Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc a fost adoptată, la finalul lunii octombrie, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
„Cei dependenți de păcănele pot fi opriți să-și facă praf viața”, l-a citat recent o parte a presei autohtone pe deputatul PNL Florin Roman, unul dintre inițiatorii actului normativ care completează ordonanța privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.
Expunerea de motive
Pot fi oare cu adevărat opriți prin această lege? l-a întrebat însă PressOne pe deputatul liberal. În expunerea de motive se vorbește succint despre cât de greu îi este individului care joacă patologic să-și înfrâneze impulsul, chiar dacă știe că ce face îi dăunează lui și celor din jur.
„Individul simte o senzație crescândă de tensiune sau de excitație înainte de a comite actul și apoi simte plăcere, gratificație sau ușurare în timpul jocului. Jocul patologic de noroc este însoțit de sentimente de vinovăție și izolare atunci când jucătorul încearcă să reducă sau să înceteze această activitate, precum și de dificultăți în relaționarea socială (…)”, se arată în expunerea de motive a legii, citată de publicația Pressone.
Interzis în orice sală de jocuri – model european
Așa că liderul grupului parlamentar al PNL a găsit, ca soluție la toate aceste probleme, obligativitatea instituirii unui registru electronic la nivel național, astfel încât o persoană „indezirabilă”, din orice motiv, să aibă accesul interzis în orice sală de jocuri din România, dacă apare pe lista neagră.
„Un registru electronic de evidență care trebuie arhivat timp de 5 ani și care este făcut exact după modelul de la nivel european. Se referă la cei care sunt dependenți și-și acceptă această dependență și la cei indezirabili. În cazul minorilor chestiunile astea pot fi sesizate și trecute în registru de către părinți sau de către tutorii legali”, explică, pentru PressOne, deputatul Florin Roman.
Pandemia a crescut numărul jucătorilor de noroc
El susține că „știe care este realitatea” în urma discuțiilor cu mai mulți părinți și a observațiilor pe care le-a făcut în județul de unde provine. „Dacă realitatea este foarte tristă la nivel de județul Alba, îmi închipui ce e la nivel național.”
Florin Roman mai spune că pandemia i-a făcut pe mulți tineri să-și piardă vremea „în tot felul de locuri în care se consumă alcool, tutun, săli de păcănele.”
Tot pandemia a dat însă un impuls major site-urilor caselor de pariuri sportive și jocuri de noroc. Piața online din România a crescut cu 90% în primul an de pandemie, cel mai alert ritm din Europa.
„Este doar un pas”
Actul normativ vizează așadar doar prezența fizică, în săli de cartier sau cazinouri, situație în care devine mult mai dificil ca legea să-i oprească pe cei dependenți să-și facă praf viața, așa cum și-ar fi propus legiuitorul.
„Eu nu spun că am dus totul la bun sfârșit. Este doar un pas. Adică proiectul de lege rezolvă doar problema sălilor de noroc cu prezență fizică, ca să zic așa, pentru că online-ul e în continuare total nereglementat”, admite acum, pentru PressOne, deputatul Florin Roman.
Reacția caselor de pariuri
Contactați de PressOne, cei de la Romanian Bookmakers – Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România susțin că nu a existat vreo consultare cu industria și că actul normativ inițiat de deputatul Florin Roman ar avea „scăpări.”
Citiți textul integral pe site-ul publicației alternative Pressone.