Mariana Mihuţ - Cele mai Noi Știri și Informații.
Mariana Mihuţ - actriță și un nume important al teatrului şi filmului românesc. S-a născut la 7 noiembrie 1942, la Chișinău, dar copilăria Marianei a fost marcată de plecarea tatălui ei pe front. Acesta a căzut prizonier, a stat nouă ani în Siberia, a fost mutat din lagăr în lagăr, în condiţii infernale, în timp ce familia sa îl considera mort. Mariana și-a văzut tatăl pentru prima dată la vârsta de nouă ani, când părintele său a fost eliberat din lagăr.
Din pricina războiului, ceilalţi membri ai familiei au fost obligați să se refugieze în România, mai întâi la Severin, apoi în Râmnicu-Vâlcea și mai apoi la Pitești.
La vârsta de 11 ani a jucat într-un spectacol de balet, apoi pe scena Teatrului de Stat din Piteşti şi la Curtea de Argeş.
A fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, unde a studiat cu profesorii Pop Marţian şi Octavian Cotescu. A absolvit institutul în 1964, alături de colegii ei de promoţie Ion Caramitru, Valeria Seciu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu.
A debutat în teatru, în 1963, cu rolul Audrey, Rosalinda - "Cum vă place" de William Shakespeare, la Studioul Casandra. Începând din 1964 şi până în 1972 a avut colaborări cu Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional din Bucureşti. În aceeaşi perioadă a fost actriţă la Teatrul Giuleşti (astăzi, Odeon). A jucat alături de actori extraordinari şi a avut colaborări cu mari regizori.
Primul său mare rol a fost cel al Martei, din filmul "Pădurea spânzuraţilor" (1965), în care a distribuit-o regizorul Liviu Ciulei. A jucat alături de un alt mare actor de teatru şi film, Victor Rebengiuc, care a interpretat rolul lui Apostol Bologa. Mariana și Victor s-au îndrăgostit pe platoul de filmare și în acelaşi an s-au și căsătorit.
Actriţă a Teatrului Bulandra (din 1972) şi a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti (din 2017), Mariana Mihuţ a avut şansa să colaboreze cu regizori ca Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Cătălina Buzoianu, Sanda Manu, Silviu Purcărete, Gelu Colceag, Ion Caramitru, Felix Alexa, Andrei Şerban.
A jucat în nenumărate piese, între care amintim: "Revizorul" de Gogol (1972), "A douăsprezecea noapte" de W. Shakespeare (1973), "Interviu" de Ecaterina Oproiu (1976), "Pescăruşul" de A.P. Cehov (1977), "Furtuna" de W. Shakespeare (1978), "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale (1979), "Cum se numeau cei patru Beatles" de Stephen Poljakoff (1980), "Luna dezmoşteniţilor" de Eugene O'Neil (1983), "Merlin" de Tancred Dorst (1991), "Teatrul comic" de Carlo Goldoni (1992), "Vizita bătrânei doamne" de Friederich Durrenmatt (1993), "Victor sau copiii la putere" de Roger Vitrak (1994), "Copilul îngropat" de Sam Shepard (1996), "O batistă în Dunăre" de D.R. Popescu (1997), "Petru" de Vlad Zografi (1998), "Levantul" de Mircea Cărtărescu (1999), "Mutter Courage" de Bertolt Brecht (1999), "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov (2001), "Căsătoria" de Gogol (2003), "Sorry" de Aleksandr Galin (2004), "Neînţelegerea" de Albert Camus (2006), "Lear" de W. Shakespeare (2008), "Îngropaţi-mă pe după plintă" de Pavel Sanaev (2011), "Lear(a)" de W. Shakespeare (2012), "Conul Leonida faţă cu reacţiunea" de I.L. Caragiale (2012), "Cutia Pandorei" de Katalin Thuroczy (2015), "Fetiţa soldat" de Mihaela Michailov (2016), "Umbre" de Marilia Samper (2017), "Regele moare" de Eugene Ionesco (2017), conform site-ului Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti.
A interpretat, de asemenea, numeroase roluri în teatru radiofonic, teatru TV, diverse emisiuni, recitări de poezie. Între piesele de teatru TV în care a putut fi urmărită se numără "Idioata", "Cadavrul viu", "Aici nu doarme nimeni", "Nebunia lui Pantalone", "Ciuta", "O scrisoare pierdută", "Improvizaţia de la Versailles", "Îngerii trişti", "Ursul", "D-na Ministru", "Piatra din casă".
Citește ultimele știri despre Mariana Mihuţ.