Dacian Cioloș este un politician român, de profesie inginer horticultor, care a deținut funcția de prim-ministru al României din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017. Așadar, a fost cel de-al 64-lea prim-ministru al României, fost Comisar European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, fost lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European și fost președinte al USR, iar, în prezent, este europarlamentar.
Dacian Julien Cioloș s-a născut pe 27 iulie 1969, în Zalău.
Educație
După absolvirea în 1987 a studiilor medii la Liceul Agricol din Șimleu Silvaniei, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca(1989–1994), obținând diploma de inginer horticultor. Cioloș a urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique din Rennes (1995–1996).
Dacian Cioloș – activitate profesională
După absolvirea masteratului, Dacian Cioloș a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare Rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie–iulie 1997, aprilie 1999). El s-a ocupat de pregătirea programului SAPARD. În perioada martie 1998–octombrie 1999 a fost directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia și Consiliul Județean Argeș. Între noiembrie 1999 și decembrie 2001 a fost coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă.
Între anii 2002 și 2003 a lucrat la Comisia Europeană, Delegația CE în România, ca manager în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, SAPARD.
Cariera politică
Cioloș a intrat pe scena politică în ianuarie 2005 când a devenit consilier al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European. Deși nu făcea parte din niciun partid politic, în perioada mai–octombrie 2007 a fost subsecretar de stat pentru Afaceri Europene
În octombrie 2007, Cioloș a fost propus de premierul Călin Popescu-Tăriceanu pentru ocuparea funcției de ministru al Agriculturii. A ocupat această funcție până în noiembrie 2008.
Dacian Cioloș a ocupat funcția de comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene între 2010 și 2014.
Pe 10 noiembrie 2015, Cioloș a fost desemnat prim-ministru al României de către președintele Klaus Iohannis.
În octombrie 2016, în preajma alegerilor parlamentare, Cioloș a lansat Platforma România 100, o platformă de principii, valori și proiecte pentru dezvoltarea României.
În decembrie 2017, Dacian Cioloș a anunțat că din Platforma România 100 se va desprinde un partid politic. Trei luni mai târziu, Cioloș a pus bazele Mișcării România Împreună. Întrucât înființarea acestei formațiuni a fost tergiversată în instanță, Dacian Cioloș a abadonat proiectul, iar pe 15 decembrie 2018 a prezentat, la Cluj-Napoca, un nou partid politic – Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate.
Pe 26 ianuarie 2019, la prima convenție națională a PLUS, Cioloș a fost ales președinte al partidului cu 99,17% din voturi.
Din 2 februarie 2019, Cioloș este copreședinte al Alianței 2020 USR+PLUS alături de președintele USR, Dan Barna, alianța fiind constituită în ședința Comitetului Politic al USR, care a decis să participe pe o listă comună la alegerile europarlamentare din 26 mai. La aceeași dată, reprezentanții partidelor USR și PLUS au anunțat lista comună de candidați, Dacian Cioloș ocupând prima poziție. Alianța a primit 22,36% din voturi și, astfel, Cioloș a obținut un mandat de eurodeputat.
Dacian Cioloș a devenit președintele USR la 1 octombrie 2021. El a demisionat pe 7 februarie 2022.
Viața personală a lui Dacian Cioloș
În 2000, Dacian Cioloș s-a căsătorit cu Valérie Villemin, o expertă în agricultură pe care a cunoscut-o în timpul studiilor în Franța. Cununia a avut loc în Pericei. Cuplul nu are copii. Cioloș are un frate mai mic, Sorin.Tatăl său a insistat asupra primului prenume, Dacian, în timp ce al doilea prenume, de origine franceză, vine de la Julien Sorel, protagonistul romanului „Roșu și negru”, o carte pe care mama sa a citit-o în timpul sarcinii.
Citește cele mai noi știri despre Dacian Cioloș.