La numărarea a 99,91% din secțiile de vot, PSD conduce cu 22,37%, AUR este pe locul doi cu 18,27%, iar PNL completează podiumul cu 14,3%.
USR are 12,23%, SOS are 7,73%, UDMR – 6,4%, iar POT – 6,36%.
Se clasează sub linie SENS (2,84%), Forța Dreptei (1,88%), REPER (1,37%), DREPT (1,23%), dar și PSD Unit (1,78%) și PSD Indepenent (0,45%).
Avem însă o serie de lecții pe care politicienii trebuie să le învețe rapid.
Direcția rămâne europeană
Cea dintâi lecție este că România rămâne pe linia proeuropeană, cu două treimi din voturi.
Forțele europene, PSD, PNL, USR, UDMR au mult peste 50% și pot constitui un guvern larg.
Problema este cine cu cine, iar în ecuație mai contează și cine va fi viitorul președinte.
PSD, marele câștigător
PSD rămâne cel mai mare partid al țării și în orice variantă va da premierul, care va fi tot Marcel Ciolacu.
Care de altfel nici nu voia să candideze la președinție, dar l-a împins Paul Stănescu…
Culmea ironiei, pierderea alegerilor prezindețiale este cel mai bun lucru pentru Ciolacu în acest moment, care are cheia României.
În varianta cea mai bună, pe datele actuale, Elena Lasconi va negocia cu Marcel Ciolacu astfel încât Lasconi să fie susținută de PSD la președinție, iar liderul PSD va fi premier.
Guvernarea ar urma să fie proeuropeană. Totul depinde însă acum ca USR să fie mai prietenos cu PSD, să nu mai critice măsurile luate de Guvern.
Te faci frate cu dracu până treci podul, altfel dai de tac-su…
Varianta proastă: Georgescu președinte
Varianta proastă e că PSD și USR nu se înțeleg asupra viitorului Guvern și viitorului președinte, ceea ce înseamnă o România cu Călin Georgescu șef de stat și guvernare PSD-AUR…
Sau, mai grav, un premier suveranist ezoteric ce să înspăimânte Europa, iar investitorii să se cărăbănească după ce învață că suntem neguvernabili…
Chiar dacă Ciolacu a ratat intrarea în turul al doilea la prezidențiale, eșec istoric pentru partid, procentele obținute la parlamentare fac ca totul să se învârtă în jurul său.
Bulișoara, repetentă la aritmetică
Micile partide de bulișoară, precum REPER, SENS, DREPT, dar și Forța Dreptei au aruncat pe Apa Sâmbetei 7,3% din voturi, procente care ar fi putut ajunge la USR, dacă erau în stare să fuzioneze.
Dar ca să facă asta trebuie să renunțe la orgoliile prostești și să înțeleagă cum funcționează tabla adunării.
Unde ajung voturile progresiste
Acum aceste procente vor merge la redistribuire, ceea ce înseamnă că jumătate din ele vor ajunge la PSD și AUR. Pentru că procentele redistribuite se dau proporțional cu cele luate, începând de la primul partid până la ultimul care trece pragul.
Ai trăit în bula progresistă și ai „votat cu inima”, așa cum se lăudau niște repetenți la aritmetică? Ai vrut propagandă LGBT? Ești cu sustenabilitatea în gură la fiecare două fraze? Te interesează mai mult legalizarea marijuanei decât nivelul de trai? Vrei să interzici păcănelele, nu să ai căldură în casă?
Înseamnă că indirect ai votat cu PSD și AUR. Doar un punct procentual din cele șapte se vor întoarce la USR…
Partidele tradiționale, în șoc
PSD și PNL au pierdut fiecare peste 10% față de alegerile din 2020, dovadă că nici gargara cu stabilitatea, nici pomenile cu pensii și bani pentru primari și nici guvernarea arogantă nu au ajutat.
Oamenii au luat cu o mână pensiile și salariile mărite și cu cealaltă au dat cu sete în ștampilă pentru că nu sunt repectați. Infrastructura gâfâie,
Sănătatea e la pământ, Educația e la pământ, la stat trebuie să te căciulești, iar instituțiile te iau de infractor iar tu trebuie să te disculpi la orice. Așa ceva nu mai merge!
În plus, PSD trebuie să se gândească serios că bazinul său electoral s-a împuținat masiv, iar PNL că trebuie să fie cu adevărat de dreapta, nu „PSD-ul galben”.
Trei scenarii
Cel mai probabil, o guvernare europeană va ajunge să formeze Guvernul.
Dar calculele sunt complexe: poate fi atât o guvernare PSD-PNL-USR-UDR, dar și un guvern PNL-USR-UDMR cu sprijinul PSD în Parlament, care să aibă drept misiune terminarea PNRR și a reformelor.
Totuși, mai e o variantă care a funcționat până acum un an și ceva, tot în numele „stabilității”: PSD-PNL-UDMR plus redistribuirile și minoritățile.
USR poate ajuta guvernul la învestitură, dacă e cazul. Oricum, PSD are un talent de a jumuli partidele noi de parlamentari, pe care îi ia la bucată.
Avantajul e că USR ar fi opoziția mainstream, astfel încât la următoarea tură de alegeri să nu se umfle și mai mult extremismele.
Partea proastă cu un Guvern ce abia își trece legile la limită este că nu va putea face reforme.
AUR va ajunge mainstream
Culmea e că AUR, care a virat masiv spre centru în ultimele luni, ar putea fi cheia viitorului pro-european al României.
George Simion a spus că nu vrea să scoată partidul din Uniunea Europeană și nici din NATO.
Singura lui problemă este că vrea eliminarea ajutoarelor pentru Ucraina, dar și susținerea lui Călin Georgescu pentru președinte.
Cu toate astea el știe că odată devenit președinte, Georgescu îl va eclipsa. În plus, Simion este unionist în legătură cu Republica Moldova, iar pe economie programul AUR e mai închegat decât ce prezintă SOS și POT.
În plus, Georgia Meloni din Italia este deja dată ca exemplu că extrema dreaptă nu e așa nasoală atunci când ajunge la putere, ba chiar e invidiată de câtă stabilitate are față de Germania și Franța.
Și asta pentru că ajunge să se confrunte cu aceleași probleme ca și partidele mainstream: buget, imigrație, disfuncționalitățile europene, războiul dus de Rusia în Ucraina etc.
În Franța, Marine Le Pen are 40% pe un singur partid, nu trei ca la noi, și tot n-a reușit să facă Guvern.
Europa e de dreapta, mai ușor cu gargara bruxeleză pe scări
Cert este însă că toată Europa s-a mutat la dreapta, de la Olanda la Austria, la Franța, la România.
Iar guvernanții vor trebui să țină seama de ce vor oamenii: taxe mai mici, guvernare eficientă, mai puțină corupție, mai puțină imigrație, mai puțină infracționalitate, mai puține droguri.
Mai puțină limbă de lemn bruxeleză, mai puține discursuri sforăitoare despre unitate, dar și mai puține pusee globaliste, de la energie verde la mașini electrice la taxe eco ce scumpesc inutil viața.
Dar și prețuri mai mici la alimente și utilități.
Și mai puțin război.
Problema Ucrainei
Acum este important de găsit o soluție prin care războiul din Ucraina să se termine fără cedări de teritorii pentru Kiev.
Ideea lui Trump e să amenințe Ucraina să negocieze armistițiu, în caz contrar nu mai primește arme. Iar pe Vladimir Putin să îl amenințe să negocieze altfel americanii vor da Kievului absolut orice are nevoie.
Cert e că să fie mai mult haos. Important e să nu fie prea mare.