Chiar săptămâna asta a fost un eveniment foarte tech, unde solii guvernamentali au ținut niște „spici-uri” atât de „soul up” încât audiența ar fi putut pleca bine blindată dacă nu la un război intergalactic, barem la o revoluție.
Am aflat că antreprenorii și IMM-urile din „ecosistem” (un termen foarte drag guvernanților cu pretenții) aduc un ritm așa de senzațional de dezvoltare încât nu e nevoie de reglementări, bariere, opreliști.
Antreprenorii trebuie lăsați să se suie ca surferii pe coama „valului de tehnologii care vine peste noi” și să îl stăpânească prin forța personală și puterea gândului. „Dacă statul nu vă ajută, măcar să nu vă încurce”, a filosofat un reprezentant al statului, șef în autoritatea pentru digitalizare.
Și mai și, statul „monolit greu de mișcat” trebuie să se lase cuprins de revoluția tehnologică (o idee bună în sine, dar o stare încă departe de realitate). Și așa, cu sau fără momente revoluționare, tehnologia se mișcă într-o asemenea viteză că uneori o înțeleg anevoie luptătorii de pe frontul tech, iar statul monolitic nu prea (sau, de fapt, îi pică greu).
Însă, până la altă revoluție, România trebuie să iasă din „capcana venitului mediu”, a avertizat mai-marele ANCOM. Prin economia digitală sau telecomunicații. Dacă eram la o adunare de agricultori, ieșeam din capcană grație agriculturii.
Nu a fost de-ajuns că viteza tehnologiilor năucește omul și statul, mai vine să ne nedumerească și tranzitarea din economia industrială în cea digitală (ambele „eminamente”). „Mulţi poate nu înţelegem ce înseamnă acest lucru şi cum ne loveşte pe noi, persoană fizică, persoană juridică, instituţie, stat-membru, Uniune”, a cugetat dl Zgonea. Probabil dă bine la public să fii un pic uluit.
La aceste adunări este de bon-ton să faci trimiteri la cifre mari, orizonturi mai depărtișoare, ambiția de a fi lideri regionali și negreșit la excepționalismul sau chiar unicitatea noastră.
Autorităților le este drag orizontul 2030. Cam pe acolo șe ițește o piață de 50 de miliarde de euro și funcționari publici cu competențe foarte digitali, servicii pe măsură automatizate pentru contribuabili. Că doar România, „dacă nu știați”, aflați de la un sds de la ministerul de resort, este pe locul întâi în Europa atunci când vorbim de numărul de specialişti în zona de IT raportat la mia de locuitori. „Suntem chiar peste America din punctul acesta de vedere”, s-a uluit domnul.
Cred că după ce au plecat de la adunarea tech, mulțumiți de sine, oamenii statului monolitic s-au băgat în birouri pentru încă o rundă de vise, în așteptarea orei 16.00.
Adevăr de post-scriptum: În România, ponderea persoanelor cu competențe digitale de bază sau superioare celor de bază a fost în 2023 de 27,7%, conform Eurostat. În coada UE.
Foto: Agerpres