HOT: Gina Miller, femeie britanică de afaceri
Oricum ai privi problema, Gina Miller vine parcă dintr-o altă lume. O lume în care te opui Brexitului și, deși ești un singur om, îți iese.
Ea este cea care a depus contestația prin care a reușit să-i determine pe cei 11 judecători ai Curții Supreme că suspendarea Parlamentului e ilegală. Este a doua oară când Miller, cunoscută militantă pro-Europa, a avut un cuvânt de spus în tot haosul creat de Brexit și de politicienii care l-au făcut posibil.
În urmă cu trei ani, Gina Miller a forțat-o pe Theresa May, premierul de atunci al Marii Britanii, să consulte Parlamentul în privința “evadării” Marii Britanii din Uniunea Europeană. Acum nu a avut nici o problemă de a o lua de la capăt, cu Boris Johnson.
Gina știe să încaseze lovituri de tot felul. De-asta, probabil, știe să le și execute într-o manieră globală și elegantă. A suportat tot felul de amenințări, a urcat treaptă cu treaptă până și-a făcut afacerea ei și și-a găsit mereu o cauză pentru care să lupte. Și în continuare nu pare s-o ia pe scurtături, ca în cazul multor oameni care s-au trezit, într-o bună zi, cu buzunarele pline.
Îți trebuie o cantitate copleșitoare de curaj și energie să te iei la trântă cu iubitorii unei catastrofe de dimensiunea Brexitului. Și nu o dată, ci de mai multe ori.
NOT: Miron Cozma, fost deținut
Anul este 2019. Cozma a încercat să-și depună candidatura la alegerile prezidențiale cu copii xerox ale adeziunilor și semnăturilor necesare. Nu știu cum poate numi Biroul Electoral Central tentativa de a fi luat de prost de un tip ale cărui zile de șmecherie sunt, totuși, de multă vreme apuse.
Copii xerox. Așa cum obții fișele la matematică sau pentru limba română pentru elevii dintr-o clasă ori fluturașii pentru un nou magazin non-stop deschis în cartier. Adică toate la fel, din ce în ce mai decolorate, pentru că se termină tonerul. Și nu 20-30, ci sute de mii.
Eforturile lui Cozma de a ieși din nou în față, în ciuda anacronismului său, în ciuda simbolisticii sale mai degrabă întunecate, sunt greu de înțeles, poate, pentru o lume largă în continuă mișcare, dar care, în contextul unei Românii aflate sub cupola circului de 30 de ani încoace, nu mai miră exagerat pe nimeni.