În Bucureşti, trei persoane care au refuzat termoscanarea la intrarea într-un supermarket au fost amendate de poliţie.
Dar ele au fost sancționate contravențional pentru că au făcut scandal după ce nu li s-a permis accesul în magazin, iar apoi au refuzat să se legitimeze, la cererea poliţiştilor. Nu au luat amendă pentru că n-au acceptat să li se ia temperatura. Nici n-aveau cum…
Niciun act normativ nu ne obligă, la acest moment, să purtăm măşti de protecţie sau să acceptăm măsurarea temperaturii la intrarea în spaţiile comerciale. Şi asta pentru că Ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, prin care pot fi instituite aceste reguli, nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial.
Legea nr. 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede, la art. 13, că „pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, se poate institui:
- obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă;
- obligativitatea organizării activității instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor, astfel încât să se asigure la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori. Pentru personalul propriu, triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact, iar pentru vizitatori triajul se realizează prin măsurarea temperaturii”.
HG 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 prevede la art. 9, pct. 3 din Anexa 3 că „se instituie obligația instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor de a organiza activitatea, astfel încât să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.”
Iar în Anexa 2, art. 1, pct.1 se precizează că „în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 și art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020.
Ministerul Sănătăţii anunţa ieri, printr-un comunicat de presă că „Nelu Tătaru, ministrul sănătății, a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă.”
Comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii spune şi în ce constă triajul epidemiologic: „măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășeasca 37,3 C) şi observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată)”.
Dar un comunicat de presă nu are nicio valoare legală. Nu poţi fi obligat să respecţi reguli şi nici amendat, în baza unui comunicat de presă.
Singurul act normativ ce poate impune reguli este Ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, aşa cum prevăd şi Legea 55/2020, dar şi HG 394/2020. Dar ordinul comun nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.
Sunt cei care refuză „termometrizarea” într-o gravă confuzie? Mi-e teamă că şi autorităţile sunt în aceeaşi situaţie.