Dacă rezultatul votului este mulțumitor, suntem mângâiați pe cap, ni se dă un biscuite virtual și suntem puși în cămară, de unde vom fi scoși și agitați iar abia la următoarele alegeri. Votul nostru a contat, am fost importanți pentru câteva secunde, cât am ștampilat buletinul de vot, alte câteva cât l-am introdus în urnă. Dar gata, rolul nostru s-a terminat, trebuie să ne retragem, să-i lăsăm pe profesioniști.
Dacă rezultatul votului nu este mulțumitor, tot aia e. Cu notabila diferență că cei care au votat, dar nu a ieșit cum trebuie, sunt certați pentru modul în care au votat, sunt făcuți proști și corupți, eventual, în timp ce toți aceia care nu au votat sunt puși la zid, ciuruiți, sfârtecați, învinovățiți pentru lipsa spiritului civic și pentru faptul că o vom duce rău până la următoarele alegeri.
Oricum, tot profesioniștii sunt cei care vin să repare ce a stricat populația nepricepută.
Așadar, votul nostru contează, este important, dar numai până la ora 21 a zilei alegerilor, atunci când se închid secțiile de votare. Imediat după aceea, votul nostru, unicul, singularul, devine parte insignifiantă a unor saci mutați de ici-colo, tranzacționați, negociați, vânduți și cumpărați cu funcții, promisiuni de bugete și altele asemenea.
Nu mai există, după primele exit-poll-uri, nici măcar cea mai mică preocupare de a ne arăta că noi, cei care am votat, contăm cu adevărat. Faptul că următoarele alegeri de același tip urmează abia după 4 sau cinci ani face să se evapore și cea mai mică nevoie de păstrare a aparențelor.
Să luăm drept exemplu echipele trimise de partide la negocierile pentru formarea unei majorități parlamentare. Nu echipele trimise la Cotroceni, pentru a bifa formalismul protocolar, ci echipele desemnate mai ales de PNL și USR-PLUS să negocieze funcțiile dintr-un presupus guvern de patru ani și, mai ales, să negocieze programul după care va fi guvernată România în următorii patru ani.
Este absolut normal ca în situația actuală, în care nu a existat un singur partid sau alianță care să obțină peste 50% dintre voturile românilor, să se formeze o coaliție care să încerce să guverneze. Cum o coaliție este formată din partide cu programe diferite (dacă ar avea același program, ar fi candidat împreună), este la fel de normal să se negocieze un program comun care să facă posibilă guvernarea în baza unor principii și valori comune.
Și la fel de normal ar fi ca negocierile să fie purtate de cei care au fost votați de români să-i reprezinte.
Dar.
PNL i-a trimis la negocieri, printre alții, pe europarlamentarii Rareș Bogdan și Cristian Bușoi și pe economistul Tănase Stamule. USR-PLUS i-a trimis la negocieri, alături de oameni care au participat la aceste alegeri, pe europarlamentarii Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cristian Ghinea și Dragoș Pâslaru, pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și pe primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu, pe consilierul general Vlad Voiculescu, pe economistul Victor Giosan, pe consilierul Alin Mituță.
Știe cineva unde au candidat aceștia? În care dintre circumscripțiile electorale românești pentru alegerile parlamentare? Normal că nu, pentru că nu au candidat la alegerile parlamentare de pe 6 decembrie. Necandidând, nici nu au fost votați. de nimeni, nici măcar de un singur cetățean român care a votat pe 6 decembrie.
Și, atunci, cum mai contează voturile noastre, dacă viitorii patru ani ne sunt negociați de oameni pe care nu i-a votat nimeni, pe care nu i-a mandatat nimeni în acest sens?
Pe 6 decembrie oamenii au votat ca să fie reprezentați ei în Parlament, ei și problemele lor, nu ca să fie reprezentate partidele și mult mai importantele, se pare, probleme ale lor.
Nu poate începe mai prost un mandat de patru ani decât spunându-le oamenilor că votul lor nu mai contează la nici măcar 4-5 zile de la alegeri. Că nu contează ce și pe cine au votat, fiindcă de negocierea viitorului lor se ocupă oricum altcineva.
Dacă domnii Bogdan, Bușoi, Cioloș, Stamule, Tudorache, Pâslaru, Fritz, Voiculescu, Viziteu, Ghinea, Giosan sau Mituță ar fi vrut să decidă viitorul românilor, n-ar fi fost mai cinstit să candideze la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru un loc în Camera Deputaților sau în Senat?
Esența democrației reprezentative este că alegătorii sunt reprezentați în diverse instituții de cei pe care ei i-au desemnat pentru acest lucru.
Rareș Bogdan, Cristian Bușoi, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Dragoș Pâslaru, Cristian Ghinea au fost votați ca să-i reprezinte pe români în Parlamentul European, nu în Parlamentul României. Alții au fost aleși ca reprezentanți în consilii locale, alții, la conducerea unor primării.
Dar nu, nu este nicio problemă, nu e nimic greșit aici. Și data viitoare mergeți la vot, neapărat, votați, votați, căci votul vostru contează cu adevărat. Până la ora 21 a aceleiași zile. Atât.