Fluxul zilnic de informații ajunge la noi în funcție de site-urile preselectate, prin buletinele de știri la care ne-am abonat pe e-mail și hazardul algoritmului din rețelele sociale preferate. Fiecare se suie astfel într-un carusel emoțional care-i dezvăluie din mers o realitate condiționată de alegerile specifice profilului său de consumator digital. Asta înseamnă că nu mai trăim într-o lume teoretic unitară, ci într-una mozaicată: un imens fagure, făcut din celule colective separate: celebrul efect de bulă ne-a făcut prizonierii săi durabili, fără alternativă.
Ce văd eu pe Facebook coincide cu ceea ce văd companionii mei de nișă virtuală: restul – format din opinii, poze, clipuri sau linkuri – nu-mi este accesibil dincolo de țarcul în care lista mea de „prieteni” și urmăritori m-a închis ca într-o cazemată intelectuală. Dacă se întâmplă să fii cineva amuzat de contradicții și interesat de gândirea plurală, ai parte de o pușcărie virtuală cu găurele: în carcera ta intră și „razele” (toxice sau ciudate) din alte celule.
Ești prooccidental, pro-UE și NATO, pro-Ucraina și anticomunist, dar dacă n-ai eliminat ca un mic inchizitor opiniile contrare, ai șansa să primești ecouri înfundate din camera unde se zbenguie ortodoxiștii lacrimogeni, obsedații de conspirația COVID (neconsolați până astăzi) sau naționaliștii cu nostalgii ceaușiste, care-l admiră aproape pe față pe Putin, înjură mecanic Leviathan-ul birocratic de la Bruxelles și luptă la baionetă cu groaznica hegemonie a Unchiului Sam.
Efectul de bulă protejează și alienează. El îți oferă confortul psihic al pozițiilor confirmate în buclă, dar și izolarea mentală a celui care – devenind previzibil în gusturi și comportament – ajunge carne de tun propagandistică sau țintă neputincioasă în fața dușurilor de marketing „personalizat”. S-ar spune că acest Lego comunitar din cutii închise distruge până la urmă dezbaterea democratică. N-o distruge, însă o sărăcește radical și o expune manipulării mai mult ca în trecut.
Întrucât nu ne lăudăm cu un nivel mediu de educație prea grozav, putem fi siguri că numărul indecișilor la următoarele cicluri de alegeri se va micșora, astfel încât și vânătoarea de voturi va fi mai puțin palpitantă pentru candidații fiecărui partid. Cu politicieni care mizează la sigur pe diverse agende electorale prefabricate și pe bazine psiho-sociale standardizate, „surprizele de a doua zi” – în stilul celei, legendare, trăite de un fost aspirant la Președinția României – au toate șansele să dispară din peisaj.
Într-o societate cu cetățeni intoxicați de prejudecăți reiterate hipnotic, simțul critic și libertatea de a-ți schimba opțiunile devin specialități exotice.
Pe zi ce trece, setul nostru limitat de certitudini „indiscutabile” ne scade capacitatea de negociere civică, în vreme ce iluzia votului antisistem întărește paradoxal starea de fapt.
În nici 15 ani de la apariția lor, social media au transformat nu doar direcția și dinamica democrației așa cum o știam, ci însăși natura procesului reprezentativ prin care ne delegăm părticica de suveranitate la care aveam înainte acces.
Cum jocul implică tandemul alegători-aleși, nici aceștia din urmă nu sunt scutiți de șocuri continue. După toate probabilitățile, tehno-politica e abia la începutul unor metamorfoze cu final incert. Am primit deunăzi un video TikTok în care un grup de tineri savanți israelieni îi prezentau premierului Netanyahu două inestetice imprimante 3D care, pornind de la celule vii, fabricau în câteva minute fripturi de vacă medium rare și delicioase fileuri de pește prăjit. M-am întrebat dacă toată chestia nu era produsul unui Deep Fake realizat cu maximă măiestrie… Numai că filmulețul era cât se poate de real și ne înfățișa un lider de top, cu sute bătălii câștigate, care se prefăcuse într-un bunicuț inofensiv, dornic să pară pe fază.
Jucăriile acelea bulbucate, amintind de recuzita unui serial SF de mâna a doua, „printau” în timp real un viitor asupra căruia „decidentul” nu mai avea mare lucru de adăugat.
Un alt amic mi-a trimis o excelentă predică produsă de Inteligența Artificială, care îndruma pe calea cea bună o emoționată comunitate de credincioși. E limpede că nicio „autoritate” tradițională nu mai poate paria pe inerția istoriei…
Punând cap la cap aceste semnale venite din viitorul care nu mai are răbdare, mi l-am imaginat pe dl Ciolacu – noul prim-ministru atent selecționat de dl Iohannis – într-o situație tot mai ingrată prin vesela ei inadecvare la o evoluție societală greu controlabilă prin deciziile adoptate la un șpriț. Alegător, mai treacă meargă, dar numai politician să nu fii în următoarele decenii!
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 21.06.2023, 13:49
"cine nu e cu vestul, e cu putin" . joasnica parare, dar la ce sa ne asteptam mai mult? Tovarasul Baconschi va informez ca se incheie in curand epoca licuricismului in diplomatia romaneasca. Va veni momentul in care nu vom mai avea de ales doar inspre cine sa ne inchinam. Majoritatea romanilor isi doresc cu totul altceva decat aveti dvs de oferit.
Gandalf_the_Grey • 21.06.2023, 17:05
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 21.06.2023, 13:49
"cine nu e cu vestul, e cu putin" . joasnica parare, dar la ce sa ne asteptam mai mult? Tovarasul Baconschi va informez ca se incheie in curand epoca licuricismului in diplomatia romaneasca. Va veni momentul in care nu vom mai avea de ales doar inspre cine sa ne inchinam. Majoritatea romanilor isi doresc cu totul altceva decat aveti dvs de oferit.
Corecție: majoritatea românilor se uită cu o scârbă viscerală la propagandiștii pro-fascisto-bolșevici și la toți cei care le fac jocul, fie că sunt plătiți pentru asta, fie că nu. Iar articolul, pentru știința ta (hihihi, auzi, știința TA!) este chiar rezonabil și bine scris. Nu spune chiar totul, dar trebuie „unu care să știe literele de pe tastatură”, cum zice perro-707 la „aitiști” ca să priceapă detalii mai la obiect, deci sunt okay că nu a intrat în multe amănunte tehnice.
Mircea_1958 • 21.06.2023, 11:39
..da, cu atâtea oglinzi buclucașe în jur, e greu să mai recunoști imaginea reală.. Mi-a plăcut asta cu "noul prim-ministru atent selecționat"..
parpalache • 21.06.2023, 10:02
Autorule!Zici ca ești„pro-occidental,pro-UE,pro NATO””și binențeles,pro-„democrație„!Ei bine,raspunde-mi te rog:In „democrația” aia-„pro”-statele mici mai pot aspira la suveranitate?!2.-Cetațenii acelor state mai au dreptul sa fie„conservatori”-doritori sa-și pastreze religia,tradițiile și„miturile naționale”?!3.-Naționalismul?!Va fi catalogat...„extremism”?!4.-Anticipând raspunsul,mai intreb:De ce „democrația”aia- impusa de hegemoni-nu permite toate„anacronismele”alea?!