Aproape toți ucrainenii care aleg să rămână în Constanța au intrat în țară pe la punctul de trecere Isaccea, din Tulcea, una dintre cele mai tranzitate vămi de către refugiați. 

În total, din perioada preconflict până la începutul lunii decembrie, aproape 240.000 au intrat în România, prin Tulcea, conform Poliției de Frontieră. Un sfert dintre ei sunt copii și adolescenți.

Mariupol, Zaporojie, Nikolaev, Herson, Harkov și Odesa sunt regiunile de unde au venit cu precădere. Cei mai mulți dintre cei rămași au plecat din Tulcea și s-au așezat de-a lungul litoralului românesc. Cum se explică acest lucru?

Cei mai mulți ucraineni s-au așezat în municipiul-reședință Constanţa, apoi în Năvodari (un oraș puternic dezvoltat, lipit de reședință, practic un „cartier” constănțean), urmat de Costinești, Eforie, Mangalia, Techirghiol și Tuzla.

O primă explicație și foarte importantă pentru a înțelege cum și de ce se așază ucrainenii în localitățile cu ieșire la Marea Neagră este dată de antropologi în lucrările de specialitate care analizează și justifică modul în care evoluează omul în funcție de locul unde s-a născut: câmpie, lângă apă, la munte etc. 

Un om născut la mare va fi întotdeauna legat de apă și va simți nevoia să se întoarcă mereu într-un loc cu ieșire la mare. Oamenii născuți la câmpie nu se vor simți, în majoritatea lor, confortabil într-o zonă muntoasă, vor simți nevoia să vadă linia orizontului cu care sunt obișnuiți. 

Reacția mercenarilor lui Horațiu Potra când au aflat că alegerile au fost anulate: „Acuma trebuie făcut ceva, mers peste ei și dat foc!”
Recomandări
Reacția mercenarilor lui Horațiu Potra când au aflat că alegerile au fost anulate: „Acuma trebuie făcut ceva, mers peste ei și dat foc!”

La fel cum oamenii de munte, mai aspri și introverți, se vor adapta greu în zone cu altitudini joase. Teoriile antropologilor care explică natura umană prin locurile în care se nasc și trăiesc oamenii sunt susținute de antropologia biologică (sau fizică).

Citește articolul integral pe Info-sud-est.ro

ARTICOL PRELUAT DE PE INFO-SUD-EST.RO

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

adriandan75   •   07.12.2022, 06:24

Majoritatea ucrainenilor care s-au refugiat in Constanta si Tulcea sunt navigatori(marinari).E ceva logic in Constanta si Tulcea sunt 95% din agentiile de crewing iar multe sunt filiale ale companiilor internationale ( Maersk,Peter Dohle,MSC,VShips etc ) ,unde lucreaza multi ucraineni.Dupa filipinezi si indieni,ucrainenii si rusii reprezinta 15% din forta de munca globala in acest domeniu. Iar cel mai important lucru este ca acolo isi pot reinnoi actele ,la CERONAV(ma refer la cursurile IMO care se fac din 5 in 5 ani). Da ,au bani ptr ca salariile pe mare ca navigator sunt de nivel middle class ,sunt acel blue collar cum spun americanii. Se poate cauta pe google , inclusiv presa noastra a scris despre viata pe mare si cat se castigă.

pikpik   •   05.12.2022, 18:20

Ei au venit pe litoral ca si in concediu: all-inclusive...

Sofa_King   •   05.12.2022, 15:43

Pai unde vreti sa se instaleze. Baietii au bani la greu deci sunt pentru mismasuri aici. Unde sa vina ? In Moldova? saracie mare nu au ce colecta. Bucuresti? Ntz e deja mafie acolo si e greu sa te infiltrezi. Ardeal? Dificil, ca acolo lumea e un pic mai corecta si mai rigida. Deci Constanta e perfect. Mai ales ca Mazare nu mai e acolo sa i dijmuiasca

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.