- 236 de români, dublu față de anul trecut și cu aproape o sută mai mulți ca în 2020, au fost prinși anul acesta la toată granița de nord.
- La nivel național, adică luând în calcul și granița cu Mexicul, numărul românilor continuă să crească. 5.450 de români au fost reținuți doar în primele cinci luni ale acestui an. Acum doi ani era vorba de 1.500 de români.
Tyler Close, unul dintre polițiștii care i-au prins pe români, spune că toți pasagerii erau îmbrăcați prea subțire pentru gerul de afară. „Îmi amintesc ziua aceea pentru că vremea era rea, ninsese de curând în Maine. Știu că poate să nu pară mare lucru, dar trebuie să înțelegeți că troienele probabil că-mi ajungeau până la șold, era foarte frig și bătea vântul”, povestește agentul pentru PressOne.
L-am întâlnit în această vară și ne-a condus pe drumul respectiv, care părea să ducă spre nicăieri.
„Realitatea e că nu există nimic cu adevărat în zona asta. Dacă ți se întâmplă ceva, sunt pădurile astea și ai cam 20 de mile (n.r. 32 de km) până la cel mai apropiat oraș”.
Această realitate nu i-a descurajat pe cei 40 de români care au încercat să treacă ilegal granița dintre Canada și SUA pe la Houlton în primele cinci luni ale anului. Și e vorba doar de cei care au fost prinși lângă această mică localitate cu aproximativ 6.000 de locuitori, un loc unde greu scapi neobservat ca străin.
Eliminarea vizelor pentru Canada a crescut considerabil numărul românilor care trec ilegal granița cu SUA
Numărul românilor care trec granița ilegal pe acolo e în creștere exponențială. Față de anii anteriori, zona Houlton s-a transformat în 2022 într-un punct preferat de românii care vor să ajungă ilegal în Statele Unite, din Canada.
Conform informațiilor oferite de Poliția americană de Frontieră, datele de acum sunt de opt ori mai mari decât cele din ultimii doi ani la un loc.
În vreme ce atenția se îndreaptă asupra fenomenului extins al migrației ilegale la granița de sud a Statelor Unite cu Mexicul, nu la fel de vizibilă este și creșterea înregistrată la granița de nord, unde măsurile de protecție a frontierei nu sunt la fel de drastice.
O femeie însărcinată în grupul de români care au trecut ilegal granița
Agentul Tyler Close povestește despre grupul de români depistat în luna februarie. Spune că a fost cel mai mare pe care l-a întâlnit în această parte a graniței. L-a impresionat femeia însărcinată, care avea deja contracții și a fost dusă la spitalul din Houlton. Spre mirarea lui, a refuzat să primească îngrijiri medicale.
Ceilalți români au fost chestionați la Fort Fairfield Station. Le-au spus agenților că vor să ajungă la rude din capitala americană Washington DC. Nu au dat foarte multe detalii. Nu au avut nici explicații convingătoare pentru modul în care au trecut granița, așa că americanii au decis să-i trimită înapoi în Canada pe baza Titlului 42, o măsură instituită pe vremea fostului președinte republican Donald Trump. Aceasta le permitea autorităților americane să-i expulzeze pe cei care intrau ilegal în țară, sub motivul urgenței reprezentate de pandemia de COVID-19. Măsura a fost însă eliminată în această primăvară.
Ofițerii le-au confiscat românilor cele patru mașini și aproximativ 100.000 de dolari pe care îi aveau asupra lor. Legea americană cere ca la intrarea în țară să fie declarate orice sume peste 10.000 de dolari, iar românii nu o făcuseră.
Agenții poliției de frontieră au suspiciunea că grupul a ajuns în SUA ghidat de rețele de trafic. Între indicii sunt suma mare de bani și locul pe unde au intrat în țară, explică unul dintre șefii Poliției de Frontieră Houlton, Dennis Harmon. „Par să folosească rute noi, iar în momentul în care îi prindem pe acea rută, o schimbă”.
Citește continuarea textului în PressOne.