Cea mai mare manifestare de acest tip din Europa i-a avut în prim-plan pe tineri. Au fost foarte activi pe parcursul întregului festival, iar la final, juriul elevilor a acordat Trofeul EcoFest 2023 unei pelicule românești.

,,Copiii și tinerii au fost principalii ‘actori ai EcoFest 2023. Au fost foarte implicați, curioși și deschiși pe parcursul întregului festival, iar acest lucru ne-a bucurat foarte mult. Am văzut la ei deschidere, am văzut că le pasă de mediul înconjurător. Pe lângă interesul autentic demonstrat, participarea activă a copiilor ne dă speranța că este o generație reușită și responsabilă, pregătită să facă schimbările necesare pentru a asigura un viitor mai bun pentru toți.”, a transmis Alexandrina Niță, directoarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

În ultima zi a Festivalului Internațional de Film Ecologist ECO Fest – Pentru Sănătatea Pământului, au fost premiate filmele înscrise în concurs, iar elevii au prezentat moment artistice în cadrul secțiunii „Zona liberă de indiferență”. 

Au participat la concurs 35 de pelicule, din 20 de țări, dintre care 12 au fost selectate în etapa finală. Juriul de specialitate al Festivalului, format din regizori, critici de film și producători, a acordat „Premiul pentru imagine” filmului francez „Țara Florilor”, „Premiul pentru cel mai bun scenariu” filmului canadian „Insula Zug”, iar „Premiul pentru cea mai bună regie” co-producției Belgia-Portugalia-Ungaria – „Halda de Steril”. 

Mențiunea și „Premiul special” al juriului au mers spre filmele „Etnofobia”, din Grecia, și „Măsura lucrurilor”, din Belgia. 

Trofeul EcoFest 2023, acordat de juriul format din 50 de elevi din județul Ilfov, a fost decernat producției românești „Promisiunea”, în regia lui Ioan Octavian Frecea. 

,,Promisiunea” este o poveste de animație, în care  oameni buni și oameni răi se întâlnesc cu o mamă balenă și puiul său. Este o producție plină de tandrețe, culoare și umor. 

La concursul „Zona Liberă de Indiferență”, secțiune în cadrul Festivalului, cei peste 1.000 de elevi participanți la EcoFest au prezentat proiecte și momente artistice. Ei au fost coordonați de 250 de cadre didactice. Cele mai bune lucrări au fost premiate cu diplome și cu cărți de la Editura Litera.

EcoFest – Festivalul Internațional al Filmului Ecologist a fost organizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Consiliul Judetean Ilfov, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Primăria și Consiliul Local Bragadiru, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inițiativa Ecologistă Europeană, precum și cu mai multe instituții media. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News