De 22 de ani, Lucia și Alexandru, doi pensionari, locuiesc în boxa asociației de proprietari a unui bloc în care au lucrat, având grijă de centrală. Cei doi au avut mereu permisiunea de a locui gratuit în vreo boxă de la subsolul sau demisolul blocului, „o cameră și un veceu, ca și aici, unde stăm momentan”.
Centrala blocului s-a închis în urmă cu 10 ani, atunci când locatarii și-au pus fiecare centrală proprie de apartament. „Dar ne-au tolerat”, adaugă Lucia. „Ne-au îngăduit să rămânem în continuare. Fac eu curat pe scară și dau gunoiul. Plus că ne plătim toate dările, întreținere, lumină. Având aparatul acesta, concentratorul de oxigen care mănâncă curentul, e scump. Și încălzirea la fel, cu aerotermă. Că nu avem gaze.”
Alexandru, 68 de ani, nu poate să respire fără un aparat special pe care trebuie să îl care după el peste tot. Are o boală pulmonară (BPOC) de grad 4, din cauza gazelor de sudură și a mediului toxic în care a lucrat. A fost fochist.
Timp de 15 ani, cei doi și-au tot reînnoit dosarul la primărie și au așteptat să li se repartizeze o locuință socială, ca să poate trăi omenește, într-un apartament cu duș și încălzire.
În 2020, minunea s-a întâmplat: pe finalul mandatului Gabrielei Firea, ei, împreună cu alte 113 familii, au primit repartiție pentru un bloc din Prelungirea Ghencea, care la momentul respectiv exista doar pe hârtie.
De atunci au trecut doi ani. Lucia și Alexandru locuiesc tot în cămăruța asociației de locatari.
„Speranța moare ultima”, se autoconsolează Lucia. „Odată cu omul, probabil.”
Cronologia unui eșec
Povestea mult-disputatului bloc din Prelungirea Ghencea 322-326 începe pe 31 ianuarie 2017, când PMB anunță înființarea Trustului de Clădiri Metropolitane București S.A., societate care urma să aibă ca obiect principal de activitate construirea de locuințe sociale și pentru tineri.
În august 2019 începe construcția primului bloc din complexul celor 8 blocuri de locuințe sociale planificate. Blocul urma să aibă 11 etaje și să devină casă pentru 114 familii, deși Gabriela Firea anunțase că întregul complex, odată finalizat, ar avea o capacitate de 600 de apartamente. Primul termen de finalizare: septembrie 2020.
În iunie 2020, construcția ajunsese la etajul 1. Pe 31 iulie 2020, însă, Primarul General Gabriela Firea postează pe Facebook o actualizare, în care estimează că lucrările se vor încheia, de fapt, în iarnă.
Cu doar trei luni întârziere față de termenul inițial. Cauză a întârzierii este invocată pandemia, dar primarul e optimist. „Cresc văzând cu ochii!”, începe, cu afecțiune, postarea.
În septembrie 2020, optimismul s-a transformat în repartiții. 114 la număr, pentru toate apartamentele din primul bloc al complexului.
În decembrie 2020, compania Imobiliară anunță un nou termen de finalizare: 31 ianuarie 2021. În martie 2021, însă, nici vorbă de bloc: lucrările se opriseră cu totul, în așteptarea bugetului pe 2021.
Pe 15 aprilie 2021, în aceeași zi cu unul din protestele organizate de viitorii locatari ai blocului care (încă) nu exista, Nicușor Dan anunța Facebook că va include în buget banii necesari pentru finalizarea acestuia, iar oamenii cu repartiții „vor avea astfel certitudinea că în cel mai scurt timp vor beneficia de locuințe.”
Însă lucrările n-au mai fost reluate decât pentru scurt timp, în iunie 2021, după nenumărate proteste și presiune publică. Apoi s-au oprit din nou: în noiembrie 2021, la mai bine de un an de la termenul inițial de finalizare a construcției, cetățenii află, din raportul de audit financiar al Curții de Conturi, că blocul nu face parte din fondul locativ al Municipiului București și că trebuie făcute demersuri pentru a corecta situația și a trece blocul în proprietatea PMB.
Este propus august 2022 ca nou termen de finalizare a construcției, în urma procedurilor birocratice asociate trecerii blocului în proprietatea PMB.
Și aici au existat obstacole, însă, care au îngreunat procesul până la impotmolire.
„Este o problemă tehnică: valoarea clădirii cu teren este mai mare decât suma care trebuie dată în plată către municipalitate. Și atunci mai este nevoie de o mică operațiune tehnică de dezmembrare a terenului, astfel încât să nu fie dat tot în plată, ci doar porțiunea de sub clădire. E o operațiune care ține de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și de Consiliul de Administrație al companiei și care după părerea mea ar trebui să se finalizeze în una-două săptămâni”, explica Nicușor Dan într-o ședință a Consiliului General.
Suntem în septembrie 2022.
Pe 16 septembrie a avut loc al șaselea protest organizat de ONG-ul Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire, pentru urgentarea finalizării locuințelor sociale din Ghencea.
Blocul, spune PMB, e terminat în proporție de 59%.
Peste 4.000 de oameni au nevoie de locuințe sociale în București
Bucureștiul stă extrem de prost la capitolul locuințe sociale. De altfel, proiectul din Prelungirea Ghencea era primul de acest tip și de o asemenea amploare inițiat în capitala României.
Activiștii susțin însă că, chiar dacă ar fi terminat mâine, complexul de blocuri din Prelungirea Ghencea ar acoperi doar o mică parte din nevoi, pentru că el ar pune la dispoziția oamenilor doar 600 de apartamente, în condițiile în care la PMB, în 2020, erau înregistrate aproape 4.000 de cereri.
Viceprimarul Horia Tomescu (USR) susține, pentru PressOne, că realitatea, deși o pastilă amară, ar trebui să fie acceptată de toată lumea: Bucureștiul n-o să aibă niciodată suficiente locuințe sociale, dintr-un motiv foarte simplu:
Citește continuarea articolului în PressOne.