Cristian Tudor Popescu s-a născut la 1 octombrie 1956 la București. El este un inginer român care s-a făcut remarcat, după 1989, ca scriitor, filmolog, jurnalist la ziarul Adevărul. A fost director fondator al ziarului Gândul, după ce în 2005 a plecat de la Adevărul, împreună cu o parte din redacție.
Are un doctorat în cinematografie, cu o teză pe tema propagandei și manipulării în filmul românesc. Jurnalistica sa e caracterizată de o înaltă plasticitate a limbajului, precum și de exprimarea de judecăți tăioase, inechivoce și pesimiste.
Cristian Tudor Popescu, cunoscut drept CTP, a absolvit în anul 1981 Facultatea de Automatică și Calculatoare din București, obținând diploma de inginer.
Numele său real este Cristian Popescu, însă și-a adăugat prenumele tatălui, Tudor, datorită unei înțelegeri cu poetul Cristian Popescu care presupunea ca primul dintre cei doi care va publica un text să își păstreze numele, iar celălalt să facă o schimbare care să îi deosebească.
Din anul 1991, este angajat al cotidianului Adevărul, ca redactor șef adjunct (1991-1996) și apoi ca redactor-șef (1996-2005). De asemenea, a fost redactor-șef al săptămânalului Adevărul literar și artistic (1992-2005). În anul 2005, demisionează de la cotidianul Adevărul alături de alți 81 de jurnaliști și, împreună cu Mircea Dinescu, fondează ziarul Gândul.
Declarat, pe baza sondajelor de opinie, de 4 ori consecutiv ziaristul și analistul politic nr. 1 al României, în anii 2005, 2006, 2007, 2008. Deținător al premiului european pentru jurnalism al Fundației ZEIT-Stiftung, în valoare de 10.000 euro, în anul 2002. Distins cu Ordine dei Giornalisti, înmânat de președintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, în decembrie 2004.
În 2014, Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a hotărât în unanimitate amendarea lui Cristian Tudor Popescu cu 2.000 de lei pentru discriminarea romilor într-un articol din ziarul "Gândul".
Pe 30 iulie 2015, Cristian Tudor Popescu și-a anunțat demisia de la ziarul online Gândul, unde ocupa funcția de editorialist.
Un pasionat de tenis și de filme, Cristian Tudor Popescu publică adesea cronici dedicate ambelor domenii.
În martie 2003, după decesul lui Dumitru Tinu, este ales președinte al Clubului Român de Presă, demisionând din această funcție în noiembrie 2006, pe motiv că „ziariștii au devenit, în prea mare măsură, niște mercenari”.
În februarie 2007, Cristian Tudor Popescu a candidat la aceeași funcție pentru încă un an și a fost votat cu 113 voturi pentru, 16 împotrivă și 8 abțineri.
Activitatea de jurnalist s-a suprapus cu cea de comentator politic. A fost comentator politic la postul TV Digi24 și Pro Tv. Înainte de a fi devenit un ziarist recunoscut, el s-a remarcat ca autor de proză științifico-fantastică.
CTP este de asemenea filmolog, doctor în cinematografie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, unde susține un curs de Tehnici de Manipulare și Propagandă în Cinematografie și Televiziune.
Fiind pasionat de tenis, CTP este și comentator sportiv de tenis.
Jurnalistul a divorțat de 4 ori și are o iubită cu 20 de ani mai tânără. El are doi băieți din relațiile anterioare.