Ministerul întârzie implementarea Planului, după ce ar fi descoperit „mici disfuncţionalităţi”. Au apărut probleme și cu sursele de finanțare, situație în care ministrul Alexandru Rafila a transmis public că „majoritatea normelor acestui plan, dacă putem să modificăm partea de finanţare, putem să le elaborăm până la sfârşitul acestui an.”

Legea obliga Ministerul Sănătății ca în termen de 120 de zile (până la 30 iulie) de la promulgare să publice și normele ei de aplicare. Odată cu acest pas, sutele de mii de pacienți cu cancer din România ar fi beneficiat de finanţarea serviciilor de diagnostic genetic şi tratament personalizat și de acces la terapie de ultimă generaţie.

PressOne a discutat cu Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, unul dintre cei care au făcut parte din grupul de lucru care a scris Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, a cărui punere în aplicare se poate acum prelungi la nesfârșit.

Viața pacienților cu cancer din România continuă să fie un calvar. Oamenii au uitat de suferințele noastre, din păcate.

Cezar Irimia:
Atac cibernetic la Primăria Timișoara. Date personale furate de hackeri, scoase la vânzare pe Telegram. Autoritățile spuneau că „nu există indicii că atacatorii au sustras date”
Recomandări
Atac cibernetic la Primăria Timișoara. Date personale furate de hackeri, scoase la vânzare pe Telegram. Autoritățile spuneau că „nu există indicii că atacatorii au sustras date”

Între timp, cei de la minister au anulat din legea 293/2022, legea planului de cancer, articolul șapte, care îi obliga să scrie normele până la 1 august.

Abrogarea acestui articol nu face decât să ne demonstreze încă o dată că ei fac ce vor și când vor.

PressOne: Ce ar însemna, concret, un Plan de Combatere și Control al Cancerului pentru un pacient oncologic?
Cezar Irimia: Acest plan ar fi îmbunătățit esențial calitatea vieții noastre, a pacienților cu cancer, pentru că ar fi avut un traseu al pacientului. Investigațiile moleculare și genetice ar fi fost stipulate în normele de aplicare, pentru a primi un tratament personalizat. Planul ar fi avut și programe de screening pentru cancerele cu incidența cea mai mare. Ar fi determinat depistarea cancerelor în fază incipientă, când șansele de supraviețuire sunt mai mari, iar costurile mai mici.

Și nu am mai fi fost nici rușinea Europei, cu cele 20.000 de decese evitabile în fiecare an și cu acel procent rușinos la totalitatea deceselor prin cancer, care este cu 48% mai mare în România decât media europeană.

Planul național de cancer ar fi făcut lumină în viața pacientului și în sistemul de sănătate. Ar fi adus în primul rând reguli care trebuiau respectate.

Cum poți să obții adeverințele pentru pensie de la firme care nu mai există
Recomandări
Cum poți să obții adeverințele pentru pensie de la firme care nu mai există

Din punctul nostru de vedere, ministrul sănătății își pune în continuare semnătura pe certificatele de deces ale pacienților.

PressOne: Un plan de combatere a cancerului a fost aprobat de Parlament, înainte ca ministerul să se răzgândească și să anunțe că se lucrează la un altul. Care sunt specialiștii care au lucrat la primul document și cine îl elaborează pe al doilea? 
Cezar Irimia: Sunt aceiași specialiști care au lucrat și în Parlament. De altfel, domnul ministru Rafila este printre inițiatorii primului plan. Când a fost promulgat la Cotroceni, Alexandru Rafila a declarat că este emoționat că avem, în sfârșit, un plan național de cancer, după care s-a sucit spunând că planul nu este bun, că el trebuie modificat, că nu s-au stipulat sursele de finanțare.

Între timp nu mai regăsim nici cele 4,4 miliarde de euro, fonduri europene, dedicate cancerului. Dispare această sursă de finanțare, prin urmare, suntem condamnați la moarte. Ne simțim marginalizați și condamnați în lupta cu boala. 

PressOne: Cum arată relația unui bolnav de cancer din România cu sistemul medical?
Cezar Irimia: În România, pacientul oncologic luptă mai mult cu sistemul decât cu boala și singur își găsește o șansă la viață, chiar dacă uneori cade pradă escrocilor. Sistemul nu-i asigură o șansă la viață, cu bună știință.

După valul de caniculă, vine toamna. Prognoza meteo pe două săptămâni: Unde lovesc ploile și frigul
Recomandări
După valul de caniculă, vine toamna. Prognoza meteo pe două săptămâni: Unde lovesc ploile și frigul

PressOne: Cu primul plan, cel aprobat de Parlament și anulat apoi de ministru, erați de acord în totalitate?
Cezar Irimia: Sigur că da. Pentru că orice plan este perfectibil. Și vă dau un exemplu concret: cel mai bun plan de cancer este în Franța.

Franța este la al 5-lea plan național de cancer, pentru că dinamica din sănătate implică modificarea planului la un an, la doi, trei. Nu poate să stea un plan bătut în cuie 10 ani, el este automat flexibil. 

Ministerul Sănătății ar fugi de răspundere

PressOne: Alexandru Rafila a susținut, printre altele, că strategia nu cuprinde unele categorii de pacienţi şi are şi neconcordanţe privind finanţarea. 

Cezar Irimia: Argumente putem găsi mereu, la orice. Ideea este că nu a respectat legea.

Citiți interviul integral în Pressone.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

C.AdrianMarian   •   09.08.2023, 14:32

Trebuia demis demult. El e trimisul OMS cum e Iohanis trimisul UE. Organizatii nealese care si.au insusit dreptul de a conduce.

durban22   •   09.08.2023, 09:18

Degeaba vorbeste, unde sant faptele???.Pacientii au nevoie nu de vorbe frumoase ci de fapte care sa le aduca ceva in viata !!.

Mirciulica   •   08.08.2023, 19:09

*** de rafila este incomensurabil mai dezamăgitor decât celalalt eșec al opțiunilor electorale ale romanilor-iohanis. Iar faptul ca trateaza problema pacientilor oncologici cu atata nesimțire, îl face vinovat nu de punere semnăturii proprii pe certificatul de deces al multor bolnavi de cancer, ci efectiv de decesul acestora. De la primul diagnostic pana la stabilirea și aplicarea unui tratament corespunzator, durează acum chiar mai mult de jumătate de an. Enorm de mult dar, in pofida timpului atat de lung, greu de perceput de cei lipsiți de empatie, de respect, de demnitate profesionala, te teapa lui rafila. El sigur nu știe exact, și nici nu-i doresc sa afle vreodata, ce înseamnă pentru un bolnav de cancer și pentru familia lui, tot chinul si toată suferinta data de efectele acestei boli. Nu-ti rămâne decât sa alergi, sa te zbați, sa plătești ( dacă ai ) toate investigatiile ( si nu costa putin ) dacă ai întrat pe mana cuiva care știe sa te indrume, sa te consilieze, sa tina sub observație. În realitate, pentru ca aceasta afecțiune nu este limitata la un singur aspect, chiar la iob, medicul îți aplica procedura din domeniul sau dupa care te externeaza și te sfatuieste sa te duci sa te cauți la alti medici. Și atunci începe sarabanda medicilor, clinicilor , cu cat vorbești cu mai mulți, cu atât mai multe sunt sfaturile si opiniile. Lipsa unei coerente în sistem se resimte din plin în viata și în confortul bolnavilor. Iar pe mana lui se merge din rau în mai rău.

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.