că, dacă pierde, va fi cap de listă la alegerile parlamentare.
Actualul prefect a preluat frâiele filialei după ce, în urma consultărilor cu conducerea centrală, Maricel Popa a demisionat din funcția de lider al PSD Iași.
AUR caută încă
În ceea ce privește AUR, aceasta nu are o structură foarte bine închegată la Iași, iar informațiile până în acest moment indică faptul că încearcă să găsească o persoană cu vizibilitate intrată deja în partid, care ar urma să candideze pentru sporirea notorietății, în perspectiva scrutinurilor următoare.
Unul dintre potențialii candidați, conform informațiilor Libertatea, este profesorul universitar Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, care a fost în trecut și la USR, iar în prezent se implică în dezbaterile publice pe probleme de mediu. Numele acestuia a fost însă vehiculat atât pentru o candidatură la Consiliul Județean, cât și pentru un fotoliu de europarlamentar.